fbpx
12.9 C
Reșița
marți, 28 mai 24

Proiectul „LifeStream: dăruiește viață” a fost lansat la Casa ATOR Banatul de Munte!

Casa ATOR Banatul de Munte din Municipiul Reșița a găzduit vineri, 5 aprilie 2024, evenimentul de lansare a proiectului „LifeStream: dăruiește viață”, organizat de către organizația de tineret a Episcopiei Caransebeșului în Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

La evenimentul de prezentare și lansare oficială a proiectului au participat, alături de echipa de inițiativă din partea ATOR Banatul de Munte, reprezentanți ai partenerilor zona medicală și cea educațională, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar din localitate.

Proiectul își propune conștientizarea opiniei publice, în special a tinerilor, cu privire la o problemă de sănătate publică foarte importantă și anume donarea de sânge, de ani buni înregistrându-se un deficit de donatori de sânge la nivel național. În acest context, ATOR Banatul de Munte își propune să deruleze o campanie susținută de informare și conștientizare a tinerilor din Municipiul Reșița – liceeni și studenți, în principal – cu privire la importanța și beneficiile donării de sânge.

Tinerii atoriști, alături de partenerii din comunitate, își propun derularea mai multor ateliere de informare în liceele din oraș, precum și în rândul studenților de la Centrul Universitar „Babeș Bolyai” Reșița.

Toate aceste demersuri au în vedere creșterea numărului de donatori înregistrați la Centrul de Transfuzie Sanguină și, pe termen mediu și lung, formarea unei mentalități în rândul tinerilor, prin care aceștia să devină donatori fideli și constanți, având în vedere nevoia tot mai mare de sânge din spitale. Totodată, proiectul are și o componentă prin care tinerii voluntari de la ATOR își propun prezentarea și diseminarea unor măsuri de prim ajutor în situații de urgență, activitate în cadrul căreia beneficiază de sprijin specializat din partea reprezentanților ISU „Semenic” Caraș-Severin.

În prima parte a evenimentului, după cuvântul introductiv al părintelui Mihai Ciucur, coordonatoarea proiectului, Anita Radics, a prezentat obiectivele, activitățile specifice și calendarul acestora, proiectul urmând a se derula până în luna februarie a anului 2025.

În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost stabilite detalii de natură organizatorică, alături de partenerii educaționali și de cei medicali ai proiectului.

Proiectul se derulează în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin și cu Centrul de Transfuzie Reșița și beneficiază de suportul de specialitate oferit de medici și specialiști din domeniul sanitar. Pe parte educațională, proiectul are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și mai multe licee din Reșița: Colegiul Național „Mircea Eliade”, Colegiul Național „Diaconovici Tietz”, Colegiul Național „Traian Lalescu” și Liceul Teoretic ”Traian Vuia”.

Proiectul „LifeStream: dăruiește viață” este cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate, având codul de proiect: ESC30-SOL-000184442 și este implementat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte în perioada martie 2024 – februarie 2025, fiind unul dintre proiectele pe care asociația le derulează în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei