O delegație formată din elevi și profesori ai Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița s-a deplasat la începutul acestei luni în Grecia, în cadrul parteneriatului derulat sub egida Erasmus+, sub denumirea generică – REACT! – Respect the Environment And Cherish Thyself.
REACT! – se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (01.09.2020- 31.08.2023) și este este realizat de către Liceum Ogolnoksztalcace im. Marii Sklodowskiej-Curie, Polonia, având instituții școlare partenere din mai multe țări: Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița – România, 15 Temmuz Sehitler Anadolu Lisesi – Turcia, Escola Secundária de Rocha Peixoto – Portugalia, Evening High School of Aigaleo – Grecia.
Tema proiectului e analiza comparativa a problemelor de mediu din țările și zonele școlilor participante, precum și eventualele soluții remediale. Motivația proiectului e disponibilitatea puternică de a face față slabei reciclări din școli, a obiceiurilor nesănătoase, a lipsei de entuziasm față de sport, a nivelului ridicat de smog în unele orașe din cauza arderii gunoiului, a problemelor locale cauzate de schimbările climatice.
Există cinci domenii principale supuse atenției: economisirea energiei și reducerea poluării apei, obiceiuri sănătoase fără dependențe, separare și reciclare, sport și alimente durabile, reducerea emisiilor de gaze. Principalele grupuri-țintă sunt cursanții care pot aparține oricărei grupe de vârstă. Sunt vizați cu precădere copiii de 14-18 ani, dar și adulții, autoritățile locale, instituțiile interesate, școlile publice și private, ONG-urile.
Întâlnirile elevilor și profesorilor reuniți Grecia, s-au axat pe probleme de sănătate, dependență, observarea mediului. În acest scop au fost organizate o serie de activități: „Jocuri Olimpice Antice” (lucru în echipă privind cercetarea jocurilor, istoria, spiritul lor și ceea ce reprezintă astăzi), „Dieta mediteraneană și superalimente pentru o viață sănătoasă”, activități sportive pentru elevi, vizită la domeniul „Ulei de măsline Melas” vizitarea Centrului Cultural al Fundației „Stavros Niarchos” .
Elevii și profesorii din cele cinci țări partenere au vizitate Zona arheologică Epidaur, teatrul antic din Epidaur, Nauplio (prima capitală a Greciei moderne). De mult interes s-au bucurat plimbarea în centrul istoric al Atenei (Grădina Națională-Zappeion Megaron- Stadionul Panathenaic – Templul lui Zeus Olimpian), vizita cu ghid la Muzeul Acropole, Grădina Botanică Diomede, vizită ghidată în Grădina Botanică din Atena dedicată menținerii biodiversității plantelor din Grecia.
Alte activități s-au desfășurat în cadrul a cinci ateliere: „Dincolo de jocuri”, „Crearea primului poster al Jocurilor Olimpice”, „Pregătirea prânzului internațional la școală”, „Suntem ceea ce mâncăm”, „Dansul ca expresie a identității noastre culturale”.
Dan AGACHE