La Reșița, pacienții care vor avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență vor fi tratați începând din această seară într-o unitate de primiri urgențe nouă și modernă. Lucrările la noua clădire, aripă a Spitalului Județean de Urgență din municipiul de pe Bârzava, au fost finalizate, peste 12,5 milioane de lei fiind investiți în asigurarea de condiții de calitate, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical care își desfășoară activitatea aici.
„Față de ceea ce a fost înainte este o diferență de la cer la pământ. Este într-adevăr o schimbare”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, la momentul inaugurării noii clădiri. Și deși s-a arătat mulțumit de rezultat, acesta a ținut să precizeze că proiectul s-a derulat cu greutate, suma finală investită în noul UPU reșițean depășind cu aproape 50% finanțarea obținută prin Programul Operațional Regional – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale. Proiectul a inclus, pe lângă ridicarea noii clădiri, și achiziția de echipamente medicale în valoare de 958.000 de lei și de echipamente de distribuție a gazelor medicale (inclusiv stația de oxigen și aer comprimat) în valoare de 650.000 de lei.
„A fost un contract de 7 milioane de lei, cu tot cu TVA, iar în final s-a închis pe 12,6 milioane cu tot cu TVA, deci au fost multe provocări. Dar important este că am rezistat la tot stresul aferent execuției acestei unități de primi urgențe și că din această seară, de la ora 22:00, cetățenii care au nevoi medicale de urgență pot fi primiți și tratați aici. Este un câștig pentru județ.
A fost un proiect început în mandatul dlui Hurduzeu, dânsul a semnat contractul, dar vă spun sincer că aș fi preferat să îl semnez eu și să îl termine dânsul. Dar până la urmă, indiferent cine semnează și cine finalizează lucrarea, important este ca cetățeanul să poată să se folosească de infrastructura pe care banul public o poate realiza”, a mai adăugat președintele CJ Caraș-Severin.
Modul de funcționare a unității de primiri urgențe s-a schimbat în mod radical la Reșița, apreciază, la rândul său, Alexandru Brici, șeful UPU din cadrul SJUR Reșița.
„Capacitatea de primire a pacienților a crescut, dar într-o unitate de primiri urgențe important nu este să ai 50 sau 100 paturi, ideea este să fii eficient și să ai un flux al pacientului. Începând de astăzi s-a schimbat radical felul de funcționare al UPU. Anterior, am funcționat în vechea clădire a spitalului care nu era destinată pentru a avea o unitate de primiri urgențe, a fost adaptată, după aceea ne-am mutat la modulul de euro containere, iar acum am trecut într-o clădire nouă, care sperăm noi că o să fie de folos, nu doar nouă, ca și medici, ci în principal populației”, a precizat medicul-șef al UPU.
Conform lui Călin Mircea Laza, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, în jur de 50.000 de pacienți trec, anual, pragul UPU-SMURD.
Planurile administrației județene în domeniul medical nu se opresc aici, președintele Dunca amintind că în prezent se încearcă obținerea unei finanțări pentru ridicarea la Reșița a unui spital județean nou, un proiect derulat de CJ Caraș-Severin în parteneriat cu Primăria Reșița.
„Este un prim semn al felului în care trebuie să arate o unitate spitalicească și un loc unde cetățenii trebuie să fie îngrijiți. Așteptăm spitalul județean nou, care sperăm să fie cel puțin la fel de luminos. Sperăm să rămână clădirea funcțională, curată și de folos și peste 5 ani de acum încolo și cel mai important, sperăm că venind cu condiții mult mai bune de lucru să putem să împrospătăm și echipa de medici pentru că aici o mare parte din succes este cadrul medical care lucrează”, a mai adăugat Romeo Dunca.
Karina TINCUL
senatorul cu expertiză si popoviciu nu au fost prezenți ca să facă o baie de mulțime și să-și aroge ei realizările altora ?
Arata frumos noul UPU, dar degeaba l.au făcut, sunt de 3 ore jumatate aici întins pe un pat cu o branula care mă deranjează ,probabil pusă rău , doctori carora decât să le vorbești preferi totuși să rămâi acasă și Dumnezeu cu mila ,ori scapi ori te duci . Efectiv stai in pat și nu știi nimic , si orele trec , tot nu știi nimic . Urâtă organizare.