22.8 C
Reșița
miercuri, 23 aprilie 25

Principele Nicolae al României, primit cu căldură regală în Clisura Dunării!

Moldova Nouă a trăit momente de profundă emoție și mândrie, odată cu vizita Alteței Sale Regale, Principele Nicolae al României, în cadrul unui periplu de trei zile în Banatul Montan. Nepotul preferat al Regelui Mihai I a fost întâmpinat cu entuziasm de primarul orașului din clisură, Adrian Torma, alături de întreaga comunitate, într-un gest de respect și prețuire pentru valorile istorice și identitatea națională pe care Casa Regală a României le întruchipează.

Un moment aparte al vizitei l-a constituit oprirea la Baziaș, locul încărcat de spiritualitate unde a pășit odinioară Sfântul Sava și mai apoi, la sute de ani distanță, locul unde, pentru prima oară a atins glia românească stră-străbunicul prințului Nicolae, Carol I și unde odihnește istoria vechii mănăstiri cu același nume. Mânăstirea de la Baziaș, ce poartă numele marelui învățător și Sfânt Sava, împlinește anul acesta 8 secole de far călăuzitor al credinței ortodoxe la malul Dunării.

A fost locul unde Principele Nicolae s-a recules și a înălțat o rugăciune pentru neamul românesc, transmițând totodată un mesaj de mulțumire primarului comunei Socol, doamna Olga Ghiță, pentru ospitalitatea și căldura cu care a fost primit.

 

A urmat întâlnirea de la Moldova Nouă, într-o sală arhiplină a Centrului Multicultural de pe faleza Dunării, în prezența edilului Adrian Torma, a viceprimarului Constantin Schinteie, a deputatului minorității cehe, Ștefan Bouda, a primarului comunei Berzasca, Petru Furdui și a viceprimarului din Coronini, Petru Hruza, președintele Uniunii Sârbilor din Moldova Nouă, Adrian Moiseș, a numeroase alte personalități prezente și a peste 100 de elevi, locul unde Alteța Sa Regală a susținut un discurs cu totul aparte. A fost o veritabilă lecție de bun simț, noblețe și respect față de înaintași – de la Regele Carol I și Regele Ferdinand, la Regele Carol al II-lea și Majestatea Sa Regele Mihai I – personalități marcante care au contribuit decisiv la construirea României moderne.

Principele Nicolae a vorbit cu pasiune despre istoria Regalității în România, aducând în discuție momente definitorii care au modelat destinul națiunii și au consolidat valorile democratice și europene ale țării. Moldova Nouă a reprezentat astfel punctul culminant și terminus al acestei călătorii în Banatul Montan, o regiune unde ecoul tradiției și al regalității românești răsună cu demnitate.

Vizita Principelui Nicolae a fost nu doar un omagiu adus trecutului, ci și o punte între generații, o chemare la unitate, demnitate și asumarea rădăcinilor istorice. Comunitatea din Clisura Dunării i-a oferit Alteței Sale un primitor tablou al României profunde, autentice, în care identitatea națională pulsează încă cu putere.

Ne înclinăm în fața lecției de modestie predate, de onestitate față de neamul românesc și mai cu seamă față de modul demn și mândria cu care Principele Nicolae a ales să vorbească despre România, ca despre adevărata și unica lui patrie, devenind un ambasador ce nu mai are nevoie de nicio altă recunoaștere, a niciunei alte curți!

Încă odată merită amintiți artizanii acestei vizite a Principelui Nicolae al României în Caraș-Severin, Asociația Lions Kindness din Reșița – doamna Mirela Ciobanu, prof. univ. Alina Stancovici, companiile Auto Alex – familia Torma, Imperial – familia Crivacucea, Media Land Recycling, primăria orașului Oravița, Liceul Teoretic general Dragalina din Oravița, Școala Gimnazială Romul Ladea din Oravița, Muzeul Văii Carașului din Oravița, primăria orașului Moldova Nouă, Muzeul Banatului Montan din Reșița – doamna Livia Magina, Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița și Liceul Teoretic Traian Vuia din Reșița.

Sergiu TABAN

 

 

2 COMENTARII

  1. Dacă îmi permiteți, am trei întrebări la care chiar aștept răspunsuri, măcar de la concitadini.
    În ce calitate a fost prezentă la eveniment metresa Spatarului, veșnic domnișoara Alina?
    Noi, oamenii normali și cinstiți din Caraș Severin, chiar nu reușim să scăpăm de paraziți?
    Chiar atât de puternic e Spătaru, încât să își impună zilnic metresa și nimeni să nu ia atitudine?
    Lipsa unei atitudini, este o alegere și implicit complicitate!

  2. Dacă îmi permiteți, am trei întrebări la care chiar aștept răspunsuri, măcar de la concitadini.
    În ce calitate a fost prezentă la eveniment metresa Spatarului, veșnic domnișoara Alina?
    Noi, oamenii normali și cinstiți din Caraș Severin, chiar nu reușim să scăpăm de paraziți?
    Chiar atât de puternic e Spătaru, încât să își impună zilnic metresa și nimeni să nu ia atitudine?
    Lipsa unei atitudini, este o alegere și implicit complicitate!

    P.S. TABANE!!! NU mai cenzura comentariile!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei