20.2 C
Reșița
luni, 16 iunie 25

Reșița, descoperită virtual prin desene murale animate!

Din 24 octombrie 2024, reșițenii sunt invitați să descopere harta orașului Reșița din perspectiva a 30 de murale impresionante răspândite prin oraș, în cadrul proiectului RE:Mural. Trei desene murale sunt animate prin intermediul tehnologiei AR și oferă experiențe interactive unice, special gândite pentru a da o nouă viață artei murale.

RE:Mural este un proiect cultural inițiat de DASH FILM și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care și-a propus reinventarea desenelor de pe diferitele clădiri reșițene într-o aplicație digitală interactivă, distractivă și educativă deopotrivă

Vino la Reșița pe 24 octombrie 2024 și descoperă orașul virtual în care desenele murale te poartă într-o călătorie plină de încercări, căutări, ghicitori și premii… educative. Am plecat de la pasiunea tinerilor pentru jocuri video și ne-am întrebat cum putem să le deschidem gustul către artă și să le atragem atenția spre educație. Desenele murale din Reșița ne-au oferit cea mai bună cale de a dezvolta un altfel de joc, unde premiile dobândite de utilizatori înseamnă mai multe cunoștințe, iar timpul petrecut în app este unul câștigat, nu pierdut.

Cele trei desene murale care devin portaluri pentru o serie de descoperiri educative interactive sunt realizate de artiștii vizuali Irlo & Corina Nani, Marian Truțulescu și Amina Burloiu, care au colaborat și în faza de animare a desenelor în aplicația RE:Mural”, susțin reprezentanții Primăriei Reșița, parteneră în acest proiect.

Programul evenimentului se desfășoară astfel:

Joi,24 octombrie, de la ora 17:00, reșițenii sunt invitați în Foaierul UBB Reșița, pentru prima prezentare publică a acestei aplicații și primele descoperiri ale jocului RE:Mural.

Vineri, 25 octombrie, începând cu ora 11:00, la Colegiul Național „Traian Lalescu” are loc o întâlnire cu viitorii utilizatori: liceenii și profesorii lor, alături de care organizatorii vor intra în jocul RE:Mural direct din curtea liceului.

RE:Mural este rezultatul dorinței noastre de a conecta arta stradală din Reșița cu tehnologia modernă. Am creat o aplicație care transformă muralele orașului în puncte de interacțiune digitală. Utilizatorii pot explora istoria locală, pot asculta povești ale orașului și pot participa la experiențe interactive legate de fiecare mural. Combinăm elemente de artă, tehnologie și educație pentru a crea o experiență unică pentru localnici și vizitatori. Prin RE:Mural, încercăm să stimulăm curiozitatea și creativitatea tinerilor, să le oferim posibilitatea de a se conecta cu patrimoniul și cultura locală într-un mod relevant pentru era digitală”, detaliază Dan Radu Mihai, coordonatorul artistic al acestui demers.

RE:Mural este o aplicație de realitate augmentată care transformă experiența explorării urbane în Reșița, oferind o perspectivă inedită asupra artei stradale și a istoriei orașului. Concepută atât pentru localnici, cât și pentru turiști, RE:Mural îmbină tehnologia modernă cu arta și cultura pentru a crea o experiență interactivă captivantă.

Lorena POENARU

1 COMENTARIU

  1. Și primește 15.000 de euro fiecare cetățean care vine să vadă artă stradală sau doar jupâneasa Carmen biciclista care nu a căzut și nu și -a rupt pista? Totuși e bine că durează două zile că astfel i se pot da câte 15.000 pt fiecare zi. Eu propun primăriei ca participarea sa fie cu taxă pentru populime și fosta nevastă a celui dintâi dintre cei dintâi să primească 15.000 plus banii din taxă. Trageți tare acu cat se mai poate că mâine-poimâine îl ia bulău pe macaroană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei