Pe perioada sezonului de iarna 2022-2023, 20 octombrie 2022 – 31 martie 2023, viabilitatea reţelei de drumuri naţionale din judeţul Caraş-Severin este asigurată de către D.R.D.P. Timişoara prin SDN Caransebeş.
Pentru o bună supraveghere şi organizare a acţiunilor de prevenire şi combatere a poleiului şi înzăpezirii drumurilor nationale, prin Planul Operativ pentru iarna 2022-2023, pe reţeaua de drumuri naționale din cadrul SDN Caransebeș au fost organizate un numar de 13 baze de deszăpezire și 5 puncte de sprijin din care 5 baze de deszăpezire (Bucova, Valea Cernei, Bozovici, Oravița) sunt în zona de munte, 6 baze în zona de deal și 2 baze sunt în zona de câmpie.
„Planul operativ cuprinde stabilirea bazelor de deszăpezire și a punctelor de sprijin, clasificarea drumurilor naționale pe nivele de viabilitate și implicit stabilirea nivelurilor de intervenție în funcție de importanța drumurilor, de asemenea stabilește utilajele și mijloacele de tranpost pentru acțiune, materialele necesare pentru acțiunea de deszăpezire, personalul necesar pentru informare operativă, sistemul de informare și sistemul de conducere și coordonare.
În funcție de nivelurile de intervenție se stabilesc prioritățile în intervenție. De asemenea, tot în funcție de nivelurile de intervenție se stabilesc și formațiile de utilaje.
Am prezentat situația aprovizionării cu materiale antiderapante: s-a stabilit un necesar de 10 mii de tone de sare pentru iarna aceasta și 6 mii de tone de nisip, plus 214 tone de clorură de calciu.
La momentul acesta avem în stoc 1140 de tone de sare, 4 tone de clorură de calciu și 15 tone de nisip.
Contractele de sare și clorură de calciu sunt încheiate la nivel de CNAIR, iar nisipul s-a contractat la nivelul DRDP Timișoara.
Contractele subsecvente în baza acordurilor cadru pe 4 luni de zile au fost semnate și deja au fost date ordinele de intrare pentru bazele de munte”, a declarat Ioan Boba, șeful SDN Caransebeș.
Pentru asigurarea auto-utilajelor, DRDP Timisoara a prevăzut 2 acorduri cadru cu valabilitate de 4 ani, din care unul, pentru 7 baze de deszăpezire (Bucova, Caransebeș, Carașova, Ezeriș, Lugoj, Măureni, Slatina-Timiș) și punctele de sprijin aferente, este în derulare începând cu noiembrie 2020, iar al doilea, pentru 6 baze de deszăpezire (Berzasca, Moldova Nouă, Oravița, Bozovici, Mehadia, Valea Cernei) și punctele de sprijin aferente, este în derulare începand cu decembrie 2021.
Numărul total de 74 auto cu lama și răspânditor (utilaj multifuncțional cu lamă și RSP +ATB cu lamă și RSP) suplinite de 30 auto-utilaje grele (încărcătoare, autofreze, autogredere, etc) și 44 utilaje auxiliare (ARD-uri, stații preparare clorură, automacara, trailer, remorcher,etc.) sunt organizate pe baze de deszăpezire şi puncte de sprijin pentru iarna aceasta.
Lorena POENARU