fbpx
34.7 C
Reșița
vineri, 12 iulie 24

Record de audiență la Festivalul Internațional de Folclor Hercules din acest an!

 

Nu am greși cu nimic dacă am spune că „Hercules“, în varianta lui folclorică, a reușit vreme de 7 zile să întoarcă scaunele tuturor amatorilor de cântec și joc tradițional ce s-au aflat în tribunele reabilitatului teatru de vară de la Băile Herculane.

Din prima zi a lui Cuptor și până în seara de 7 iulie, prin grija și organizarea de excepție a managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Dan Mirea, pe scena unde cel mai longeviv festival internațional de folclor a revenit, din acest an 2024, au fost oferite momente unice și tablouri coregrafice impresionante de pe meridianele Americii Centrale, ale Americii de Sud, dar și de pe bătrînul continent Europa.

Nici ai noștri nu s-au lăsat mai prejos, iar pe lângă dezinvolții columbieni, mexicani și talentații dansatori ucrainieni și sârbi, dobrogenii Ansamblului Baladele Deltei din Tulcea, ardelenii de la Dor Transilvan din Cluj și bănățenii de la Zestrea Gugulanilor, Junii Gugulani sau Armenișana au strălucit în aplauzele unui public înfometat de artă tradițională.

Nu mai puțin elogiate pot fi recitalurile artiștilor prezenți care au încheiat cele 7 seri dedicate festivalului, de la bănățenii Ramona și Georgiana Vița, Carmen Popovici Dumbravă, Petrică Miulescu Irimică, Ghiță Călțun Brancu la ardeleanul Robert Târnăveanu sau olteanca Niculina Stoican, pentru a vorbi doar despre câteva din numele de referință care au încântat spectatorii în serile Festivalului Internațional Hercules.

Într-o completare fericită, la Băile Herculane vreme de trei zile au răsunat cântecele Fanfarei Forțelor Navale din România, condusă de același maestru col. dr. Cornel Ignat, un aperitiv sonor degustat cu mare bucurie de melomanii prezenți, în avanpremiera serilor de spectacol de la Teatrul de Vară, de-acum cu o scenotehnică nouă, cu o sonorizare de forță și acuratețe ce i-a făcut pe soliștii prezenți să își dorească să rămână cât mai mult pe scenă, într-un cuvânt o agoră modernă destinată unor manifestări culturale de mare clasă.

Probabil ați sesizat că am vorbit despre cele 7 zile de spectacol dedicate Festivalului Folcloric Hercules, cele 5 zile tradiționale fiind completate de marea sărbătoare a Ansamblului Semenicul, în zilele de 6 și 7 iulie, cele care i-au reunit, la cei 55 de ani de la înființare pe dansatorii, artiștii și coregrafii de ieri și de azi ai acestui fenomen cultural al Banatului Montan.

În fapt, managerul de la centrul de creație cărășean, Dan Mirea, a reușit să îmbine, în cel mai fericit mod cu putință prezența unor ansambluri exotice de pe alte meridiane, cu cea a unor artiști autohtoni, o paradă care să anunțe prin alămurile fanfarei că în milenara stațiune e acțiune și artiști de renume care au reușit să-i țină „captivi fără scăpare“ pe spectatori până-n miez de noapte.

Cam atât, în esență, despre un festival ca o poveste ce nu s-a predat niciodată uitării și care astăzi pare că a ieșit definitiv la lumină, ca o expresie a frumuseții nedisimulate a cântecului, dansului și portului popular ce au eliminat granițele la început de lună iulie, în orașul de pe Valea Cernei patronat de Hercules.

Felicitări celor ce pot, știu și mai cu seamă nu-și abandonează niciodată speranța de autodepășire, de la an, la an!

Trăiască Festivalul Internațional de Folclor Hercules, la cea de-a XXXXXIV-a ediție, o bornă impresionantă!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei