fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Primăria Reșița adoptă o nouă grilă de criterii de alocare a locuințelor sociale!

Primăria Reșița adoptă o nouă grilă de criterii de alocare și regulament de utilizare pentru locuințele sociale. Astfel, vor fi prioritizate, printre altele, familiile monoparentale, victimele violenței domestice sau a traficului de persoane, precum și persoanele cu dizabilități.

Conform reprezentanților Primăriei, modificările țintesc, pe de o parte, actualizarea grilei conform prevederilor Legii Locuinței și pe de altă parte, oferirea de asistență locativă într-un mod mai țintit și adecvat pentru nevoile observate în oraș și folosirea în mod eficace a fondului locativ disponibil.

Demersurile de îmbunătățire a cadrului de reglementări locale cu privire la sprijinul locativ oferit de Primăria Reșița persoanelor și familiilor ce provin din grupuri marginalizate este justificat de importanța majoră a acestor măsuri în combaterea sărăciei și marginalizării. O locuință adecvată are un impact dovedit pozitiv asupra capacității unei persoane de a se integra în societate, de a fi activă în educație, formare sau muncă și așadar de a ieși din situații de vulnerabilitate. În consecință, noua grilă de alocare prioritizează mai bine accesul la o locuință pentru persoanele care se confruntă cu forme de vulnerabilitate și deprivare locativă severă”, transmit reprezentanții Primăriei Reșița.

Printre altele, principalele modificări aduse grilei sunt următoarele:

  • Introducerea unor criterii care recunosc și iau în considerare situația persoanelor care-și duc viața în locuințe improvizate, neconforme, fără forme legale, fără acces la utilități de bază, în situații care le pun în pericol sănătatea și siguranța.
  • Introducerea unor criterii menite să prioritizeze familiile monoparentale, victimele violenței domestice și victimele traficului de persoane pentru a adresa situații care pun în situații de risc exacerbat femeile și persoanele care depind de ele (copii, vârstnici).
  • Modificarea și adăugarea unor criterii care vizează persoanele cu dizabilități sau care suferă de condiții care le afectează mobilitatea și au nevoie de o locuință conformă și adaptată nevoilor prezentate de starea lor de sănătate (e.g. rampă de acces, locuință la parter, etc.)

În paralel, a fost realizat și adoptat Regulamentul de utilizare pentru noile locuințe sociale. Regulamentul este menit să prevină degradarea rapidă a stocului nou construit/modernizat prin a stabili clar responsabilitățile chiriașilor și ale Primăriei de a întreține și repara spațiile comune și unitățile locative închiriate. De asemenea, regulamentul stipulează necesitatea organizării formale a chiriașilor în asociații care să gestioneze în timp real și în mod transparent costurile împărțite, conflictele între vecini, nevoile de intervenții la nivel de bloc și interacțiunea recurentă cu autoritățile. Nu în ultimul rând, regulamentul detaliază procedurile de comunicare între autoritățile responsabile și chiriași pentru a preveni situații abuzive sau conflictuale și a menține relații bune și transparente cu chiriașii, prin care acestora li se facilitează accesul la servicii sociale integrate.

Propunerile de grilă și regulament au fost elaborate cu sprijin tehnic din partea MKBT, în urma consultării cu beneficiari de locuințe sociale din Municipiul Reșița și a studierii bunelor practici naționale și internaționale în domeniu. Demersul face parte din proiectul „Locuim împreună în Reșița”, finanțat de GAL Reșița și implementat de Primăria Reșița.

Proiectul „Locuim împreună în Reșița” a constat atât în măsuri de actualizare și îmbunătățire a cadrului de proceduri interne privind sprijinul locativ, cât și în măsuri de facilitare și acompaniere în relocare, asistență juridică pentru reglementarea actelor (de identitate, proprietate, stare civilă), îmbunătățirea standardelor de locuire prin dotări de echipamente (frigider, dotări de bucătărie), plus diverse acțiuni comunitare și campanii de informare pentru combaterea discriminării. Proiectul a avut peste 200 de beneficiari direcți din zonele Dealu Crucii, Mociur, Stavila, Moara Juracek, Traian Lalescu, Libertății, Rânduri (Orașul vechi muncitoresc), Lend și Colonia Baraj.

 

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei