Primele tabere din inima satului s-au deschis la Bozovici și Răcășdia

modelmic 1

Primele două tabere educaționale din vara acestui an, destinate copiilor și tinerilor din satele județului Caraș-Severin, s-au deschis marți 18 iunie 2019 la Bozovici și Răcășdia.

Tabăra de la Bozovici a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Ion Cherescu, alături de preotul Filotei Gherman de la Schitul Bogâltin. La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret și coordonatorul prgramului „Tabăra din Inima Satului”, alături de ceilalți doi preoți, a săvârșit un Te Deum și cuvântul de binecuvântare din partea Episcopul Caransebeșului, Ps. Lucian Mic.

Tânăra Anita Radics, de la ATOR Banatul de Munte, a transmis, în calitate de coordonator al echipei de voluntari, un mesaj copiilor și tinerilor prezenți.

„Ziua aceasta, care în urmă cu câteva luni părea să fie atât de îndepărtată, se întâmplă să o trăim chiar acum! Mi-am adus aminte cum până anul trecut, noi, cei care ne numim astăzi voluntari și formatori, ne numeam participanți ai minunatelor tabere din pridvorul bisericii care au adus o contribuție atât de importantă de-a lungul anilor la formarea și devenirea noastră. Astăzi, iată-ne, am schimbat tricoul de participant și am îmbrăcat uniforme de voluntari și formatori și am început să pășim încrezători în mijlocul tuturor copiilor și tinerilor care și prin participarea la această tabără doresc să își construiască propria devenire în tinda Bisericii, cea care ne arată tuturor care este drumul cel mai bun de urmat în viață”, a mărturisit Anita Radics, coordonatoarea celor 10 tineri voluntari de la Bozovici.

„Tabăra din Inima Satului Bozovici” se desfășoară în perioada 18-21 Iunie 2019 și reunește un număr de 30 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani, din localitate. Programul taberei conține ateliere de dezvoltare personală, educație pentru viață, ateliere artistice, lucru în echipă, precum și jocuri și concursuri. În prima seară a taberei copiii au luat parte la un dialog duhovnicesc cu părintele Filotei Gherman de la Schitul Bogâltin, iar în serile următoare vor participa la un program de tradiții populare specifice zonei. În cursul zilei de joi, participanții vor merge în pelerinaj la Mănăsitrea Almăj-Putna, iar vineri, în ultima zi, va avea loc festivitatea de premiere a tuturor copiilor și voluntarilor. Tabăra este organizată în parteneriat cu Parohia „Înălțarea Domnului” Bozovici, Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” Bozovici și Primăria comunei Bozovici.

Și la Răcășdia, în prima zi oficială de vacanță din vara acestui an, 25 de tineri din localitate au participat la deschiderea oficială a „Taberei din Inima Satului”, care se desfășoară în perioada 18-22 iunie 2019. Partenerii locali ai proiectului sunt, și în acest caz, Primăria Răcășdia, Parohia „Adormirea  Maicii  Domnului”  Răcășdia și școala din localitate.

Slujba de Te Deum a fost oficiată de Protopop Bogoliub Martinovici, împreună cu preotul paroh Gheorghe Țibuleac. La finalul slujbei, au luat cuvântul preotul paroh, directoarea școlii gazdă,  Protopop Bogoliub Martinovici, precum și coordonatorul taberei, Alexandra Nadane.

„Dragi tineri, Biserica, Școala și Primăria s-au unit pentru a organiza această tabără în sprijinul vostru. În același timp această tabără din inima satului este și o școală de vară, pentru că îmbină sesiunile de cunoaștere și comunicare dintre voi cu ateliere care să răspundă întrebărilor și frământărilor voastre. Este o șansă pe care nu toate comunitățile rurale o au și sper să profitați de ea. Sper ca după această tabără să găsiți sensul și motivația de a merge pe un drum bun în viață.”, le-a transmis coordonatoarea taberei de la Răcășdia, tinerilor participanți.

modelmic 1

Programul taberei de la Răcășdia cuprinde, de asemenea, ateliere de dezvoltare, persoanlă, pregătire pentru viață, ateliere artistice, jocuri și concursuri, seri tematice, precum și o drumeție pe Cheile Șușarei, dar și un pelerinaj la Mănăsitrea Nera. Festivitatea de încheiere a taberei va avea loc sâmbătă, 22 iunie 2019, la orele serii, cu premierea tuturor copiilor și a tinerilor.

Programul educațional ”Tabăra din Inima Satului” se desfășoară cu binecuvântarea Ps. Lucian, Episcopul Caransebeșului, sub forma a 14 școli de vară la care vor participa aproximativ 400 de copii și tineri din satele eparhiei, fiind un proiect închinat Anului Omagial al Satului românesc în Patriarhia Română.

modelmic 1

modelmic 1

 

Elena FRANȚ

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei