Economia mondială ar urma să evite intrarea în recesiune anul următor, însă cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a adăugat că lupta împotriva inflaţiei ar trebui să fie principala prioritate, relatează Agerpres.
Potrivit OCDE, ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească de la 3,1% în acest an, un avans uşor mai bun decât prognoza organizaţia în luna septembrie, până la 2,2% anul viitor, pentru a accelera la 2,7% în 2024.
„Nu prognozăm o recesiune, dar cu siguranţă ne aşteptăm la o perioadă de slăbiciune prelungită„, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la o conferinţă de presă la care au fost prezentate cele mai recente prognoze ale OCDE.


Organizaţia cu sediul la Paris a precizat că încetinirea economiei mondiale va afecta în mod inegal economiile, iar Europa va fi cea mai afectată, în condiţiile în care războiul din Ucraina are efecte asupra activităţii economice şi a dus la o explozie a preţurilor la energie.
Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
În luna ianuarie, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politica externă încă din 2004, când România şi-a depus pentru prima dată candidatura.
Sursă foto: DCnews.ro
Dan AGACHE
”În luna ianuarie, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România …”
–
Adică ăștia au decis o aderență la gradul nostru actual de ”industrializare”?