fbpx
0.7 C
Reșița
marți, 28 martie 23

Problematica agriculturii, în atenția deputatului PSD Marius Damian

În declarația politică susținută în urmă cu doar puțin timp în Camera Deputaților, parlamentarul PSD de Caraș-Severin, Romulus-Marius Damian s-a referit la problematica agriculturii românești și a încurajat producătorii din zona montană să acceseza finanțări prin cele 3 noi programe lansate de minister, prin Agenția Națională a Zonei Montane:

„România are un Plan Național Strategic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc, plan ce a fost transmis oficial de către MADR, în luna octombrie, către Comisia Europeană. Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvențiilor în agricultură și 151,7 milioane euro pentru măsuri de piață. În total, sunt alocate 15,8 miliarde de euro pentru programe de investiții în agricultură în perioada 2023-2027.

Aș dori să îl felicit pe ministrul Petre Daea pentru activitatea sa de la conducerea ministerului, mai ales în situația actuală, în care țara noastră trece printr-o perioadă extrem de dificilă, prin prisma creșterii prețurilor în toate domeniile, ca urmare a războiului de la granițele noastre. Agricultorii și fermierii români trebuie sprijiniți, pentru a-și mări producția și pentru a oferi produse de calitate pe mesele românilor.

spot_img

De multe ori mergând printre rafturile de la supermarket conștientizăm că produsele românești au prețuri mai ridicate decât cele din afară, deoarece datorită diverselor probleme legate de secetă, irigații, forță de muncă, sunt nevoiți să pună prețurile mai mari pentru a putea avea cât de cât profit.

Doresc să îi încurajez pe locuitorii din zona montană să acceseze cele 3 programe de sprijin care au fost lansate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională a Zonei Montane(ANZM), pentru înființarea de:

    • centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană;
    • centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană;
    • stâne montane.

Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%. Cei interesați trebuie să depună proiectele până pe 21 noiembrie, iar suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul național, pe principiul primul venit, primul servit.

Astfel de programe sunt extrem de importante pentru stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană și, pe de altă parte, susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

PSD este un partid care a sprijinit mereu agricultura românească, pe care intenționăm să o dezvoltăm în continuare și să încurajăm astfel tinerii români care muncesc în domeniul agriculturii în străinătate, să revină și să prospere în propria lor țară“, a afirmat astăzi, în Parlamentul României, deputatul PSD de Caraș-Severin Romulus – Marius Damian.

 

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. ”De multe ori mergând printre rafturile de la supermarket conștientizăm că produsele românești au prețuri mai ridicate decât cele din afară, deoarece …”

    Nu!
    Deoarece cheltuielile /costurile indirecte (ale statului total neproductiv = milițieni, milițieni locali, jandarmi, agenturi și agenții, șlehte de juriști și contabili, etc.) trebuie întreținute din ceva și cresc prețurile (și șpăgile pentru achiziții).
    Că doar nu din fonduri europeene se acoperă parazit-lichelismele astea și nici din producția industrială românească care ”este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”.
    L-am citat pe unu’ … Caragialescu, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei