Reșița va deveni primul oraș din România cu un parc iluminat prin intermediul unui sistem cu dale fotovoltaice, care convertesc energia solară în energie electrică. Este vorba de Parcul Copiilor din Lunca Bârzavei, inclus în proiectele de modernizare și extindere a rețelei de iluminat public derulate de primărie, în valoare de peste 32 de milioane de lei. Prin intermediul lor se va interveni atât pe arterele principale ale orașului, cât și în parcuri sau în cartierele aparținătoare. Trei dintre proiectele Primăriei au primit deja undă verde, iar un al patrulea a fost depus spre finanțare.
Primul proiect are o valoare de peste 20 de milioane de lei (85% din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% de la bugetul de stat și 2% din bugetul local). În cadrul acestuia, vor fi montate peste 2.500 de corpuri de iluminat cu LED și se va extinde cu 11 km rețeaua de iluminat din parcurile Tricolorului, Copiilor, Doman, Poiana Golului, precum și de pe 24 de străzi. De asemenea, va fi implementat un sistem inteligent de management prin telegestiune și vor fi realizate patru treceri pietonale inteligente.
„Iluminatul public în Parcul Copiilor va fi asigurat prin intermediul unui sistem cu dale fotovoltaice, care convertesc energia solară în energie electrică, Reșița fiind primul oraș din țară care va implementa un astfel de sistem. Plăcile fotovoltaice vor fi încastrate la nivelul pavimentului, în zona centrală a parcului, fiind legate la acumulatori prin sistemul de comandă”, precizează reprezentanții Primăriei Reșița.
Lucrările sunt executate de o asociere de firme, din care fac parte și reșițenii de la Electroechipament, până la ora actuală fiind realizate în proporție de aproximativ 50%.
Cel de-al doilea proiect presupune eficientizarea și modernizarea iluminatului public în localitățile ce aparțin de Reșița. Are o valoare de 1.162.035 lei (90% din cheltuielile eligibile sunt asigurate de Administrația Fondului pentru Mediu, iar restul de la bugetul local). Se vor monta 569 de corpuri de iluminat cu LED în Moniom, Câlnic, Driglovăț, Cuptoare, Secu și Țerova.
„În acest caz, lucrările de înlocuire a corpurilor de iluminat nu au început încă, din cauza întârzierilor de materiale de la furnizori”, precizează Grațian Dobre, directorul Direcției de Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reșița.
Cel de-al treilea proiect pentru care s-a obținut finanțare are o valoare de 5.426.102 lei (92,57% din cheltuielile eligibile sunt asigurate de la AFM, iar 7,43% de la bugetul local). Presupune montarea a 1.515 corpuri de iluminat LED pe 170 de străzi, iar în prezent se lucrează la realizarea proiectului tehnic.
Un al patrulea proiect ce prevede creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public a fost depus spre finanțare. Are o valoare de 5.892.051 de lei și presupune montarea de corpuri de iluminat cu led și extinderea rețelei electrice cu 13 kilometri.
Karina TINCUL
Premiere League
Parcuri de copii, iluminate pe timp de noapte, pe timp de zi însă învăluite în praf și zgomote atipice locurilor de joacă pentru copii. Contrastele sunt imense.
@cowwwid: Ati sunat la politie? Degeaba va plangeti aici.
Felicitări pentru tot ce faceți bine! Însă i- aș invita pe aleșii noștri să ducă un cărucior cu un copil la creșa Semenic( cea nouă)și la grădinița din Moroasa( fosta clădire a UCMR). Chiar atât de mult costă să refacă câteva alei ? Sunt copiii din cauciuc sau părinții merg toți pe la sala de forță?
@Luca: Faceti petitie in scris catre primarie. Dati-le poze. Si cereti nr de inregistrare.
Mai bine ar investi in salubrizarea orasului.