2.4 C
Reșița
miercuri, 04 decembrie 24

Primăria Reșița are pe țeavă proiecte de peste 20 de milioane de euro!

Administrația locală reșițeană se pregătește pentru implementarea a două proiecte de amploare ce vizează zona centrală a municipiului și Poiana Golului. Sunt proiecte despre care s-a mai vorbit în trecut, amenajarea unui parc de aventură și reconversia funicularului, însă, conform edilului Ioan Popa, s-au făcut pași importanți pentru demararea acestora.

Consilierii reșițeni au votat în cea mai recentă ședință aprobarea proiectului tehnic pentru investiția „Zona de agrement cu: instalație de tip sanie de vară, tiroliană și turn de agrement pe amplasamentul din vecinătatea stemei – Dealul Golului”. Valoarea proiectului se ridică undeva la 2,5 milioane de euro, iar cum nu există surse de finanțare pe fonduri europene pentru astfel de proiecte, primarul Popa a anunțat că se ia în considerare încheierea unui leasing.

„Parcul de aventură în Poiana Golului are trei elemente: un bob de vară, care ar trebui să plece de lângă stemă, să facă câteva spirale până în zona stadionului și apoi să coboare vizavi de sediul Finanțelor Publice. Are un parcurs de circa un km. Un alt element este legat de un parc de aventură pe stâlpi, iar al treilea element este o tiroliană care să plece tot din apropierea stemei și să ajungă până în spatele Casei de Cultură, practic merge cumva paralel cu funicularul. Anul trecut am reușit să instalăm în Poiana Golului și un transformator de curent de mare putere, ne-am gândit deja în prealabil că avem nevoie de curent acolo. Este o investiție făcută cu susținerea proprie a Primăriei de către Enel și Electroechipament. Deci vom avea curent pentru festivaluri sau orice alte activități se desfășoară în zonă.

Bobul de vară se duce spre două milioane de euro, parcul pe stâlpi undeva între 300-400.000 de euro, iar tiroliana sub 100.000 de euro. Deci, una peste alta, vorbim de o investiție de circa 2,5 milioane de euro. Suntem în tratative, în discuții cu firme care produc acest gen de agrement, să încercăm să facem un leasing, astfel încât să plătim instalațiile între 3 și 5 ani, ele având și o rată de amortizare rapidă, să nu punem presiune pe Primărie”, a explicat primarul Ioan Popa.

Conform edilului, proiecte similare au fost realizare în special în zona Bucovinei. Primarul reșițean speră ca prin amenajarea acestui parc de distracție să dinamizeze zona centrală a orașului, prin încurajarea unui turism de weekend din orașele și județele vecine. Cu atât mai mult cu cât în paralel se lucrează și la proiectul de reconversie a funicularului. Ioan Popa precizează că în prezent se poartă ultimele discuții cu cei de la ADR Vest, iar execuția proiectului ar urma să fie scoasă la licitație în lunile ce urmează.

Funicularul are indicatorii aprobați, suntem un pic la acordul fin acum, adică suntem în discuții cu ADR-ul pentru că se deschide axă de finanțare și încercăm până în primăvara anului 2024 , aprilie-mai, să scoatem la licitație execuția. Funicularul, împreună cu podurile metalice și cu promenada pe malul drept al Bârzavei. Este un proiect destul de mare, se duce la peste 20 de milioane de euro. Suntem în discuții cu ADR-ul, sumele sunt validate în mare, dar avem un pic de ajustări pe anumite sume, s-ar putea să scoatem un pod sau două din cele opt, ca să îl mai coborâm un pic ca și preț”, a mai precizat Ioan Popa.

Citește si:  Reșițenii, invitați la vot! Alege ce proiect vrei să se realizeze anul acesta!

Karina TINCUL

9 COMENTARII

  1. ”Anul trecut am reușit să instalăm în Poiana Golului și un transformator de curent de mare putere, ne-am gândit …”, a explicat primarul Ioan Popa.

    Pretinsul ”inginer” poate ”explica” și o deosebire între un transformator de tensiune de un transformator de curent? 🙂
    Verba volant …

    • Vrei să fi acuzat de bulling că emani astfel de pretenții?Nu știai că alde Popa și alții au doar amatori angajați pe bani, pile etc, competențe egal zero 🤣🤣🤣🤪🤪Mulți habar nu au ce este tensiunea, curentul dar iau salarii enorme. Cu transformatorul i-ai jignit profund 😜🤞🤞🤞🤞.Întreabăi de Bianca Drăgușanu și alte țoape curentate și tensionate atunci când sunt întrebate despre studiile siliconate din dotare 😂😂😂😂😂😂

  2. Ma bucur mult sa aud asemenea vești! Înseamnă că toate străzile din municipiu și cartierele satelit, au fost asfaltate! Nu mai exista case cu buda în curte! Bârzava a fost ecologizata… Așa – i?

  3. Din ce am inteles sunt 17 proiecte incepute si nefinalizate. Nu pun in discutie daca sunt necesare sau nu introducerea unor mijloace de agrement intr-un oras in care in afara de teatru sau cinematograf nu ai ce sa faci la nivel de agrement. Statul la terasa nu il trec ca mijloc de distractie.
    Ce pun in discutie sunt alte proiecte incepute care se vor incepe si posibil adauga la lista de 17 nefinalizate.
    Ca o regula simpla in viata: cand incepi ceva….finalizeaza! Pe urma putem vorbi de orice alta proiect.

  4. Un individ cu tupeu și conduita violenta Popa I..Are proiecte pentru toate fantasmagoriile care îl obsedează, în timp ce orașul este pe un loc fruntaș național la gradul de sărăcie.Acest individ are de dat multe explicatii cu privire la banii publici care i s-au alocat cu generozitate .

  5. Nu am mai vazut o asa de mare mizerie in Reșița.
    Strazile sunt cutremurate de nisip, pietriș, namol iar aerul este pur si simplu afumat de mizeria care se ridica de pe asa numitele artere.
    Se vorbeste de milioane si milioane de euro in investitii însă in ciuda lor masinile care ar trebui să curete orașul, mai ales in situatia noastră de față au disparut cu desăvârșire.

    Inainte de 1989 se facea curatenie in tot orasul pe timp de noapte cu echipe de muncitori din cadrul fostului Prescom si cu acele utilaje care aspirau marginile străzilor.

    Observ ca nimeni nu este deranjat ca avem in acest moment cel mai poluat oraș din țară.

    Este de neimaginat cum am ajuns in asemenea situație.

    Oare avem nevoie de proiect pe fonduri europene sa curățăm aceat oraș?

    Nu mai exista niciun om in aceasta comunitate care sa nu vadă ca traim in mocirlă?

    Oare sa nu existe UN SINGUR UTILAJ care sa mai adune nisipul si toate resturile adunate de-a lungul timpului in BANATUL DE MUNTE (Reșița) ?

    Sa nu mai stim cum arată o mașină de stropit asfalrul?

    Suntem într-un oraș cu smog afumat de praf veritabil.

    Foarte trist si cutremurător.

    Se vorbeste de pericolul rusesc însa cred ca jegul si praful pogorat peste acest oras este mai periculos sau cel mai periculos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei