Proprietățile executate silit scoase la licitație, alternativa ieftină pentru cărășeni! Vezi aici topul celor mai mici prețuri!

modelmic

 

Piața imobiliară din Caraș-Severin a început să se mai dezghețe în ultimul an, cel puțin în orașele mari. Cu toate acestea, prețurile apartamentelor, cel puțin la nivelul Reșiței, se mențin încă printre cele mai mici la nivel național, semn că nu există o concurență acerbă pentru cumpărarea unei locuințe.

 

Dacă un apartament cu două camere în „buricul târgului”, pus în vânzare chiar de proprietar nu coboară în orașele cărășene sub 50.000 de lei, locuințele scoase la licitație în urma executărilor silite pot ajunge și la o treime din această sumă.

De exemplu, unul dintre cele mai ieftine apartamente cu trei camere situate pe Bulevarul Republicii din Reșița costă puțin peste 25.000 de lei, iar prețul poate scădea cu până la 25 la sută la a doua strigare.

De pe aceeași listă, reșițenii în căutarea unei locuințe trebuie să știe că prețul unui apartament cu două camere, cu o suprafață de aproximativ 52 de metri pătrați pornește chiar și de la 19.000 de lei, un preț imposibil de atins pentru un apartament similar pus în vânzare la decizia proprietarului.

Mai exact, la nivel de județ, prețurile unui apartament de două camere scos la licitație în urma executării silite variază între 19.000 și 120.000 de lei, prețul actual al unui astfel de apartament de 74 mp situat în Caransebeș.

La apartamentele de trei camere, prețurile variază între 35.000 de lei și până la 200.000 de lei.

Casele și terenurile par să fie cap de listă în ceea ce privește prețurile mici cu care sunt scoase la licitație. De exemplu, prețul unui teren în intravilanul Reșiței, cu o suprafață de 5.755 mp, pornește de la 83.000 de lei, iar unul de 4656 de metri pătrați situat în Caransebeș poate fi cumpărat la prețul de 39.000 de lei.

Cum se desfășoară o licitație?

Regula de bază în cazul executărilor silite este aceea că, dacă imobilele amintite nu sunt vândute nici la a doua licitaţie, pe parcurs valoarea lor urmează să scadă şi mai mult. Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade la a doua licitaţie cu 25 la sută faţă de preţul evaluat. La a treia licitaţie, suma poate fi redusă chiar şi la mai puţin de 50% din preţul de pornire, condiţia fiind ca, la licitaţie, să se prezinte minimum doi licitatori.

Cine vrea să participe la o licitaţie pentru a cumpăra un imobil, un teren sau un autoturism executat silit trebuie să aibă 10 la sută din preţul de începere.

Această sumă reprezintă garanţia şi trebuie depusă la bancă înainte de a participa la licitaţie. Licitatorul care nu obţine proprietatea dorită nu are nimic de pierdut, pentru că îşi recuperează suma.

Numărul executărilor silite, în creștere! Vezi motivele!

În momentul de față, numai pe site-ul executari.com sunt scoase la licitaţie peste 3.000 de apartamente şi case ale datornicilor, de anul trecut și până în prezent înregistrându-se o creștere a executărilor silite cu peste 20 la sută.

„Psihologia debitorului funcţionează cam aşa: iniţial, este vinovat creditorul, după aia vina se transferă la instanţa de judecată, că judecătorul nu l-ar fi judecat corect, iar apoi vina aparţine executorului. Singurul care nu are nicio culpă este debitorul, el este curat. Din păcate, noi, chiar şi legiuitorul, plângem pe umerii celui aflat în culpă şi încercăm să-l protejăm. În ultimii ani a crescut numărul apartamentelor executate silit, mulţi şi-au pierdut casele după capcana creditelor în monede exotice, gen franc elveţian, yen japonez, coroană suedeză. Unii au înţeles, dar alţi debitori au făcut contestaţii la executare”, explică executorul judecătoresc Bucur Giurgea, citat de www.ziarulring.ro.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei