Primăria Reșița primește primele fonduri pentru mai multe proiecte de amploare, printre care reconversia funicularului!

popa

2020 a fost un an plin pentru administrația locală din Reșița, odată cu implementarea mai multor proiecte câștigate anterior pe fonduri europene, dar în același timp un an greu, în special din cauza problemelor provocate de pandemie, susține primarul Ioan Popa. În ceea ce privește planurile sau proiectele pentru 2021, pe lângă derularea de lucrări pentru care există finanțare europeană, au fost deja stabilite principalele direcții pentru care se va încerca obținerea de fonduri.

2020 a fost un an destul de plin, un an în care am început să implementăm proiectele câștigate în 2017-2019. Eu îl consider un an extrem de greu, mai cu seamă că această pandemie ne-a făcut să lucrăm foarte mult în online sau de acasă și nu este același lucru ca atunci când stai cu oamenii față în față, unii nu percutează în aceeași manieră, dar totuși avem o echipă destul de sănătoasă care știe să își facă treaba.

Proiectele noastre se derulează bine și mulțumirea pe care o am eu legată de 2020 este că ne-am conturat deja, împreună cu echipa de la proiecte europene și de la investiții, o serie de proiecte pe 2021-2027”, a explicat edilul reșițean.

Primăria Reșița a reușit deja, într-o primă fază, să obțină bani europeni pentru derularea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru mai multe proiecte de amploare, printre care reconversia funicularului și introducerea rețelelor de apă și canalizare în stațiunea Secu, urmând ca ulterior aceste proiecte să fie trimise la ADR și pentru obținerea fondurilor necesare pentru derularea efectivă a lucrărilor.

„Vor fi finanțate deja acum studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, într-un avans sau în avanpremiera lui 2021-2027. Mă refer aici la funicular cu aleile de promenadă pe malul drept al Bârzavei și cele opt poduri pietonale. Este un proiect de mobilitate urbană care a fost aprobat și vom demara sf-ul și proiectul tehnic finanțabil pe fonduri europene. Nu mai pierdem timpul și atunci când se degajează ghidul pentru 2021-2027 să fim deja cu proiectul gata.

Mai avem apă-canal stațiunea Secu, 9 km, și continuăm de la Secu, cicloturism până la Văliug. Acesta este iar un proiect destul serios financiar și rezolvă o problematică serioasă. Secu niciodată nu a fost canalizat și să nu uităm că este rezerva de apă a Reșiței. O condiție ca să dezvolți stațiunea Secu este să ai apă și canal pentru că nu puteam să acceptăm dacă veneau investitori să facă hoteluri, pensiuni, acolo pe platou sau în zona Constructorul, să le facă fără să ai unde să dirijezi apa reziduală”.

Pe de altă parte, au fost deja demarate discuțiile cu Ministerul Transporturilor pentru modernizarea căii ferate Reșița – Bocșa – Berzovia – Voiteni – Timișoara și a legăturii Voiteni – Stamora Moravița.

Este un proiect de care ne vom ocupa noi, Primăria Reșița, și este un proiecte care se duce undeva la 300 – 320 de milioane de euro.

Lucrăm și la realizarea SF-ului pentru tunelul care să lege Țerova cu Stavila, în ideea de a veni de la km 8 cu 5 km rutieri și de a realiza o semi-centură a Reșiței pentru cei care merg spre munte sau care vin cu lemn sau alte materiale dinspre munte. Sunt proiecte destul de consistente, pe care deja le-am conturat și care se vor dezvolta în următorii 2-3 ani”, a mai precizat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

10 Comentarii

 1. Paul

  Lipsă de viziune și cretinism extrem în loc să transforme și extindă furnicularul în monorai, ajungând așa cel mai repede dintr-un punct în celălalt, bou ăsta visează concerte de pian prin furniculare. Vrem proiecte de impact retardat e și ăla ce dă girul finanțării unor astfel de inutilități.

  Raspunde
  1. Cetățeanul Trollmentat

   Paul, ai auzit de turism? Sau ești nostalgic după cinematograful din Muncitoresc?

 2. Doru

  Desigur. Totul sprijinit (și) de creșterea impozitelor și taxelor locale cu 5%. Cică, ai 10% reducere doar daca plătești taxele online. Întreb: câți dintre dumneavoastră veți utiliza această modalitate de plata a taxelor și impozitelor locale?! Pensionarii? Vax albina! Se încearcă (și se reușește) creșterea cuantumului impozitulii local cu 5%, dacă nu-l plătești online. De ce, Dom’ Părinte?! Chiar folosești neputința unor oameni neracordati la net ca să iei 5% în plus? Jenant!

  Raspunde
 3. Julieta

  Da ma,o parte din pensionari vor baleta pe funicular iar alta va face cicloturism.Totul e sa aveti,Domnule Primar, cat mai multe ambulante,ca la varsta lor ….ce n-a facut covidul va face Primaria.Aia in carucioare se vor plimba pe promenada.Totul pentru om,totul pentru victorie!

  Raspunde
 4. Queen

  Înnebunesc când văd ce aberații puteți scrie!” Sa vorbim cu respect pentru primarul care a făcut ceva. ” Pai de asta ne merităm soarta că pentru voi două străduțe noi ( care nici măcar nu sunt wow și durabile , țin să vă anunț ) sunt mama dezvoltării. Vă aburește cu funiculare și alte mizerii și voi tot p-afară munciți. Sunteți fericiți că vă plimbați pe o străduță nouă cu stomacul gol , ce să spun , felicitări! Popor de sclavi!

  Raspunde
 5. Queen

  Cetățeanul Trollmentat , care turism? Nici nu înțelegi cuvântul acesta! Așa vorbiți de turism și când vine vorba de Văliug și tot o văgăună de oraș e! Un funicular nu o să aducă turiști, chill the fuck up și nu mai visați la cai verzi. Suntem la mii de ani distanță de turism, cultură și civilizație!
  ” Cetățene ” , vorbești de turism și tu ai în oraș spital insalubru din ’56 , asta înseamnă să trăiești într-o altă realitate.

  Raspunde
 6. Costa

  Cert este ca l-a scapat pe Barbalata de o mare problema cu furnicularul ! Si in plus i-a si bagat cateva sute de mii de euro in cont pentru fierul ala vechi ! Evident,din banii prostilor care acum platesc impozit marit cu 50 % !Apropo,domnule primar Popa,cand zboara terasa aia de langa statia Victoria ? In luna mai 2018 spuneati ca ocupa ilegal domeniul public si ca va disparea in luna septembrie 2018 !
  Au trecut aproape 3 ani si e inca acolo ! La fel veti face si cu proiectele SF. ?

  Raspunde
 7. Martian

  Nu cred că susține monorai.De fapt ,s ar putea să nu poată susține mai mult de câteva persoane.Inainte de proiect ,funicularul trebuia verificat atent cat de afectat este de rugină,care cu siguranță a ajuns in interiorul stâlpilor de susținere.Un minim strat de vopsea i ar fi putut fi aplicat ,de când a fost scos din circuit.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei