La Reșița au început lucrările de implementare a unui proiect unic în România. Este vorba de constuirea unui sistem de energie fotovoltaică plutitor pe lacul de liniștire Grebla. Proiectul derulat de TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, va genera mai bine de 1 milion kW/ an, cee ace înseamnă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 t CO2 anual.
„Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniștire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1000 kW. Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România.
Proiectul își propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniștire Grebla, cu o suprafață de aproximativ 30.000 m². Energia produsă va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.


De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 t CO2 pe an”, transmit reprezentanții CEZ.
Valoarea investiției este de 1,36 milioane euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli.
Panourile fotovoltaice împreună cu flotoarele și echipamentele conexe acestora au ajuns deja la Reșița și se pregătește terenul pentru începerea lucrărilor de montare a acestora.
Karina TINCUL