Programul TVR din noaptea de Revelion scoate mizeria de sub preș

a

În noaptea de Revelion toată lumea a încercat să se distreze cât a putut mai bine. Care pe la prieteni, la rude, în stațiuni, alții acasă cu o friptură în farfurie, un pahar de vin în mână și desigur, nelipsitul program la televizor. Nu sunt nostalgic al anilor de dinainte de evenimentele din Decembrie 89. E drept că atunci aveam doar 3 ore de program din care 4 erau despre Ceaușescu, dar în noaptea de Revelion era program tată. Un program adevărat, cu muzică românească și ușoară și populară și lăutărească; erau cuplete satirice, erau actori, mari actori ai scenei românești care știau să te facă să te simți bine, în pofida constrângerilor la care erau supuși de către nomenclatura acelor vremuri.

Acum, după acel Decembrie 89, avem libertatea de a spune ce gândim, am început să vedem și alte programe la TV nu doar cele difuzate de nomenclatura comunistă sau cele prinse cu pureci cu tot, când îndreptam antena către sârbi ori către bulgari. Din păcate, acum nu prea mai avem ce vedea în noaptea de Revelion. Cu tot respectul pentru televiziunea de stat ori pentru cele private, în ultimii ani programele TV au devenit un veritabil fiasco la cumpăna dintre ani. Două, trei fâțe care se scălămbăie în curul gol, câteva manele (că se poartă), niște bancuri răsuflate și foarte seci și…cam atât. După miezul nopții, filme până dimineața.

Nici anul acesta nu a fost altfel. Cam pe la toate televiziunile a fost aproximativ la fel. Din punctul meu de vedere, cel mai bun program l-a avut TVR-ul. Am ajuns la el (nefiind un consumator de programe de TVR) din lipsă de altceva. Nu spun că a fost minunat, că a fost sublim sau alte prostii din astea; spun că a fost cel mai bun din oferta de Revelion 2021. Nici nu s-au risipit aburii alcoolului și fumul petardelor din cea mai lungă noapte, că au și început istericalele. Că a fost rău, că a fost prost, că a învățat lumea să nu respecte sfaturile medicilor și să nu poarte mască, că l-au luat peste picior pe însuși Iohannis, că actuala conducere a TVR e PSD-istă, că așa și pe dincolo.

Sare și președintele comisiei de cultură din Camera Deputaților, se sesizează și CNA-ul, ce mai fierbere mare, sau mult zgomot pentru nimic. Nu mai avem actori? Nu mai sunt scenariști? Nu mai există lăutari și cântăreți? Sau nu mai știe nimeni să facă un program cât de cât acceptabil pentru telespectatorii țintă ai postului respectiv? Greu de dat un răspuns. Ideea e că acest început de scandal a scos la iveală mizeria, lichelismul, pupincurismul, servilismul și politicianismul din TVR. Nu țin neapărat să mă iau de ei, dar cam așa se procedează la cele două mari companii de stat TVR și SRR. Cum ajunge un alt partid la cârma țării, musai trebuie să-și numească șefi noi la conducerea celor două mari companii media TVR și SRR. De ce? simplu: sunt dependente financiar de Guvern și în consecință trebuie să joace cum li se cântă.

Mă întreb unde mai e profesionalismul jurnaliștilor? Mulți au renunțat, alții s-au adaptat, dar cei mai mulți stau cuminți în banca lor. De ce? Simplu, pentru că au familie, au copii, au rate la bancă și le place sau mă rog le-a plăcut meseria asta. Acum o fac ca pe un job ca oricare altul, fără implicare emoțională, fără dăruire, pur și simplu…o fac pentru că trebuie făcută și le asigură o oarecare stabilitate financiară și profesională. Dar să sari tu ditamai politicianul să acuzi TVR-ul că e subjugat politic, să țipi tu ditamai președintele TVR că nu e bine să se amestece politicul în activitatea editorială, când și unul și altul au ajuns în scaunele respective numiți fiind…politic, asta e prea de tot.

Noroc că mai există și televiziuni străine și mai există și internetul, că altfel mă și vedeam la Revelionul următor umblând cu antena pe bloc, doar-doar îmi intră sârbii, cu pureci cu tot.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei