fbpx
19.1 C
Reșița
duminică, 28 aprilie 24

Primăria lasă reșițenii să decidă cum va folosi 1.000.000 de lei!

Reșițenii pot decide cum va folosi Primăria Reșița un milion de lei din bugetul anului viitor. Mai exact, cetățenii municipiului de pe Bârzava care doresc să participe la viața orașului și să decidă alături de administrație cu privire la unele investiții din oraș, pot depune proiecte în valoare de până la 500.000 de lei. Ulterior, proiectele eligibile vor fi supuse votului reșițenilor, urmând să fie implementate până la finalizarea anului.

Proiectul bugetării participative și calendarul de desfășurare a acestui proces a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de Dorinel Hotnogu, consilier al primarului, Laurențiu Stanciu, director în cadrul Primăriei Reșița și Adrian Dohotariu, expert pe politici publice al Societății Academice din România, un ong din București

Procesul de bugetare participativă este foarte important, încurajează democrația la nivel local, cetățenii să simtă că pot să ia decizii directe și pot să influențeze în mod direct, concret anumite arii de interes”, a explicat Dorinel Hotnogu, care a prezentat domeniile în pot fi depuse proiecte, dar și calendarul de implementare. De menționat că va fi constituit și un consiliu al bugetării participative, format atât din cetățeni ai municipiului, membri ai unor organizații neguvernamentale, persoane cu activitate civică consistentă, cât și din angajați ai municipalității. Desemnarea membrilor va avea loc după etapa de depuneri de CV-uri, prin tragere la sorți.

Domeniile de interes:

Mobilitate. Exemple de idei – amenajare de alei și de piste de biciclete, trotuare reabilitate, treceri de pietoni, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, îmbunătățiri la stații de transport public etc.

Amenajarea Spațiului public. Exemple de idei – spații verzi, locuri de joacă, scuaruri, curți de școli, baze sportive, amenajări temporare la râu, evenimente în spațiul public, centre comunitare, pontoane etc

Cetățenii interesați să depună proiecte o pot face atât la la sediul Primăriei, cât și online, pe site-ul Primăriei Reșița, la secțiunea bugetare participativă. Fiecare proiect trebuie să fie susținut de comunitate sau altfel spus să aibă 30 de semnături din comunitate, a atras atenția Dorinel Hotnogu. Bugetul alocat de Primărie este de un milion de lei, câte 500.000 de lei pentru fiecare domeniu de interes. În cazul în care proiectul declarat câștigător nu are o valoare atât de mare, vor fi implementate și proiectele următoare, în ordinea voturilor. De asemenea, în cazul în care valoare proiectului câștigător este mai mare cu cel mult 15% față de cei 500.000 de lei bugetati, suma va fi suplimentată de la bugetul local.

Calendarul procesului de bugetare participativă

  1. Informare
    25 octombrie -14 noiembrie 2023
    (1)   Informarea societății civile privind introducerea bugetării
    participative și realizarea unor parteneriate pentru promovarea
    procesului;(2)   Apel deschis pentru membrii Consiliului Bugetării Participative
    din partea societății civile și tragerea la sorți a celor înscriși,
    prin depunere de candidatură;
    (3)  Mediatizare pe toate canalele de comunicare, cu precădere în
    social media, și în spații publice a lansării procesului de bugetare
    participativă;
  2. Depunere
    15 noiembrie –  1 decembrie 2023
    (4)   Promovarea etapei de colectare a adeziunilor pentru proiecte la nivel de cartier prin întâlniri auto-organizate de cetățeni, dar și prin întâlniri facilitate de Consiliul Bugetării Participative;
    (5)   Depunerea propunerilor pe platforma online și la sediul Primăriei, pentru cetățenii care au nevoie de asistență; 
  1. Verificare proiecte depuse
    4 decembrie – 15 decembrie 2023
    (6) Verificarea eligibilității și feedback pentru clarificarea și
    completarea și/sau corectarea propunerilor, soluționarea
    contestațiilor posibile privind eligibilitatea la dezbateri publice ale Consiliului Bugetării Participative;
  1. Votare proiecte depuse
    10 ianuarie – 30 ianuarie 2024
    (7) Votul publicului pentru cele două categorii și publicarea listei cu proiectele câștigătoare;
    (8) Realocarea eventuală a bugetului în ipoteza în care proiectele câștigătoare au o valoare însumată mai mică de 1.000.000 lei 

 

Bugetarea participativă, implementată acum pentru prima dată la Reșița, este un instrument folosit deja în anii trecuți în orașe precum Timișoara, Cluj, Oradea sau Brașov.

Ce mi se pare foarte interesant la Reșița este legat de inovațiile introduse: pot vota și elevi de la 14 ani în sus, mai ales că foarte multe proiecte la nivel național au legătură cu educația, sunt propuse de asociații de părinți, de profesori, de elevi, de aceea este foarte important să implicăm elevii, mai ales că bugetarea participativă este considerată o școală a democrației. Altă inovație relevantă, la propunerea Primăriei Reșița, este ca în acest consiliu al bugetării participative să fie implicați civici, care decide cu privire la eligilitatea proiectelor depuse de cetățeni”, a precizat, la rândul său, Adrian Dohotariu, reprezentantul Societății Academice din România.

Prima ediție de bugetare participativă din Banatul Montan va fi introdusă în cadrul proiectului pilot „PROCIVIS – Implicare civică pentru dezvoltarea locală a Municipiului Resița”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Karina TINCUL

5 COMENTARII

  1. Pentru prosperitatea 🤣🤞🤞locului păstorit din Văliug de mister Neluuuuu Popaaaa ieeee, și zona Muntele Mic la fel păstorit de mister Duncaaaa. Urale vă rog!Rahaturi, chiar suntem luați de fraieri!?BULLSHITT!!!!😂😂😂😂🤞🤞🤞🤞👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  2. Pare a avea toate ingredientele unui tun financiar cu raspunderea aruncata pe ceateni.

    1. Se incriu firmele la proiect.
    2. Se triaza firmele/proiectele prietene pentru a intra la voting.
    3. La vot va castiga proiectul care trebuie pe principiul alegerilor din 48: nu conteaza cine voteaza conteaza cine numara voturile.
    4. Cetatenii au ales…deci ei raspund.

  3. Citez din text

    „propuneri de zone cu restricții auto”

    Eu propun circulația auto pe zero benzi. Altfel cum s-ar putea implementa visele ecologiste ale primarelui? Nu vedeți că zecile de mii de bicicliști ai Reșiței și-au lăsat mașinile acasă și pedalează zi și noapte, indiferent de vreme?

    Jos cu mașinile!! Vrem ca orașul să aibă mii de kilometri de piste de biciclete!!!
    Să crape de ciudă Olanda (mă rog, Țările de Jos).

  4. Ce de treaba e primaria Resita ! Lasa la latitudinea resitenilor 1.000.000 lei iar drumul din Mociur ne costa 50.000.000 lei !
    Iti vine sa injuri ,sa plangi ,sa razi….

  5. Eu propun realizarea a 5 busturi a domnului primar, să le punem la fiecare intrare în sat! Și o statuie , scara 5: 1, amplasată în mijlocul fântânii cinetice! Să se învârtă după soare, in ritmuri zanzibareze, și să se πșe in continuare pe admiratorii devotați. Mai ceva ca la moaștele Sf. Parascheva o să fie, ne umplem de bani, că asta visează zi și noapte, bani! Să mai pună niscai gazon pe-o pârtie, să mai asfalteze vreun drum la Văliug, facem și telegondolă până în poartă la ponton!
    Iar sus la stemă, aducem un bloc de marmură, neapărat de aia italiană, să i se sculpteze tichia de mărgăritar .
    Era să uit, pe fiecare tramvai neapărat pictat portretul iubitului conducător, îl clonăm pe Van Gogu să îl picteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei