fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Răchia și bucatele tradiționale din Banat, expuse la cel mai așteptat festival din Valea Cernei!

După evenimentele cultural-artistice de amploare desfășurate în prima jumătate a lunii octombrie în diferite zone ale județului, un alt eveniment devenit deja tradiție va umple de savoare și miresme orașul stațiune de pe Valea Cernei.

În 14 și 15 octombrie, Consiliul Județeam Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin în parteneriat cu Primăria Băile Herculane și Direcția Județeană pentru Agricultură Caraș-Severin organizează în centrul istoric din Băile Herculane, Festivalul Răchiei și Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte, ajuns la a XXI-a ediție.

Și-au anunțat prezența mai mulți producători de răchie din Banat, dar și din Banatul sârbesc, și implicit din Serbia. Organizatorii se așteaptă ca prezența producătorilor să fie una numeroasă, în condițiile în care festivalul de anul acesta vine cu câteva elemente inedite, pe care ni le-a dezvăluit managerul interimar al CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea.

spot_img

Dincolo de prezența unor artiști de marcă ai Banatului și de programul artistic pe care l-am pus la dispoziție locuitorilor din Băile Herculane și nu numai, un alt element inedit este și durata acestui festival. Anul acesta, acest festival se va desfășura în Piața Hercules, în centrul istoric, pe parcursul a două zile, ca și producătorii care vor expune produsele tradiționale, pentru că este un festival nu doar al răchiei, ci și al produselor tradiționale, să poată să-și expună pe perioada a două zile produsele lor.

Această idee a noastră a fost de bun augur pentru producători, care s-au arătat foarte mulțumiți. Am primit multe telefoane de mulțumire și cred că a fost o decizie bună atât din partea mea, cât și a Primăriei Băile Herculane, pentru că o parte din acești producători vin și din Banatul sârbesc, dar vor fi și producători din Serbia”.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri 14 octombrie. De la ora 14:00 va începe programul artistic, atât vineri, cât și sâmbătă. Producătorii însă vor începe să-și expună produsele în centrul istoric din Băile Herculane de la ora 10:30.

Prezent la acest festival va fi și cunoscutul chef Marian Popovici, care va găti pentru toți artiștii ce vor urca pe scena festivalului.

Aș vrea să mai aduc câteva mulțumiri și celor care s-au implicat efectiv și aș vrea să îi mulțumesc în mod special lui Marian Popovici care pe parcursul celor două zile, fără să perceapă vreun comision sau vreun fel de taxă, va găti pentru toate ansamblurile și artiștii prezenți. Nu este ușor să gătești pentru peste 100 de persoane!

De asemenea, vreau să mulțumesc unor oameni de suflet care ne-au ajutat, pentru că bugetul pentru acest festival, la momentul la care s-a făcut, nu a fost foarte mare. La anul o să îmi aplec atenția foarte mult asupra bugetării unor festivaluri la nivel zonal, pentru că sunt niște evenimente care au avut ca și bugetare sume derizorii”, a mai declarat managerul interimar al CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea.

Artiștii care vor evolua vineri, în prima zi de festival, alături de Orchestra Virtuozii Semenicului, pe scena amenajată în centrul istoric, sunt Ramona Vița, Titian Puichiță și două tinere speranțe ale folclorului bănățean descoperite la Festivalul „De prin zestrea Banatului”, Narcis Căldăraș și Maria Morman.

Sâmbătă, pe scena festivalului vor urca artiștii Monica Știopoane, Andreea Stoicănescu, Mirabela Delia, Petrică Popovici, Cătălin Tîru, Maria Ionescu.

Alături de artiștii amintiți vor fi prezente pe scenă Ansamblul Bârzava (în ambele zile) și Ansamblul „Cununița” din Bănia, dar și două ansambluri de copii, de la Teregova și Caransebeș, laureați ai Festivalului concurs „Tradiții cărășene”.

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei