14.7 C
Reșița
joi, 11 august 22

Reșița Locomotives, o echipă de fotbal american în plină ascensiune!

Despre echipa de fotbal american, Reșița Locomotives, care se pregătește la baza sportivă municipală de la „Arsenal“ și care joacă partidele oficiale pe  terenul de la „Gloria“, auzisem doar tangențial. Și mi-am făcut mea culpa pentru faptul că oamenii ăștia chiar reprezintă culorile orașului la nivel național și nu numai. Despre sportivii care alcătuiesc lotul „locomotivelor“ nici măcar nu aveam habar. Auzisem, în schimb, că cel care a reușit să creeze emulația în jurul acestui fenomen este Raul Siladi, medic stomatolog de profesie, actualmente consilier local al municipiului Reșița și un împătimit al fotbalului american. Doar că de la statutul de fan al NFL-ului și până la organizarea unui asemenea club consider că e cale lungă. Tocmai de aceea mi-am făcut curaj și am pornit spre antrenamentul echipei Reșița Locomotives, unde am avut bucuria de a dialoga cu inițiatorul fenomenului de fotbal american din municipiul de pe Bârzava, același Raul Siladi, care a avut amabilitatea să ne ofere câteva din „tainele“ formării echipei la care activează:

Aș putea spune că am fost inițiatorul „fenomenului Reșița“. Practic, echipa există din 2012-2013. În 2013 ne-am obținut certificat de identitate sportivă, cumva suntem club cu acte în regulă de atunci, dar nu avem suficienți jucători ca să ne înscriem în campionat, așa încât abia în 2015 Reșița s-a înscris în campionat. Au urmat 2 ani de pauză, apoi ne-am reînscris în campionat, dar a intervenit pandemia și campionatul s-a întrerupt iar acum suntem din nou cu forțe mari înscriși în campionatul naționalׅ.

În România avem campionat național din anul 2010, însă primele meciuri de fotbal american s-au jucat prin 2007. În momentul de față, din păcate, în țara noastră există o singură ligă, fiind în urmă față de țările vecine, cum ar fi Ungaria sau Serbia, dar stăm totuși mai bine față de țările din Est.

spot_img

Suntem cu un ochi pe sârbi, acesta fiind și motivul pentru care avem antrenor din Serbia. La ei lucrurile au început de ceva mai mult timp. Antrenorul care ne coordonează era implicat în fenomenul fotbal american în Serbia încă de când au început și cumva ne ajută să facem pașii corecți. Și ei când au început au făcut o mulțime de greșeli, de strategie, de cum să-și promoveze echipa, cum să construiască echipa și cu ajutorul lor încercăm să eliminăm greșelile pe care le-au făcut ei și să construm o echipă care să funcționeze pe termen lung”.

De unde pasiunea pentru fotbalul american a lui Raul Siladi?

Dintotdeauna mi-a plăcut sportul și am văzut fotbalul american la televizor, îmi plăcea că era foarte spectaculos. Nu prea știam regulile și am intrat pe un forum în limba română ca să mă documentez despre regulament, apoi unde puteam să găsesc meciuri și am văzut că există secțiunea fotbal american în România, așa am descoperit că există o echipă la Timișoara”.

Există o rivalitate între noi și Timișoara, suntem echipele din Banat și cumva e și frumos să fie rivalitate de genul acesta, dar eu spun că noi stăm mult mai bine. Chiar sâmbătă o să avem meci direct. Din păcate pentru ei, nu sunt calificați în play-off, pe când noi suntem calificați, meciul nu are o miză din acest punct de vedere, dar de fiecare dată când jucăm cu ei există dorința de a arăta care echipă este cea mai bună”.

Reșița e pe locul 2 la în Campionatul Național de Fotbal American!!

Noi suntem pe locul 2 național, avem 3 victorii și o înfrângere. Am pierdut la campioană – Bucharest Rebels, urmează jocul cu Timișoara și apoi meciurile de play-off. În funcție de rezultatul meciului între Cluj și Târgu Mureș o să aflăm cu cine o să jucăm în semifinale.

Râdeam cu câțiva juniori, de faptul că unii jucători de la București au campionate mai multe câștigate decât au ai noștri meciuri. Diferența dintre  experiența lor și a noastră este evidentă. Asta nu înseamnă că dacă vom mai juca o dată cu ei nu o să dăm tot ce putem. Dar, sincer, noi când am început acest campionat nu ne-am propus să câștigăm, rezultatele au venit cumva fără să ne propunem victorii, ci doar să avem un joc spectaculos și să aducem oameni la meciuri. Am avut foarte mulți spectatori, mai mulți decât la orice altă echipă din oraș.

Din păcate și dacă jucăm semifinala acasă nu o să mai avem spectatori din cauza pandemiei, dar o să transmitem meciurile pe facebook și sperăm ca fanii să fie lângă noi măcar cu sufletul”.

Profilul jucătorului de fotbal american.

„Partea frumoasă a fotbalului american este că orice gen de persoană poate să-și găsească locul, adică e nevoie și de oameni masivi, care nu pun accent pe viteză, sunt diferite posturi și fiecare gen de persoană își poate găsi post“.

Profilul jucătorului de fotbal american: trebuie să fie un luptător și să fie curajos.

Din lotul actual fac parte 4 jucători americani și un jucător din Serbia. În momentul în care „coach” (n.r. Bojan Kovacevic) a venit la noi, principalul nostru obiectiv era să ne creștem calitatea jocului și ne era clar că aducând jucători americani putem să învățăm direct de la sursă. Adică oricât încercăm noi să ne documentăm și să ne uităm la meciuri, nu se compară cu jocul live cu jucători americani foarte buni și atunci cred că și acesta este motivul pentru care jocul nostru a crescut și am avut atâtea victorii, pentru că jucând cu ei am învățat foarte mult. Evident că ei sunt playmakeri și dacă restul de 7-8, 9 jucători români nu-și fac treaba, nu poate să strălucească nimeni”.

Echipa favorită

„Bojan Kovacevic este numele antrenorului și este unul dintre cei mai buni din Europa. Suntem super norocoși că este aici, merită tot efortul pe care-l facem, este cel mai mare câștig. Știe să motiveze și jucătorii, știe tactică și pe americani știe să îi pună în valoare”.

Adaptarea jucătorilor reșițeni

Majoritatea sunt foști sportivi sau persoane care își doresc să facă sport. Evident că nu putem fi la nivelul lor, dar pentru noi toți e un hobby, dar nu îl facem ca cei care mai vin din când în când și joacă la balon, ci ne facem timp să venim la antrenament.

Vârsta minimă a jucătorilor este de 16 ani, iar cea maximă de peste 40.

Noi ne propunem să avem însă și jucători mai tineri și asta o spun și din experianța antrenorului, în Serbia echipele care au funcționat pe termen lung au fost cele de echipe de tineret sau chiar de copii și se poate practica sportul acesta și fără echipament, adică e varianta de flag football care presupune doar aruncatul mingii, prins mingea.

Legat de accidentări, este un mit. Nu mi se pare că accidentările la fotbalul american sunt mai dese decât cele de la fotbal de Divizia a III-a. O dată pentru că ești protejat, și de la un anumit nivel de performanță în sus în orice sport există accidentări deoarece îți împingi corpul spre limită și atunci apar accidentări, dar nu mi se pare că sunt mai multe decât la orice alt sport, gimnaștii se accidentează mult mai mult, evident că și nivelul lor de performanță e mai mare”.

Reșița viitoare pepinieră?

Despre posibilitatea ca Reșița să devină și o pepinieră a viitorilor jucători de fotbal american, Raul Siladi ne-a destăinuit:

Eu zic că în Reșița sunt suficienți tineri care își doresc să facă sport, probabil că nici strategia noastră de ai atrage spre echipă nu a fost cea mai bună, dar ne dorim să facem mai mult și cumva și prin jocul pe care îl arătăm putem să atragem și jucători și spectatori și sponsori, pentru că finalitatea la tot ce facem noi aici sunt meciurile, dacă facem un meci spectaculos.

Secretul este perseverența. Mi-am dat seama că doar așa poți să realizezi ceva

Până la ce vârstă și-a propus să joace?

Nu mi-am propus, când nu o să mai pot, o să mă las. Pe când jucam la Timișoara am pierdut două finale și voiam să mă las pentru că era prea frustrant, dar mi-am dat seama că îmi place prea mult să joc și până la urmă nu este așa de important rezultatul. Este poate printre puținele sporturi în care aproape la propriu îți vezi moartea cu ochii”.

Ce urmează pentru Reșița Locomotives?

Visul nostru este să ne înscriem în Liga Balcanică, un nivel de meciuri internaționale.

Nu am crezut însă vreodată că pe site-ul American Football International unde se scrie despre fotbalul american din lume, deși mai mult din Europa, să scrie despre Reșița. Dacă îmi spunea cineva acum câțiva ani că vor scrie despre Reșița și că vor vrea să transmită un meci de-al nostru nu aș fi crezut”.

Îi vom urmări cu atenție pe jucătorii care reprezintă Reșița în această disciplină sportivă, pentru că, spunem noi, o merită. Le urăm mult succes jucătorilor de la Reșița Locomotives în disputele pe care le vor avea în continuare în Campionatul Național de Fotbal American, dovedind în continuare tenacitate și perseverență în fiecare joc, la fel ca până acum.

GO LOCO’S!

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei