Primarul Ursu dă lovitura! Transport public de nivel european la Oravița!

 

modelmic

Administrația orăvițeană mai dă o lovitură în materie de fonduri nerambursabile. Un proiect ce vizează dezvoltarea mobilității urbane, în valoare de 21.445.812 lei (aproximativ 5 milioane de euro), a fost acceptat de către ADR Vest, după etapa de verificare a conformității administrative.

Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) al orașului Oravița vizează îmbunătățirea accesibilității zonei urbane și asigurarea unei mobilități durabile și a unui transport de înaltă calitate în interiorul zonelor urbane și pe arterele de penetrație către acestea. PMUD privește nevoile „orașului funcțional” din punct de vedere al teritoriului său de influență, mai degrabă decât din punct de vedere administrativ.

Măsurile pentru mobilitatea urbană pot fi sprijinite de fondurile europene, dacă acestea contribuie la scăderea emisiilor de carbon. Măsurile de mobilitate urbană pot fi finanțate în cadrul unei strategii de dezvoltare urbană  integrate  și durabile, care abordează  problemele economice, de mediu, climatice, sociale și demografice care afectează zona urbană respectivă.  Comisia recomandă să se adopte un set concret de măsuri la diferite niveluri, care să trateze mai multe chestiuni relevante precum logistica urbană, reglementarea accesului urban, implementarea de soluții pentru STI în mediul urban  și siguranța rutieră, urmând să  monitorizeze cu atenție acțiunile subsecvente.

Luând în considerare situația actuală, necesitatea dezvoltării și mai apoi punerii în funcțiune a serviciului de transport public prin autobuze ecologice în orașul Oravița trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru autoritățile locale cât și pentru locuitorii orașului, întrucât un sistem de transport eficient și durabil, accesibil și economic va contribui pozitiv la dezvoltarea orașului si la creșterea calității vieții locuitorilor. În prezent, pe traseele propuse pentru înființare nu există stații pentru transportul public. Amenajarea a 16 stații de transport public în comun în oraș si în satele aparținătoare, care să asigure accesibilitate sporită tuturor utilizatorilor, urmează să fie dotate cu adăposturi corespunzătoare, sisteme de informare a călătorilor, bănci, iluminat.

Sistem e-ticketing pentru călătorii din Oravița!

În vederea realizarii unui acces facil al serviciului de transport public, pe lângă achiziționarea de autobuze, se urmărește implementarea unui sistem integrat de e-ticketing. Din cauza creșterii continue a parcului de autovehicule și a vehiculelor ce tranzitează orașul Oravița, devin necesare acțiuni menite să îmbunătățească condițiile de trafic, cu asigurarea priorității pentru transportul public. Astfel, în cadrul proiectului se propune implementarea sistemului de management al traficului, cu scopul principal de susținere și optimizare a transportului public local. Aceste sisteme vor fi amplasate în dispecerat, în stații și în mijloacele de transport public de călători. Liniile propuse a fi înființate pentru transportul public vor fi operate cu 3 autobuze (+1 rezervă) cu o capacitate de 20 locuri pe scaune și 69 locuri în picioare, pentru a acoperi necesarul de capacitate pentru numărul de călători /zi estimați la nivelul anului 2026, respectiv 1312 pasageri.

Liniile propuse pentru înființarea transportului public vor traversa orașul și vor face legătura cu satele aparținătoare, o serie de străzi aferente acestor tronsoane, precum strada Principală Răchitova, strada Spitalului și trotuarele din Zona Gării, urmând a fi reabilitate în cadrul acestui proiect.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Adrian

  Unde ????? La Oravita ???!!!
  Transport public ????
  Pai acolo traversezi localitatea de la un capat la altul in 15 minute pe picioare.
  Dar … daca vin bani europeni … de ca sa nu-i consumam.

  Am vazut si cursuri de calificare facute asa. Primeai bani daca te inscriai la curs. Pentru ca altfel cursul nu putea avea loc si nu baga nimeni banii aia in buzunar.

  Raspunde
 2. Ciprian

  Ideea este buna dar mai intai trebuie reabilitate complet drumurile de legatura cu satele apartinatoare. De pilda drumul ce leaga Oravita de Ciclova Montana este distrus. Acolo se pare ca nu s-a intervenit deloc de 30 ani. Promisiuni au fost dar dorim fapte nu vorbe!!! Cei care circula pe acest drum se expun zilnic la adevarate pericole fiind o aventura riscanta sa circuli pe el. Poate doar cu…elicopterul. IN ATENTIA PRIMARIEI!!!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei