fbpx
23.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

Primarul Popa, îngrijorat! „Există riscul să intrăm în derapaj”

Administrația locală reșițeană a reușit în ultimii ani să atragă numeroase fonduri europene, proiectele derulate pe bani europeni putând fi vizibile la tot pasul în oraș, de la unitățile de învățământ modernizate sau aflate în curs de modernizare, la blocurile anvelopate, străzi reabilitate și așa mai departe. Pe lângă procentul de co-finanțare, majoritatea acestor proiecte presupun însă și cheltuieli neeligibile, care trebuie achitate de beneficiar, Primăria Reșița. Iar cu cât numărul proiectelor pentru care se obțin finanțări europene este mai mare, cu atât cheltuielile neeligibile cresc. Un aspect care stârnește îngrijorare, după cum a precizat primarul Ioan Popa, administrația locală fiind nevoită să găsească soluții pentru acoperirea cheltuielilor considerate neeligibile.

„Suntem un pic îngrijorați, în sensul că se acumulează, cu fiecare proiect european pe care îl facem, pe zona de neeligibile, se acumulează sume mari și trebuie să găsim soluții să ne capitalizăm puțin, pentru că dacă nu, intrăm în derapaj. Există riscul să intrăm în derapaj dacă nu controlăm foarte bine.

Vă dau un exemplu, la Colegiul Traian Lalescu, în loc de 2% cofinanțarea, am plătit 30% confinanțare, diferența de la 2 la 30% au fost cheltuieli neeligibile – terenul de bitum, tribuna, garduri și alte lucrări pe care trebuia să le facem. La Traian Vuia lucrăm la împrejmuire, amenajăm curtea interioară, pavele, iarbă, garduri. Copii de la Tehnologic am făcut o replică a avionului lui Traian Vuia, nu ne-a costat nimic, dar am comandat o statuie de bronz a acestuia, pe care o să o punem lângă avion. Costă și ea 12-13.000 de euro. La Eliade la fel, alocăm fonduri pentru amenajarea interioară a curții. Toate lucrările acestea nu erau prinse în cofinațările noastre și încep să aibă o greutate tot mai mare și atunci una din soluții este să identificăm suprafețe de teren care realmente nu ne interesează, curți, grădini, și să le dăm drumul să fie achiziționate.

spot_img

Am mai luat acum de la austrieci, de la Haider, 10 hectare de teren pe Valea Țerovei, la fosta cocso-chimică pe care au dat-o primarii dinaintea mea, Stepanescu și Spăraru în 2 tranșe celor care au demolat acolo și le-am luat înapoi la un preț foarte bun. Încercăm, la fel, să punem terenul pe piață pentru cineva care face o invetiție productivă acolo.

Noi am cumpărat în ultimii cinci ani foarte multe suprafețe de teren și clădiri, am luat 21 de hectare de la TMK, am luat depoul de tramvaie, institutul de proiectări și trebuie să le și punem în valoare pentru că altfel riscăm să ne prăbușim sub presiunea lor”, a afirmat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

9 COMENTARII

 1. Cat de prioritara era statuia cu 13000 de euro? Avem o scoala populara de arte, nu se putea face ceva acolo?

  In curand ne va spune ca Gregory Porter va fi finantat din bani publici? Va avea Ioan Popa o explicatie cum si de ce unii resiteni inca trainesc ca intr-un sat mizer, iar cei conectati la banul public au strazi, parcari si concerte oferite de Primaria Resita?

 2. Pai vaga 10 euro/minut de parcare, mărește impozitele cu 5000%, taxa turistica pentru cei ce vor sa meargă pe munte de 100 euro/zi, taxa de tranzit oraș 100 euro/trecerea 10 euro biletul la tramvaiul cel nou, 50euro biletul la trenul cu hidrogen, dar numai pana la Calnic… Si fără cu derapajul și mai rămâne și de un fum, la ponton…

 3. Bravo fetele, stimă și respect!Avem și femei bărbate care știu ce vor. Asta așa pentru băiețeii care se dau bărbați taci tu nebunatecule, cu bărbi, pantalonași strânși pe ouțe și gleznuțele goluțe, dar și pensați ,pictați cu rimel. Nebunaticilor 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 4. E simplu, Don Șef Popa! Faci ca-n 2017, bagi 50% la taxele locale! La ăstea te pricepi! Inclusiv la ridicarea de statui, că sunt absolut… Necesare! Nu?!

 5. Cei mai mari investitori suntem noi cetatenii acestui micuț oraș din „banatul de munte”

  Din pacate am aflat prea târziu!

 6. Resita nu a visat niciodata la schimbari atat de profunde si exemplar facute ca in aceasta perioada . Nu dau nume, nu politizez , am plecat de 7 ani din oras dar sunt placut surprins de ce fac responsabilii cu administrarea si nu pot decat sa apreciez ceea ce vad . Felicitari edililor si va rog sa nu va lasati coplesiti de piedicile administrative !

 7. Sa nici sa nu incerci sa te intorci!
  Vei constata ca in jurul blocului nu mai ai nicio sansa sa gasesti loc de parcare. Parchezi doar in parcarile lui Popa cu 50 lei pe zi.
  A desfintat parcari si a facut in schimb alei pietonale cu banci pe care nu sta nimeni. Cel mult niste tigani odata la cateva luni care stau, fac scandal si mizerie.

  Asa vrea popa (cu p mic) sa-i atraga pe cei plecati.
  Conditia este sa-ti dai foc la masina daca vrei sa te intorci, ca de parcat…. poate doar in parcarea de la blocul lui.

 8. Deci ai scos din zona impozabilă o grămadă de terenuri și acum nu mai ai de pe ce să încasezi impozite. Deștept băiat …. Acum mai împroprietărești pe nimic pe cei care te slujesc că doar ai justificare …. Si despre restul nu are rost sa mai comentăm …..măcar de nu ar fi strigat unii în gura mare că spre asta ne îndreptăm …..dar dacă nu sunt urechi care să audă ….. Am încredere că pârtia va rezolva problemele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei