Preșcolarii și cadrele didactice ale Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reșița, alături de 3,4 milioane de profesori și elevi din 149 de țări din întreaga lume, aniversează pentru al treilea an consecutiv, Ziua Acțiunii Climatice, evenimentul culminant al proiectului global Climate Action. Acesta este un program al Take Action Global (TAG), o organizație lider de educație pentru acțiunea climatică. Aflat la a șasea ediție, Proiectului Climate Action a fost susținut de partenerii LEGO, Organizația Earth Day, World Wildlife Fund și Programul ONU pentru Mediu. Website: https://www.climate-action.info.
Potrivit informațiilor oferite de prof. Daniela Vulpeș, facilitato0r România Climate Action Project, mândre de faptul că Grădinița cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reșița a fost recompensată anul trecut la închiderea proiectului cu titlul de „Școală de excelență pentru schimbări climatice”, alături de alte 249 de școli din întreaga lume, cadrele didactice s-au străduit și în acest an să stimuleze interesul preșcolarilor pentru acțiune climatică prin activități creative, experimente, activități artistice și practice.
Pe parcursul celor șase săptămâni, preșcolarii au fost implicați în activități pe teme de schimbare climatică, au analizat cauze locale și globale care influențează acest fenomen, au identificat soluții pentru combaterea lor și pe unele le-au pus în practică, au creat sau li s-au prezentat povești pe această temă, au realizat desene, postere, mesaje, machete și au făcut experimente, au plantat arbori, au discutat și au împărtășit descoperirile lor cu alti copii de pe intreg Pământul in mediul online.
„Ceva se întâmplă atunci când oameni din locații diferite și experiențe de viață diferite se unesc pentru a crea schimbare”, a spus co-fondatorul TAG, dr. Jennifer Williams, „Când elevii se alătură acțiunilor locale și globale și devin uniți într-un efort de a-și asuma o problemă la fel de mare precum criza climatică, ei încep să înțeleagă cum în această lume ne potrivim cu toții.”
Programul de șase săptămâni, care a crescut în dimensiune și amploare în fiecare an, reunește mii de școli din întreaga lume pentru a explora schimbările climatice și alfabetizarea în materie de mediu. În data de 4 noimbrie, profesorii și elevii se alătură partenerilor de proiect în Ziua acțiunii climatice, o sărbătoare online globală, unde își împărtășesc învățarea, acțiunile și chiar invențiile cu lideri mondiali, oameni de știință și cercetători de top în domeniul climei și tineri activiști internaționali. Școlile și elevii primesc recunoaștere pentru eforturile lor.
Cadrele didactice și preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reșița au marcat încă un an provocator în acest proiect prin organizarea unei expoziții și activități outdoor cu preșcolarii, în incinta instituției.
„Cu această ocazie, copiii au împărtășit părinților și comunității informațiile descoperite, precum și soluțiile identificate pentru ca împreună să producem o schimbare în bine în locul în care trăim. Scopul nostru este să fim parte a unei soluții, nu a unei probleme. Ne dorim ca vocea noastră să se răspândească în întreaga lume pentru a opri schimbările climatice. Ne dorim generații responsabile și active pentru un viitor mai bun”, a susținut prof. Daniela Vulpeș.
Proiectul a fost gratuit și deschis tuturor nivelurilor de învățământ, iar planurile de curriculum și lecțiile ajutătoare au fost disponibile în 16 limbi. Noua aplicație EarthProject îi ajută pe elevi să-și urmărească eforturile, arătând cantitățile de carbon evitate care reflectă efectele educației climatice.
„Educația pentru acțiunea climatică are un rol important în abordarea schimbărilor climatice la scară globală. Îi informează pe elevi, elimină anxietatea climatică și aduce abilități importante într-o clasă, inclusiv empatie, creativitate și rezolvare de probleme”, a spus Koen Timmers, co-fondatorul TAG.
Lorena POENARU
Da, dar sâ le și spuneți la copii de către cine e făcută în mod intenționat această, aceste schimbări climatice 🤞🤞👎👎👎.Există un grup de familii de bogătani așa zis elitiste care în mintea lor bolnavă vor să manipuleze vremea, ploile, seceta etc.totul pentru ambițiile lor diabolice cu scopul de a reduce populația globului precum și alte idei bolnave. Asta spuneți generațiilor următoare nu baliverne pentru spălat creierul.