Bogații vor fi tot mai bogați iar săracii tot mai săraci, pare să spună edilul comunei Berzasca, Petru Furdui, cu referire la Programul de finanțare rurală prin măsura 6.4 prin AFIR.
„S-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor; au fost prioritizate conform grilei de evaluare în felul următor: s-au dat punctaje pentru zonele cu potențial turistic ridicat mai mare decât celorlalte comunități; comunele au gândit, acolo unde nu au altă posibilitate de dezvoltare, partea turistică, dar turismul nu are nicio șansă, pentru că maximul de puncte ce poatea fi obținut este de 55 de puncte.
Un punctaj mai mare pot obține cei care desfășoară activitate de producție și servicii. Prin această grilă de departajare au fost avantajate comunitățile care sunt deja dezvoltate și nu cele mai puțin dezvoltate. E vorba de comunele care se află în apropierea marilor aglomerări urbane (Dumbrăvița, Moșnița, Giroc, sunt doar câteva exemple).
Ca să faci o activitate de producție pe codurile CAEN pe care ei ți le-au spus, e clar că resursa umană, infrastructura, logistica sunt mult mai dezvoltate în preajma marilor orașe, decât la o comună aflată într-o zonă montană de exemplu, unde o comunitate ar fi putut să se bucure de înființarea unei activități economice care să-i aducă plus valoare, fie ea și cu 10 locuri de muncă într-o pensiune de exemplu sau o activitate de agrement“, a explicat edilul din Berzasca, Petru Furdui.
Și pe activitate de turism s-au făcut greșeli la întocmirea grilelor de punctaj, domeniu unde sunt finanțate proiecte care prevăd înființarea de parcuri de rulote, campinguri, căsuțe. „Ce plus valoare poate să aducă un camping sau un parc de rulote în comparație cu o structură de primire turistică gen pensiune ori agroturistică.
Cred că aici iarăși ori s-a făcut o greșeală, ori a fost făcut tendențios, cu scopul de a-i avantaja pe cei bogați în detrimentul comunelor mai slab dezvoltate“, a mai precizat edilul din Berzasca.
Dan AGACHE