11.9 C
Reșița
marți, 25 martie 25

Reșița pregătește o strategie de dezvoltare teritorială integrată în Banatul Montan

Banatul Montan ar putea atrage fonduri europene, altele decât cele deja tradiționale, pentru derularea unor investiții teritoriale integrate. Au fost deja puse bazele unei noi asociații de dezvoltare, ITI Banatul Montan, din care fac parte localitățile Moldova Nouă, Oravița, Ciudanovița, Dognecea, Ocna de Fier, Bocșa, Reșița, Anina și Văliug, a anunțat primarul Ioan Popa

„La ora asta în România există 4 ITI-uri, Valea Jiului, Delta Dunării, Apuseni și Țara Făgărașului. Aceste zone teritoriale integrate accesează fonduri europene, altele decât cele curente. De ex, Valea Jiului are acces la 150 de milioane de euro deoarece este considerată o zonă defavorizată, din cauza mineritului.

Acum 6 luni s-a dat permisiunea pentru crearea unor noi ITI-uri, iar noi am făcut acest ADI sau ITI pe investiții teritoriale integrate. Driverul a fost Oana Borza de la Agenția de Dezvoltare Locală Reșița și funcționează foarte bine. Toți primarii cu care am achiesat la acest ADI de investiții teritoriale integrate, indiferent că au fost de stânga sau de dreapta, au venit și au răspuns foarte prompt.

Noi am făcut un ITI din care face parte Moldova Nouă, Oravița, Ciudanovița, Dognecea, Ocna de Fier, Bocșa, Reșița, Anina și Văliug, pentru că au fost zone siderurgice și de minerit. Am fi băgat și Oțelu Roșu, evident, dar trebuie să avem o zonă compactă, integrată, fără breșe, iar până la Oțelu Roșu este Caransebeșul, care nu intră, și atunci a picat și Oțelu Roșu”, a precizat primarul Ioan Popa.

Edilul a explicat că aceste asociații de dezvoltare funcționează asemănător cu Grupurile de Acțiune Locală, fiecare UAT urmând să stabilească proiectele pentru care are nevoie de finanțare.

Ne pregătim acum să accesăm fonduri europene pe aceste ADI-uri sau ITI-uri. Vin bani țintiți și ele funcționează ca niște GAL-uri, ca niște grupuri de acțiune locală, adică noi în interiorul ADI-ului o să facem un plan de dezvoltare pe zona asta și stabilește fiecare ce nevoie are, se validează în acest ADI și atunci pot accesa bani.

De exemplu, poate că Dognecea zice că are nevoie de 2 poduri sau de piste de biciclete sau să facă un cămin. Alții pot să aibă alte nevoi. Reșița poate are nevoie de bani să transforme furnalul din ceea ce este astăzi într-un monument istoric de clasa A veritabil, ce poate să fie vizitabil. Sau pot fi accesate fonduri europene pentru cele două vile, Vila Roșie și Vila Veche. Moldova Nouă poate vrea să facă portul sau să își facă un pod. Habar nu am. Fiecare își calculează nevoile, vedem în ce măsură ele sunt pliabile pe acest tip de investiții și luăm bani europeni”, a mai adăugat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

5 COMENTARII

  1. Poate cu aceasta ocazie se gindeste si la unirea cartierului Secu cu Valiug, Anina si baraj Secu cu piste si trasee turistice ,a reamenaja caminul cultural in cartierul Secu .Infrastructura exista trebuie doar scoasa la lumina si plus de asta este o bogata istorie a etniilor care au trait pe aceste meleaguri.

    • Corect! Acolo a fost și o cale ferată cu ecartament îngust, mergea până la Delinești. Vă dați seama ce Mocăniță am putea face? Desenele și proiectele locomotivelor cu abur se găsesc și acum la UCMR, pot fi utilizate.

    • Pai eu când ziceam asta o sărit în cap lumea că nui bun da uita că mai îs lume care zice la fel. Ia luaț din urmă mesajele mele când ziceam sa sa bage iar calea ferată prin pădure și ce mare lucru ar fi sa bage pește in lac că oameni imediat sar duce la pescuit și un magazin de peste pentru cine nu știe să prindă. Plus o venit omu ăla și o promis înainte de alegere că baga transportu gratis la pensionar și uita că nici acum nu so făcut. Io am crezut că Popa Ioan e om serios și face ce zice da mis cam dezamăgit acuma tot aștept . Prin pădure ăștia mai bătrâni știm cum o mers trenu forestier ar veni turiști gîrlă că îi frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei