Primarul Popa vrea 10 milioane de euro pentru funicular, promenadă și poduri pietonale

popa si maxim

Proiectul de reconversie a funicularului din Reșița, unul din cele mai îndrăznețe și inovative inițiative ale administrației locale reșițene, este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Realizarea studiului de fezabilitate precum și cea a proiectului tehnic au fost deja scoase la licitație, anunță primarul Ioan Popa, astfel încât la momentul în care vor putea fi depuse spre finanțare proiecte pe ciclul de finanțare 2021-2027, Primăria Reșița va avea toate documentele pregătite.

Inițial, administrația locală reșițeană a dorit să obțină finanțare pentru proiectul prin care se dorește transformarea funicularului de calcar din zona centrală a orașului într-un punct de atracție turistică, pe U.I.A.  – Urban Innovative Actions, o inițiativă a Uniunii Europene care oferă zonelor urbane din întreaga Europă resurse pentru a testa soluții noi în abordarea provocărilor specifice. Conform declarațiilor de la momentul respectiv ale primarului Ioan Popa s-a renunțat însă la idee deoarece nu a reușit să își convingă colegii ca colegii ca administrația locală să preia halda de zgură. Motiv pentru care, doi ani mai târziu, se încearcă realizarea proiectului pe o altă sursă de finanțare, pe mobilitate urbană alternativă. Proiectul are o valoare de 10 milioane de euro și mai cuprinde pe lângă reconversia funicularului, realizarea a opt poduri pietonale peste Bârzava și continuarea lucrărilor de amenajare a promenadei pe malul drept al Bârzavei. Iar acestea nu sunt singurele proiecte pentru care Primăria Reșița încearcă să obțină fonduri pe ciclul de finanțare 2021-2027.

Avem fișe de proiecte care au fost avizate de către ADR Timișoara. Printre ele, un proiect de mobilitate urbană alternativă, care cuprinde funicularul, malul drept al Bârzavei, cele 8 poduri pietonale pe un proiect de circa 10 milioane de euro, și care este scos la ora asta deja la licitație pe SICAP, sf și proiect tehnic.

Mai este un proiect care presupune realizarea canalizării, apă-canal la lacul Secu, peste care ulterior pe cei 9 km se va face o pistă de biciclete, trotuar și continuarea acestei piste de cicloturism până la Văliug pe valea Bârzavei.

Și al treilea proiect foarte important este reabilitare – modernizare alei și zone intra-blocuri în cartierul Govândari, Micro II, III și IV.

Acestea sunt trei fișe de proiecte care la ora asta sunt lansate deja în sistemul electronic de achiziții publice, repet studiu de fezabilitate și proiect tehnic”, a explicat recent primarul Ioan Popa.

foto: arhivă (primarul Ioan Popa și Sorin Maxim, directorul ADR Vest)

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Johann Nicolescu

    Resita are stringenta nevoie urgent de investitori, investitori, investitori importanti care sa creeze multe locuri de munca, cu salarii, cel putin, decente. De locuri de munca in toate domeniile au nevoie, resitenii, in mod imperios. Restul, dupa.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei