3 C
Reșița
sâmbătă, 14 decembrie 24

Profesorii de la „Eliade”, într-un schimb de bune practici în aplicații în robotică!

În perioada 22-25 mai 2023 a avut loc la Castelvetrano, Sicilia, Italia, a șasea întâlnire și ultima în cadrul proiectului Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană, FROM THOUGHTS TO CODES. Deși aceste zile au coincis cu intrarea în grevă a profesorilor din România, întâlnirea – planificată din timp – nu a putut fi anulată, urmând ca profesorii români care au participat să intre în grevă de luni, 28 mai.

La întâlnire, din partea României a participat ca partener Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița. Inițiatorul și coordonatorul de proiect a fost Primary School of Piraeus (Grecia), iar ca parteneri au răspuns: „Cubuklu Osmaniye Ortaokulu” (Turcia), „SSOU MOSHA PIJADE – Tetovo”, (Macedonia de Nord), Istituto Comprensivo „Lombardo Radice-Pappalardo”(Italia), Escola Secundária de Rocha Peixoto (Portugalia) și Colegiul Național „Mircea Eliade” (România).

Principalul scop al tuturor acestor întâlniri a fost inițierea și schimbul de bune practici în aplicații C++ în robotică, motivația de bază fiind aceea de a îmbunătăți abilitățile digitale în educație, de a crește experiențele profesionale, de a învăța noi abordări și de a beneficia de experiențele țărilor membre ale UE.

Mobilitatea din Italia a însemnat pentru echipele din cele șase țări întâlniri fructuoase și schimburi de experiență. Delegațiile au fost reprezentate exclusiv de către profesori, de data acesta neparticipând elevi. Programul a fost foarte dens, îmbinând activitățile educative cu excursii tematice, ceea ce a permis cunoașterea partenerilor italieni și a modului în care funcționează școlile lor.

Delegațiile celor șase țări au fost primite de către oficialitățile locale la Primăria din Castelvetrano. O inedită prezentare a localității, printr-un tur ghidat, a fost oferită de către elevii de la școala parteneră din Castelvetrano. Italia beneficiază de un bogat patrimoniu cultural, astfel încât, vizitarea zonei vechi a orașului a însemnat o adevărată lecție de istorie, pictură, sculptură și arhitectură. Vizita în școală a demonstrat același lucru.

Instituto Comprensivo „Lombardo Radice Pappalardo” din Castelvetrano e o instituție de învățământ ca multe altele din Italia, în care accentual cade pe buna pregătire a elevilor, dar mai ales pe efortul de a-i lăsa să se autocunoască. În acest sens, o atenție deosebită e arătată artelor, orelor de muzica sau desen. Legătura copiilor cu artele și biblioteca e permanentă, în școală există un studiou de înregistrări, un cabinet modern de lingvistică, o sala unde copiii pot da concerte și pot face teatru de păpuși etc.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de prof. Adela Schindler, responsabil cu imaginea și diseminarea.

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei