Reșițeni printre victimele intoxicării cu monoxid de carbon, în 2020!

smurd

Monoxidul de carbon a făcut victime omenești și în anul 2020, doi reșițeni pierzându-și viața după ce s-au intoxicar cu acest tip de gaz. La nivelul țării a fost semnalat un număr de 13 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon în aria de activitate a companiei Delgaz Grid, iar în urma acestora 10 persoane au murit și alte 22 au fost la un pas de a-și pierde viața.

Incidentele au avut loc în județele Sibiu, Mureș, Maramureș, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Harghita și au avut ca numitor comun nerespectarea unor reguli minime în utilizarea surselor de încălzire.

Din păcate, o situație similară este consemnată la începutul acestui an, până în prezent fiind înregistrate trei cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în județele Arad, Mureș și Sibiu, din care au rezultat patru victime.

Conform reprezentanților Delgaz Grid, folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței, racordurile neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice și al sobelor, coșuri de fum colmatate sau defecțiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanșe) sunt principalele cauze ale intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Pierderea unor persoane dragi provoacă multă durere și este regretabil că oamenii continuă să facă greșeli care duc la astfel de tragedii. Acestea pot fi evitate cu ușurință dacă pregătirea pentru sezonul rece se face corespunzător, apelând la specialiști. Vorbim, în mod special, de verificarea și remedierea defecțiunilor care apar la aparatele de încălzire, la coșurile de fum și la canalele de evacuare a gazelor arse”, afirmă Petre Stoian, Director General Adjunct al Delgaz Grid.

Pe fondul diferitelor defecțiuni la aparatele de încălzire sau la cele de evacuare a gazelor arse, monoxidul de carbon – un gaz asfixiant, foarte toxic – se acumulează în încăpere și duce la intoxicarea persoanelor. „Fiind fără culoare și miros, este greu de depistat, dar există câteva simptome care ne pot da indicii cu privire la o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon, respectiv senzația de greață, cea de amețeală și durerile de cap.

De aceea, în cazul în care avem suspiciuni cu privire la o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă. De multe ori, însă, intoxicația intervine în timpul nopții când durata expunerii este mai mare și din acest motiv șansele de supraviețuire pentru cei care au inhalat monoxid de carbon sunt minime.

De aceea, preferabil este să nu ajungem în situații extreme și să apelăm la specialiști pentru verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse”, spun reprezentanții Delgaz Grid.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei