La Reșița au loc zilele acestea ultimele lucrări pentru realizarea soclului și amplasarea bustului Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu. Dezvelirea oficială a monumentului instalat în parcul care îi poartă numele (fostul Parc Cărășana) va avea loc duminică, 27 aprilie.
„Îi așteptăm pe cei care sunt interesați de istoria creștină, istoria greco-catolică să vină la această dezvelire. Din punctul meu de vedere este vorba și de o reconciliere între ortodoxie și greco-catolici, care în ultimele sute de ani au avut câteva probleme, dacă vreți, destul de critice. A fost o perioadă în care ortodocșii au fost oprimați de greco-catolici, a venit apoi rândul greco-catolicilor să fie oprimați de ortodoxie, după al doilea Război Mondial, și cred că acest gen de acțiuni nu face altceva decât să ducă la reconciliere între creștini și o bună înțelegere între toate comunitățile ecumenice.
Monumentul este finanțat de Primărie, a fost executat de maestrul sculptor Eugen Petri de la Ploiești, care va fi prezent la dezvelire. Este o lucrare care mie îmi place foarte mult, cred că este o reușită și cred că o să se bucure toată lumea de ea”, a precizat pentru Reper 24, primarul Ioan Popa, sosit în parc, alături de viceprimarul Daniel Călin, să inspecteze stadiul lucrărilor.
Personalitatea Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu este strâns legată de municipiul Reșița. Acesta s-a născut și a copilărit în casa parohială situată în vecinătatea Parcului Cărășana (actualul sediul al protopopiatului Ortodox). Prin grija Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici Reșița, atât Consiliul Local Reșița (2011) cât și Consiliul Județean Caraș-Severin (2019) i-au acordat lui Valeriu Traian Frențiu, post mortem, titlul de cetățean de onoare.
Karina TINCUL