Primarul Ioan Popa, indignat! „Altul dă tonul la muzică, iar eu plătesc”

modelmic

 

Nu voi mai accepta să plătesc la nesfârșit costurile pe care ei nu sunt în stare să le acopere”, este mesajul pe care îl transmite primarul Ioan Popa, directorilor de școli și licee din Reșița, care nu reușesc să își administreze bugetul astfel încât să acopere toate cheltuielile materiale ale unităților de învățământ pe care le gestionează.

La aproape 900.000 de lei se ridică la ora actuală datoriile pe care o parte din școlile reșițene le au către furnizorul de gaz, unele dintre ele vechi chiar și de un an de zile. În topul datornicilor, conform unei situații alcătuite de reprezentanții administrației locale, se află Colegiul Tehnic, Liceul Economic al Banatului Montan, Liceul de Arte Sabin Păuța, Liceul Traian Vuia, Colegiul Tehnic Cărășan, Grădinița Dumbrava Minunată și Școala Gimnazială Mihai Peia.

Există și școli care nu au datorii, cum este Traian Lalescu, a explicat primarul Ioan Popa, unități de învățământ care nu doar că sunt bine administrate, dar au și mulți elevi, deci nu există probleme în ceea ce privește acoperirea atât de cheltuielilor materiale cât și salariilor din bugetul rezultat din costul per elev.

Dacă școlile nu se încadrează în costul per elev, salariile oricum sunt plătite și nu le plătim noi, ci ISJ, dar dacă rămân în gaură de bani și nu acoperă gazul, atunci plătim noi diferența. Nu este normal, nici logic, ca Primăria unui oraș să fie în situația de a acoperi doar niște găuri, fără să pot să își poată da cu părerea în ceea ce privește buna sau proasta gestionare a unei instituții de învățământ.

Și apropo, că tot spunea lumea că am primit bani de la Guvern, că ce femeie de treabă este doamna Dăncilă. Păi ăștia sunt o parte din bani, care să acopere lucruri pe care ar fi trebuit să le facă printr-o bună gestiune Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare, care sunt în subordinea lor, nu a mea. Mi-au dat mie niște bani ca să acopăr niște găuri legate de proasta gestiune a lor. Pe de altă parte, dacă în unele situații, și este posibil acest lucru, costul per elev să fie prea mic, atunci ar trebuie să umble la el. Nu poți să mărești salariile profesorilor, dar să nu mărești costul per elev. Păi de unde să se plătească salariile, numai dacă tai din cheltuielile materiale, în speță nu îți plătești gazul.

Motivul pentru care am simțit nevoia să comunic public acest lucru, este că în ultimele zile am văzut comentarii în care oameni spuneau că primarul să plătească datoriile la gaz deoarece copii stau în frig în școli. Păi nu, Dăncilă să plătească gazul dacă elevii stau în frig în școli și directorii care nu au fost în stare să își gestioneze financiar școlile să plătească gazul”, a precizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă primarul Ioan Popa.

modelmic

Edilul a precizat că de data aceasta va acoperi datoriile unităților de învățământ, dar a dorit să le transmită clar directorilor că nu va continua să facă acest lucru la nesfârșit și că este de datoria lor să atragă cât mai mulți elevi, prin practicarea unui învățământ de calitate.

Popa a prezentat și o situație cu salarizarea cadrelor didactice din unitățile de învățământ din Reșița, conform căreia, aproximativ 90% din bugetul școlilor, sau chiar mai mult în unele cazuri, merge către salarii.

„Am cerut domnului Cornici de la ISJ să îmi dea de urgență salarizările în aceste instituții, pentru că nu le am, culmea. Altul dă tonul la muzică, eu plătesc, dar eu nici nu știu cât este bugetul lor de salarii și sunt sume foarte mari comparativ cu cheltuielile materiale.

Am reușit în primul an al mandatului meu să le tăiem din cheltuieli.  Aveau niște cheltuieli incredibile. De exemplu, am găsit contracte de telefonie cu faimoasa firmă Avolo de mii de euro pe lună. Evident că le-am tăiat, dar de când ISJ a preluat salariile am început în a avea din nou probleme în a ne implica în procesul de administrare a școlilor”, a mai adăugat primarul reșițean.

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

8 Comentarii

 1. ARMANI

  Apreciez multe lucruri facute de primar dar nu si atitudinea acestuia. Cine este de vina ca sunt copii putini? Directoarele, contabilii, educatoarele,invatatoarele sau poate femeile de servici. Trimiteti-le la produs domnule, ce cauta sa-si ia salarii de acolo, sau sa vanda de prin casa sa achite cheltuielile !
  Atitudinea e gresita de sus…costul standard per elev este mic…acolo e problema! Dar avem pensii speciale !

  Raspunde
 2. zero

  „salariile oricum sunt plătite și nu le plătim noi, ci ISJ”, a precizat astăzi … Ioan Popa.
  „Am cerut domnului Cornici de la ISJ … salarizările în aceste instituții, pentru că … eu plătesc”, a mai adăugat primarul reșițean.

  Fals şi aiurea!
  Nu plăteşte el salariile din învăţământ. Şi nu le-a plătit niciodată.
  Nici măcar instituţia primăriei nu le plăteşte, instituţie pe care “structura” sa pervers-narcisică o confundă mereu cu el însuşi.
  Şi proiectează pe alţii eşecurile proprii de incapabil, ca mecanism de “apărare” al ego-ului său bolnav.
  Dacă vinde platanii italieni, poate încălzi şcolile. Sau îi poate folosi drept combustibil.
  În rest îl ştim: “Nu am vrut să asfaltăm!” (aici chiar s-a “scăpat”, pe faţă).
  Sunt aberaţiile lui “contabile”, logica “justificativă” de om bolnav, pervers şi rău intenţionat.
  Restul este teatru pentru prostime.

  Raspunde
 3. Colateral

  Te vei vaita mereu si vei da intotdeauna vina pe altii. Tu nu esti niciodata vinovat. Ar trebui sa iti dai demisia si sa lasi pe altul mai conpetent in locul tau. Si vei vedea cum lucrurile se vor aranja de la sine. Blocul tau se inalta, cu muncitori, materiale si utilaje de la Primarie. Restul, intra in faliment. Greaua mostenire. Voi deschide Resita daca ma mai votati 3 mandate…

  Raspunde
 4. zero

  P.S.
  „de când ISJ a preluat salariile am început în a avea din nou probleme în a ne implica în procesul de administrare a școlilor”, a mai adăugat primarul reșițean.

  Aparent a devenit acum un “ne” (plural, a ne implica).
  O fi deja legiune acest “ne”? Lipsesc porcii şi … marea :)
  Adică (declarat public) tăiţelu’ NU SE IMPLICĂ ÎN ADMINSTRAREA ŞCOLILOR (şi nici în asfaltări) pentru că nu câştigă de aici nici tăiţei, nici voturi.
  Şi de ciudă că nu poate controla salariile şi posturile profesorilor.
  Doar frigul din clase :(

  Raspunde
 5. Biste Valerius

  Are dreptate si primarul.De fiecare data cand greseste il apostrofez si imi raspunde fair play.Aici este vb despre faptul ca cei de la Isj si au marit salariile fara sa le pese de elevi sau de conditiile in care acestia invata

  Raspunde
  1. zero

   “De fiecare data cand greseste il apostrofez si imi raspunde …. play.”

   A răspuns: „Nu este normal, nici logic, ca Primăria unui oraș să fie în situația de a acoperi doar niște găuri …”

   Primăria (de tăiţelu’) produce “găuri”, nu acoperă. Nici în asfalt. Eventual pretinde că a “descoperit” (la alţii).
   Povestea … cu bârna şi paiul din ochi. Ochiul …
   Aşa a dispărut internetul gratuit oferit în şcoli (de Stepănescu M.) … ca să apară în autobuze (la Popa I).
   La preţ triplu, dar prezentat poporului ca … “investiţie” necesară :)
   Fără răcire vara (în autobuze) şi acum şi fără încălzire iarna (în şcoli).
   Ce să mai …

 6. DANI

  Nu ti-e rusine sa ti copiii in frig . Bani pt serbarii ai avut pe Dealul Golului?
  Bani pt fotbalisti care pierd cu 7-1 acasa ai ca esti cu salariile a zi, bani pt postaci de Facebook ai in primărie dar pentru caldura nu ai ?
  Pleaca si lasa-ne .

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei