„Atunci când vine vorba de investițiile în educație, Reșița poate fi oricând dată ca exemplu”, sunt de părere cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, autoritate de management pentru Programul Operațional Regional 2021 – 2027.
Administrația locală din Reșița este dată încă o dată ca exemplu de bune practici cu privire la implementarea unui proiect pe fonduri europene într-o unitate de învățământ, de această dată atenția celor de la ADR Vest îndreptându-se spre lucrările derulate la corpul A al Colegiului Național „Mircea Eliade”.
„Printr-un proiect Regio-POR, clădirea a fost reabilitată energetic, iar astăzi nu doar că liceul a primit o învățișare proaspătă, dar și consumul de energie primară este de trei ori mai mic. În plus, nivelul anual al gazelor cu efect de seră a scăzut, la rându-i, de 3,5 ori, în timp ce consumul anual specific de energie primară pentru încălzire/răcire (din surse neregenerabile) este de doar un sfert față de cel dinaintea implementării proiectului”, precizează cei de la ADR Vest.
Peste 3,3 milioane de lei au fost investiți în proiectul al cărui beneficiar este Primăria Reșița, iar din acești bani 2,4 milioane de lei sunt bani europeni. Proiectul a fost implementat prin axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
De menționat că elevii Colegiului Național Mircea Eliade beneficiază și de o sală de sport modernă, inaugurată în anul 2019. Peste 6 milioane de lei au fost investiți în sală, lucrările fiind derulate prin Compania Națională de Investiții.
„Sala are încălzire în pardoseală, are climatizare pe timp de vară, are patru vestiare cu dușuri, cu absolut tot ce trebuie, tribună, deci putem să organizăm și competiții la care să vină părinți și să vadă evoluția copiilor. De azi înainte, Eliade va fi practic liceul cel mai dotat din acest punct de vedere. Mai avem licee care au săli de sport bune, Traian Vuia de exemplu, dar vârf de lance va fi Mircea Eliade”, declara primarul Ioan Popa, la momentul terminării lucrărilor, ocazie cu care edilul nu a uitat să precizeze că un merit deosebit în realizarea sălii de sport de la Colegiul Mircea Eliade l-a avut Ioan Benga, care s-a zbătut să obțină finanțarea de la CNI pentru proiect, pe vremea când era deputat în Parlamentul României.
Sala de sport are o tribună cu 180 de locuri, vestiare pentru 65 de persoane, grupuri sanitare cu dușuri, inclusiv pentru persoanele cu handicap și chiar și un cabinet de asistență medicală.
Karina TINCUL
Mai rar găsești undeva-n Lume un oraș înșirat de-a lungu’ unei singure șușele, și-aia numa’ groape și hârtoape!
@Mihai: daca iti asfalta si apoi spargea pt tramvai, ziceai ca isi bate joc de banu public. Cum o dai, nu e bine oricum…
”sunt de părere cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest”
–
Adică Sorin Maxim sau ”e alții”?