Municipiul Reșița este de astăzi înfrățit cu orașul Bălți din Republica Moldova, acordul de înfrățire fiind semnat de primarii celor două localități, Ioan Popa și Alexandr Petkov, flancați de viceprimărițele Mădălina Chiosa și Tatiana Dubitkaia. Este primul acord de înfrățire semnat de edilul reșițean în cele două mandate la conducerea Primăriei Reșița.
„Fără ipocrizie, vă spun cu bucurie nedisimulată, este un miracol faptul că te poți înfrăți cu un oraș din Moldova de dincolo de Prut. Pentru mine este o mare bucurie. Nu a pornit de la mine inițiativa, a pornit de la colegele mele de la Educație, de la Ildiko Pataki, de la Mădălina Chiosa, Mădălina Rădoi, Lili Dacica, și iată că suntem în faza în care am semnat deja acest acord. Foarte rapid. Le-am promis și îmi promit și mie să fac tot ce îmi stă în putință ca din ce ne-a dat Dumnezeu nouă aici să le dăm și lor la Bălți pentru că merită. Sunt frații noștri moldoveni”, a declarat după semnarea acordului primarul Ioan Popa, care nu a uitat să amintească de faptul că s-a lăsat inspirat de un proiect din Republica Moldova, de la Chișinău, în implementarea proiectului de dotare cu mobilier nou a unităților de învățământ din Reșița.
Schimbul de experiență este, de fapt, și primul avantaj identificat de cele două administrații în semnarea acestui acord. Bălți, deși al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, se află într-o situație similară Reșiței de acum câțiva ani, adică o localitate care necesită o infuzie capital pentru derularea unor proiecte de dezvoltare și modernizare. Motiv pentru care administrația moldoveană a și urmărit cu interes prezentarea făcută de edilul reșițean cu privire la proiectele implementate în municipiul de pe Bârzava, de la cele finalizate (modernizări de școli, reabilitare centru civic), la cele aflate în curs de derulare (proiectul tramvai, centru multifuncțional, regenerarea urbană din Mociur) sau cele viitoare (spital județean nou sau modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara).
„Ne pare foarte bine că am semnat acest acord de înfrățire între orașele noastre. Este o inițiativă care s-a materializat în urma unor întâlniri în cadrul unor proiecte transnaționale. Având la bază acest acord de înfrățire vom putea să valorificăm în primul și în primul rând experiența de aici cu privirea la implementarea unor proiecte de infrastructură de care chiar avem nevoie la Bălți. Am văzut ce se face la Reșița și am găsit aici niște modele bune de implementat și la Bălți. Mă bucur că am găsit în persoane dlui primar o persoană devotată comunității și vreau să îi felicit pe locuitorii Reșiței că au așa o conducere. Este de apreciat”, a declarat, la rândul său Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți.
Cele două administrații sunt acum, practic, în perioada de „tatonare”, după cum a admis edilul reșițean, urmând ca pe viitor, pe lângă schimbul de experiență, să fie identificate iar mai apoi derulate și activități sau proiecte comune. „Un moment fericit și emoțional”, a concluzionat primarul Ioan Popa, care a precizat și că în această perioadă s-a început și reînnodarea relațiilor cu orașul Caen din Franța, oraș cu care Reșița este înfrățit încă din anul 2012, înfrățire care a intrat însă într-un con de umbră în ultimii ani.
Karina TINCUL
În sfârșit a făcut primarul ceva fain.Cu acesta ocazie poate popula orasul, căci nu mai prea are cine sa stea în orașul plin de Bălți, asa la.adus,, poate face înfrățirea și cu localitatea Ðărămata..Tata arde și baba se piaptănă.
Nu sunt rasist, dar decit alti si alte religii eu zic ca mai bine sunt ai nostril. Face un bine in ambele parti .