19.7 C
Reșița
marți, 08 octombrie 24

Prima s-a dus; au mai rămas 168

11 septembrie 2023. Un nou an școlar a început, la fel ca și celelalte: flori, multe flori, emoții, lacrimi, țoale noi ori scoase de la naftalină, pe ici pe colo uniforme standard, ghiozdane, prichindei cu buchete în mâini mai mari decât ei, blugi rupți în genunchi pentru adolescenții cu „căscuța“ în ureche, celebrul careu, politicieni, discursuri sforăitoare, promisiuni, coloane de mașini parcate haotic.

Într-o singură frază, cam aceasta a fost atmosfera de ieri din foarte multele localități ale țării. 35 sau 37 de săptămâni de școală, „Altfel“ sau „Verde“, cu 5 module și tot atâtea vacanțe: de toamnă, de iarnă, de paște, de primăvară ori de vară, a căror menire nu e alta decât să bulverseze copiii și părinții deopotrivă. Nici nu începe bine școala că… pac, vacanță.

Alături de părinți, elevi ori dascăli (aceștia din urmă puțin cam țepuiți de promisiunile guvernamentale), nu au lipsit politicienii: parlamentari, primari, consilieri locali ori județeni prefecți și subprefecți, trași la țol festiv și împărțind strângeri de mână, zâmbete și nelipsitele promisiuni. Aceleași, an de an, rostite cu același patos, în același limbaj de lemn: „Ne vom ocupa, ne străduim, vă promit, învățați, viitorul e al vostru, vom face“… și tot așa, în aceleași școli, unele renovate, altele tot cu WC-ul în fundul curții.

Sunt aceleași vorbe goale rostite cu același limbaj de lemn și gândire de tinichea. Nicio vorbă despre rețelele mafiote de distribuție a drogurilor din școli ori din proximitatea acestora, niciun cuvințel despre abandonul școlar, nicio vorbuliță despre programa ultra-încărcată a elevilor sau despre creșterea alarmantă a analfabetismului funcțional. Nimic din toate acestea nu s-a auzit din gura politicienilor, a căror singură idee (nerostită) a fost campania electorală pentru alegerile de anul viitor.

Trist; trist, dar real într-o Românie eșuată, cu dascăli loviți de „ghinion“, fără 6-7 case, dar cu rate la bănci, cu facturi restante și încărcați cu multe promisiuni de aceeași politicieni pe care îi vor mai vedea doar în septembrie anul viitor.

Trebuie să apreciez inițiativa a doi primari din Caraș-Severin (din câte știu, sper să mai fi fost și alții), care au decis să nu participe la deschiderea festivă a noului an școlar 2023-2024. E vorba de primarii celor două municipii din județ, Caransebeș și Reșița, Felix Borcean, respectiv Ioan Popa.

„Primăria Caransebeș va rămâne mereu partenera tuturor instituțiilor de învățământ, dar festivitățile de deschidere ale fiecărei școli trebuie să rămână evenimente fără nicio conotație politică sau de altă natură decât cea strict școlară, educațională.

De aceea, voi alege, anul acesta și în anii următori, ca prin absența mea de la astfel de festivități, să dau un exemplu de firesc și, de ce nu, de încercare de depolitizare a școlii și a învățământului, în general“, a scris, pe rețeaua de socializare, Felix Borcean, dascăl de profesie.

„Astăzi este pentru prima dată în care nu particip la deschiderea noului an școlar. Cred că interesul pe care un ales local îl arată față de educație, în general, se demonstrează pe tot parcursul anului, nu doar la festivitățile prilejuite de începerea școlii… Consider că administrația unui oraș, instituțiile publice în general, trebuie să vegheze neîncetat la bunul mers al societății și prin aceasta al școlii, fără să interfereze în relația dintre elevi și profesori, ci doar să ofere cadrul ideal în care aceștia să se poată dezvolta.

Vă mărturisesc că am deplină încredere în voi și vă urez să aveți un an nou școlar cu experiențe minunate și acumulări care să vă îmbogățească viața”, este mesajul transmis, la început de an școlar, de edilul reșițean Ioan Popa.

Asta cred că înseamnă normalitate. Rolul unui edil este acela de a asigura cadrul necesar pentru desfășurarea unui învățământ de calitate. Mai departe trebuie să se implice părinții, dascălii, educatorii.

A trecut o zi, prima din cele 169 de zile de școală ce stau în fața elevilor și în acest an. O zi frumoasă de toamnă, cu soare, zâmbete și multe flori. Față de deschiderile anilor în care mai purtam și eu ghiozdanul în spate, nu e mare diferență. Au lipsit doar acordurile muzicii patriotice. În rest… aceleași fețe de politicieni, aceleași discursuri goale de conținut, aceleași promisiuni deșarte.

Mult succes, copii! Mare parte din succesul vostru școlar și de o bună pregătire pentru viață vă revine vouă. Sunteți cei mai în măsură să vă canalizați energia pentru o viață și un viitor mai bun și mai frumos. Un viitor pe care va trebui să vi-l alegeți singuri, nu să așteptați prea mult după dascăli ori după promisiunile politicienilor. De voi depinde viitorul vostru. Mult succes!

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei