PREMIERĂ: Nevăzătorii cărășeni învață să navigheze pe internet cu doar patru taste! Calculatoarele vechi, reutilizate cu cap!

nevăzătorii

La inițiativa clubului Lions Arad, nevăzătorii din Caraș-Severin se vor bucura în curând de facilitățile pe care le oferă un calculator și automat, internetul. Cu doar patru taste și un operator virtual, lipsa vederii nu va mai fi o barieră.

Inițitiva a fost inaugurată chiar de Filiala Timiș-Caraș-Severin a Asociației Nevăzătorilor, primii beneficiari ai programului fiind chiar bănățenii. Reprezentanții Lions au decis că este nevoie ca nevăzătorii să se poată folosi și ei de utilitatea unui calculator, lucru banal pentru o persoană normală.

În acest sens, a fost regândit puțin traseul calculatoarelor învechite, care de multe ori sunt abandonate prin birouri, regândire care vine în folosul nevăzătorilor.

„Există o grămadă de calculatoare care adună praful  vremea lor fiind trecută, care stau prin instituții, școli, nefiind folosite. Aceste calculatoare pot primi o nouă tinerețe. Demersul este simplu, se instalează un program foarte simplu care permite oricărui nevăzător cu doar cu patru taste să intre pe internet, să citească ziare, print introducerea unei voci sintetice. Toate cluburile Lions din țară vor căuta să adune acste calculatoare funcționale și împreună cu filialele Asociației de Nevăzători, le vor distribui celor care au nevoie de ele”, a explicat reprezentantul Lions Club Arad.

Astfel, pasul care trebuie făcut pentru ca nevăzătorii să se poată bucura de aceste facilități este unul foarte simplu. Vechile calculatoare nu trebuie decât actualizate cu un program special de voce care să-l ghideze pe nevăzător în navigarea sa pe internet.

10840048_902210173130824_706783325_o

Inaugurarea programului a fost sărbătorită cu ocazia întâlnirii anuale a nevăzătorilor din Caraș-Severin și Timiș, organizată sâmbătă la Reșița. Astfel, pe lângă faptul că cei care au încercat deja calculatorul au putut schimba impresii și păreri, nevăzătorii s-au delectat cu jocuri de cultură generală, premii și bucate festive.

„Filiala Timiș Caraș-Severin este o filială interjudețeană și având foarte mulți nevăzători în Caraș, facem o dată pe an o întâlnire și aici. Am organizat un concurs de cultură generală, dar și premierea de sfârșit de an a nevăzătorilor din filiala noastră care participă în decursul anului la nenumărate concursuri pe țară”, a menționat Ion Risti, președintele Filialei Interjudețene Timiș-Caraș a Asociației Nevăzătorilor.

Programul care le permite și celor lipsiți de vedere să navigheze pe internet a fost primit ca o minune de cei care au încercat deja să folosească un calculator.

„Acest calculator ne-a făcut o deosebită surpirză și ne este foarte util. Chiar dacă ochii fizici nu ne sunt activi, cu ochiul interior putem să sesizăm totul. Îmi pare foarte bine că putem comunica cu prietenii, putem citi presa, putem citi literatură, avem acces la informațiile din toată lumea. Acest proiect este benefic mai ales pentru începători care nu au unde să facă anumite cursuri de inițiere în folosirea calculatorului”, a explicat Iuliana Ciuciuc, prima nevăzătoare care a beneficiat de acest program.

Reprezentanții Lions Reșița sunt porniți să se mobilizeze pentru a aduna cât mai multe calculatoare. Astfel, în cel mai scurt timp, toți nevăzătorii din Caraș-Severin vor putea beneficia de un calculator special adaptat pentru nevoile lor.

10860550_902210176464157_1636583795_o

„La această acțiune încercăm să donăm calculatoare, împreună cu cei de la Timiș și Arad. Este vorba de calculatoare folosite, adaptate pentru cei care nu văd, care vor ajunge la Asociația de Nevăzători, filiala Timiș-Caraș”, a menționat Adelina Rus, reprezentata Lions Club Reșița.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei