fbpx
24.7 C
Reșița
luni, 09 septembrie 24

Reșița, mai bogată cu un cetățean de onoare! Ioan Popa: „Întotdeauna mi s-a reproșat că sunt cam sărac cu laudele”!

În cadrul Agendei Culturale Reșița 250, la Muzeul Banatului Montan, au fost lansate șase volume dedicate istoriei industriale și multiculturale a Reșiței. Două dintre volume sunt editate de Primăria Reșița iar patru au apărut datorită sprijinului oferit de Clubului Rotary Reșița.

Una dintre cărți este „Istoria Reșiței – Oameni și locuri demult uitate”, de Mihalik Sandor, tradusă pentru prima dată din limba maghiară de către Attila Varga, apărută la Editura Argonaut din Cluj, este cea mai veche monografie a Reșiței. Cartea, care a apărut prima dată în 1896, a constituit o provocare pentru traducător, rezultatul muncii sale lăsându-l mult mai bogat sufletește, după cum a mărturisit acesta.

DSC_0269

„A fost o veritabilă provocare pentru că am tradus din limba maghiară veche, în limba română și chiar dacă îmi place foarte mult să traduc, de data aceasta a fost o dificultate, pentru că limba a ridicat complicații. Noi am avut corespondent, chiar în limba română, dar până la urma a ieșit bine, pentru că pot să consider, după această traducere, mă simt mult mai bogat sufletește pentru că dacă îl citești pe Mihalik și rezonezi cu felul în care scrie el, după ce-i termini o carte și înveți de la el, nu mai poți fi ca înainte”, a afirmat Attila Varga.

În cadrul acestui eveniment a fost înmânat titlu de cetățean de onoare profesorului universitar dr. Rudolf Gref, reputat istoric, autor a numeroase volume ce fac referire la Reșița și la trecutul său industrial.

Prin acest demers, municipalitatea și-a dorit să aducă în atenția publicului oamenii ce au contribuit la documentarea istoriei industriale a Reșiței.

DSC_0303

Întotdeauna mi s-a reproșat că sunt cam sărac cu laudele, că nu dau suficient feedback pozitiv, și așa este, chiar dacă în interiorul meu mă gândeam cu apreciere la cei din echipa mea. Și la Primăria Reșița, în 5 ani de Primărie am acordat un singur titlu de cetățean de onoare, Alinei Vuc, campioană mondială la lupte libere, pentru că rezultatele „m-au obligat” să fac acest lucru și iată ca a venit un al doilea moment în care un reșițean, prin activitatea sa de zeci de ani, și-a adus aportul la detalierea istoriei Reșiței, a Banatului de Munte”, a declarat primarul Ioan Popa.

Edilul a afirmat cu mare convingere că prof. univ.dr. Rudofl Gref merită acest titlu, motiv pentru care a și propus cu câteva luni în urmă în CL acordarea acestei distincții.

Eu vreau să țin pasul cu un campion mondial. Nu cred că e cea mai ușoară provocare care mi s-a pus acum, dar o accept. Vă mulțumesc foarte mult pentru această onoare făcută, o consider una dintre cele mai mari care mi se putea întâmpla acum, la sfârșitul unei vieți relativ active, dar este o mare bucurie și pentru că evenimentul acesta are loc astăzi, cu o zi înainte de a aniversa cei 250 de ani, deci de acum se poate spune s-au împlinit 251 de ani de când au pornit furnalele și un an de când a primit Gref titlul de cetățean de onoare”, a spus cu umor istoricul reșițean și de acum cetățeanul de onoare al orașului, Rudolf Gref.

DSC_0319

Celelalte volume lansate la Reșița în cadrul evenimentului sunt:

– Monografia Municipiului Reșița, de Nicolae Magiar si Eduard Magiar, aparuta la editura Grinta din Cluj;
– Uzinele de fier și oțel Reșița, de Petre Broșteanu (tradusa din limba germana de doamna dr. Sigrid Jianu), Reșița 1877, Editura Librăriei Ștefan Kretschmer;
– Reșița. Monografia orașului, uzinelor și domeniilor, intocmita de Gheorghe Molin, Reșița 1927, Editura Autorului;
– Din istoricul Resiței, de Gheorghe Cimponeriu, Reșița 1930;
– Mongrafia Uzinelor de Fier și Domeniilor din Reșița, de Ion Păsărică, București 1935, Imprimeria Centrală.

DSC_0323

DSC_0280

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei