Senatorul liberal Ion Marcel Vela a mărturisit în cadrul unui eveniment important desfășurat luna trecută la Reșița că a avut privilegiul să lucreze la legea prin care urmau să fie onorați deportații, partizanii, prizonierii de război, strămutații din motive etnice și deținuții politici, atât ei, cât și copiii lor -„copiii fără copilărie” – care nu au fost tratați așa cum se cuvenea în respectivele momente ale istoriei, mai exact o lege prin care sunt onorați eroii în viață ai României.
„Aceștia sunt oameni care au trăit istoria, eroi în viață, în Banatul de Munte și de Șes. În momente cumplite, au fost puși în situație dramatică, tragică, fie că au luptat în munți, fie că au fost deportați, au luptat pentru libertate, pentru proprietate, pentru democrație, dar în mod esențial pentru viitorul lor, al copiilor lor și al națiunii”, a precizat Marcel Vela.
În cadrul evenimentului amintit, la care a fost prezent și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, senatorul Marcel Vela i-a propus acestuia să onoreze eroismul ultimului partizan în viață din Banat, Nicolae Ciurică, prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului.
„Fără să îmi arog acum meritul, e doar o propunere, meritul va fi al domnului Dunca, mai ales că are și un motiv personal, bunicul său fiind în același loc tragic, dramatic cu domnul Ciurică, să propun domnului președinte și consilierilor județeni să îi acorde titlul de Cetățean de Onoare domnului Nicolae Ciurică pentru tot ce a făcut pentru România”, a precizat parlamentarul Marcel Vela, în discursul său.
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al judeţului Caraş-Severin fostului deținut politic Nicolae Ciurică a fost propus spre aprobare de președintele Romeo Dunca în ultima ședință de Consiliu Județean și a primit votul consilierilor județeni.
Nicolae Ciurică s-a născut la data de 15.02.1931 la Baia de Aramă, în judeţul Mehedinţi. De la Baia de Aramă a intrat în grupul de partizani condus de colonelul Uţă, tatăl său fiind unul dintre oamenii de nădejde ai acestuia. Nicolae Ciurică a devenit partizan la 18 ani, a luptat cu arma în mână împotriva securității alături de alţi partizani ai grupului fostului prefect de Severin, loan Uţă.
Într-un final a fost prins şi încarcerat, făcând 10 ani de temniţă. Nicolae Ciurică a fost eliberat în anul 1964 prin Decretul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, la vârsta de 33 de ani, acesta stabilindu-se şi nemaiplecând din comuna Teregova, judeţul Caraş-Severin.
„Viaţa lui Nicolae Ciurică emană lumina autentică, acesta fiind un erou adevărat pe care posteritatea cu ingratitudine se încăpăţînează să-l ignore aproape cu desăvârşire pe acest ultim partizan în viaţă, pe care meritele sale, principiile sale ne obligă să îl alăturăm personalităţilor acestui judeţ.
Înălţătorul eroism care a marcat pilduitorul destin de neînfricat şi dârz luptător anticomunist cu arma în mână prin Munţii Banatului şi Munţii Mehedinţi alături de alţi eroi ai neamului, l-au transformat într-un erou naţional, acesta fiind distins, în anul 2016 de către Preşedintele Romaniei, cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de Cavaler. Apreciem că, victoriile unui popor se numesc istorie, iar victoriile personale se numesc destin, în acest sens, putem conchide că destinul acestui om s-a circumscris în tot dârzeniei, credinţei, neînfricării şi curajului de care a dat dovadă trecând cu capul neplecat prin toate ororile sistemului totalitar la care s-a opus cu verticalitate de-a lungul vremii”, a susținut președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat de consilierii județeni.
Lorena POENARU
In rest partizanii imbatraniti au suferit in continuare sub nomenclatura psd pnl, furati zilnic mai ceva ca atunci pe vremurile alea.
Acum drei wetter taft vella isi face campanie, ca vine 2024. Pregsteac terenul pt inca 5 ani de furt organizat imrepuna cu psd si udmr si aur.
”Senatorul liberal Ion Marcel Vela a mărturisit …”
–
Mda …