fbpx
2.7 C
Reșița
marți, 28 martie 23

REACT continuă la colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița

O delegație  formată din elevi și profesori ai Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița s-a deplasat la începutul acestei luni în Grecia, în cadrul parteneriatului derulat sub egida Erasmus+,  sub denumirea generică – REACT! – Respect the Environment And Cherish Thyself.

REACT! se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (01.09.2020- 31.08.2023) și este este realizat de către Liceum Ogolnoksztalcace im. Marii Sklodowskiej-Curie, Polonia, având instituții școlare partenere din mai multe țări: Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița – România, 15 Temmuz Sehitler Anadolu Lisesi – Turcia, Escola Secundária de Rocha Peixoto – Portugalia, Evening High School of Aigaleo – Grecia.

Tema proiectului e analiza comparativa a problemelor de mediu din țările și zonele școlilor participante, precum și eventualele soluții remediale. Motivația proiectului e disponibilitatea puternică de a face față slabei reciclări din școli, a obiceiurilor nesănătoase, a lipsei de entuziasm față de sport, a nivelului ridicat de smog în unele orașe din cauza arderii gunoiului, a problemelor locale cauzate de schimbările climatice.

spot_img

Există cinci domenii principale supuse atenției: economisirea energiei și reducerea poluării apei, obiceiuri sănătoase fără dependențe, separare și reciclare, sport și alimente durabile, reducerea emisiilor de gaze.  Principalele grupuri-țintă sunt cursanții care pot aparține oricărei grupe de vârstă. Sunt vizați cu precădere copiii de 14-18 ani, dar și adulții, autoritățile locale, instituțiile interesate, școlile publice și private, ONG-urile.

Întâlnirile elevilor și profesorilor reuniți Grecia, s-au axat  pe probleme de sănătate, dependență, observarea mediului. În acest scop  au fost organizate o serie de activități: „Jocuri Olimpice Antice” (lucru în echipă privind cercetarea jocurilor, istoria, spiritul lor și ceea ce reprezintă astăzi), „Dieta mediteraneană și superalimente pentru o viață sănătoasă”, activități sportive pentru elevi, vizită la domeniul „Ulei de măsline Melas”  vizitarea Centrului Cultural al Fundației „Stavros Niarchos” .

Elevii și profesorii din cele cinci țări partenere au vizitate Zona arheologică Epidaur, teatrul antic din Epidaur, Nauplio (prima capitală a Greciei moderne). De mult interes s-au bucurat  plimbarea în centrul istoric al Atenei (Grădina Națională-Zappeion Megaron- Stadionul Panathenaic – Templul lui Zeus Olimpian), vizita cu ghid la Muzeul Acropole, Grădina Botanică Diomede, vizită ghidată în Grădina Botanică din Atena dedicată menținerii biodiversității plantelor din Grecia.

Alte activități s-au desfășurat în cadrul a cinci ateliere: „Dincolo de jocuri”, „Crearea primului poster al Jocurilor Olimpice”, „Pregătirea prânzului internațional la școală”, „Suntem ceea ce mâncăm”, „Dansul ca expresie a identității noastre culturale”. 

Dan AGACHE 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei