Retrospectivă 2019! Județul Caraș-Severin în ultimele 12 luni! (II)

modelmic

Reper 24 vă propune în aceste zile o trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute în județul Caraș-Severin, în anul 2019. Ne vom aminti tot ce s-a întâmplat demn de remarcat din punct de vedere administrativ, politic, social etc., în ultimele 12 luni. Astăzi, lunile mai, iunie, iulie și august: 

Luna mai a început cu inundații în Caraș-Severin. Au fost înregistrate atingeri și depășiri ale cotelor de atenție pe râurile și pârâurile: Goleț, Bistra, Rusca, Pogăniș, Valea Mare, Bîrzava, Caraș, Gîrliște, Miniș, iar pe raza localității Turnu Ruieni, s-a înregistrat depășirea cotei de inundație a râului Sebeș. Pompierii militari au fost solicitați să intervină în localitățile Prisaca, Oțelu Roșu, Caransebeș, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș. DJ 571, între localitățile Ciuchici și Macoviște, a fost blocat de apă.

modelmic

Pompierii cărășeni au fost solicitați să intervină de urgență și pe data de 3 mai, pe Aleea Liliacului din Moldova Nouă, unde bucătăria unui apartament a fost cuprinsă de flăcări. Un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost rănit, dar a reușit să iasă din apartament înainte de sosirea pompierilor. „Incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, în bucătăria apartamentului și degaja mult fum care a pătruns și în casa scării imobilului. O persoană care se afla în apartament s-a autoevacuat, dar a suferit arsuri la nivelul feței și brațelor. Victima a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la spital”, explica Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic.

modelmic

Cartierul „Catanga”, a fost din nou peisajul luptelor de stradă, în luna mai. De data aceasta lucrurile au degenerat, după ce șoferul unui autoturism Ford care spune că nu are nicio problemă cu agresorii, a fost urmărit, iar geamurile mașinii sale au fost sparte cu ranga. În urma conflictului, s-a început urmărirea penală față de cinci persoane.

modelmic

Consilierii județeni au decis în luna mai înlăturarea lui Adrian Ardeț de la conducerea muzeului din Caransebeș. Prin proiectul inițiat de președintele Silviu Hurduzeu se propunea încetarea înainte de termen a contractului de management ca urmare a rezultatului evaluării anuale, evaluare la care Adrian Ardeț a reușit să obțină doar nota 6,34. În apărarea celui care a condus muzeul din Caransebeș încă din anul 2010, a sărit liberalul Ioan Cojocariu, care a ținut să precizeze că vorbește în calitate de manager al unei instituții de cultură. Cojocariu a acuzat conducerea forului județean că l-ar fi luat în vizor pe Ardeț strict pe motive politice.

modelmic

Un bărbat a decedat în urma unui incendiu produs în data de 26 mai într-un bloc din municipiul Reșița. 24 de persoane au fost evacuate din imobil, trei dintre ele fiind transportate la spital după ce au suferit atacuri de panică. Incendiul a izbucnit în jurul orei 04:40, într-un apartament de pe strada Romaniței. Au intervenit de urgență 17 pompieri militari cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. „Incendiul se manifesta violent în bucătărie și una din camerele apartamentului. Din nefericire, proprietarul a fost găsit decedat, intoxicat cu monoxid de carbon, în ce-a de-a doua cameră”, explica Magdalena Tocmelea, purtătorul cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic. Incendiul a fost stins în jurul orei 05:30.

modelmic

Pe data de 26 mai au avut loc alegerile europarlamentare, alegeri câștigate în Caraș-Severin de PNL, cu 31,68% din voturile celor care s-au prezentat la urne. PSD a obținut în Caraș un procent de 29,81 %, fiind urmat de USR cu 11,05% , Pro Romania – 10,7%, PMP – 5,31%, ALDE – 3,63%. În Caraș-Severin s-au prezentat la urne 83.853 de alegători, dintr-un total 191.075 înscriși pe listele electorale, un procent de 43,88%.

modelmic

Un minor de 14 ani a fost tâlhărit în luna mai în Parcul Tricolorului din Reșița, la orele prânzului, chiar în fața Catedralei din Govândari. Autorul jafului a fost un tânăr de 19 ani pe care Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Reșița, l-au și prins în următoarea zi. Minorul a sesizat poliția prin SNUAU 112, despre faptul că a fost bătut și i s-au furat banii, cei 50 de lei pe care îi avea la el. Pe numele agresorului a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie.

modelmic

În luna mai, administrația locală reșițeană reușea să obțină finanțare pentru alte două proiecte derulate pe fonduri europene. Valoarea acestora se ridică la aproape 8 milioane de lei. Este vorba pe de o parte de reabilitarea energetică a unui bloc de pe Bulevardul Republicii și pe de altă parte de un proiect prin care se dorește informatizarea serviciilor publice. „Proiectul privind reabilitarea energetică pentru Bl 20, SC 1-4, bd Republicii și SC 5, Aleea Domogled are o valoare de 3.870.486 lei. Acesta vizează creșterea performanțelor energetice prin execuția de lucrări de refacere a acoperişului, anvelopare integrală și tâmplărie PVC, înlocuire lift și reabilitare casa liftului, intrarea în bloc, refacerea casei scării, înlocuirea liftului și lucrări de izolare termică şi igienizare a zonei de subsol”, informau reprezentanții Primăriei Reșița. În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, aceasta are o valoare de 4.034.201,98 de lei și vizează implementarea unui sistem IT centralizat care să simplifice procedurile și să reducă timpul de așteptare la ghișee al cetățenilor.

modelmic

La finalul lunii mai au fost recepționate lucrările la noua sală de sport a Colegiului Mircea Eliade din Reșița. Peste 6 milioane de lei a costat noua clădire, realizată de Compania Națională de Investiții. „Sala are încălzire în pardoseală, are climatizare pe timp de vară, are patru vestiare cu dușuri, cu absolut tot ce trebuie, tribună, deci putem să organizăm și competiții la care să vină părinți și să vadă evoluția copiilor. De azi înainte, Eliade va fi practic liceul cel mai dotat din acest punct de vedere. Mai avem licee care au săli de sport bune, Traian Vuia de exemplu, dar vârf de lance va fi Mircea Eliade”, a precizat Ioan Popa, după ce a vizitat lucrarea realizată la colegiul cărășean. Sala de sport are o tribună cu 180 de locuri, vestiare pentru 65 de persoane, grupuri sanitare cu dușuri, inclusiv pentru persoanele cu handicap și chiar și un cabinet de asistență medicală.

modelmic

15 percheziții domiciliare au fost efectuate pe data de 30 mai la Reșița și Timișoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 22 de persoane au fost duse la audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Caraș-Severin. „În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2018, pe raza municipiului Reșița a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Activitatea infracţională a membrilor grupului infracțional organizat a constat în aprovizionarea cu droguri de mare risc (amfetamină și ecstasy) și de risc (cannabis) și distribuirea acestora pe raza municipiului Reșița. Aprovizionarea cu droguri se realiza de la diverse surse din Timișoara, din străinătate și de pe internet”, se arata într-un comunicat de presă al DIICOT.

modelmic-Recovered

La începutul lunii iunie, primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, au semnat contractul de finanțare pentru un proiect european e vizează reducerea emisiilor de carbon. Valoarea proiectului se ridică la peste 21 de milioane de lei. În cadrul proiectului vor fi achiziționate patru autobuze ecologice și vor fi amenajate 16 stații de transport public în comun în oraș și în satele aparținătoare, stații care vor fi dotate cu adăposturi corespunzătoare, sisteme de informare a călătorilor, bănci, iluminat. Tot în  cadrul proiectului vor fi reabilitate și o serie de străzi, precum strada Principală Răchitova, strada Spitalului și trotuarele din Zona Gării.

modelmic

În luna iulie, reprezentanții Consiliul Județean anunțau că Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș are o nouă conducere. Dacian Rancu va asigura interimatul instituției, după ce contractul de management al fostului director, Adrian Ardeț a încetat înainte de termen.

modelmic

Un adevărat scandal a izbucnit în luna iunie pe rețelele de socializate, după ce mai mulți părinți au cerut demisia directorului Grădinii Zoologice din Reșița, Gabriel Stănucă, după ce mai mulți elevi prezenți la serbarea unei școli au fost surprinși în incinta grădinii zoologice de o ploaia în averse și grindină, fără a avea unde să se adăpostească. Părinții și copiii au avut de înfruntat mai bine de un ceas de vreme capricioasă, timp în care au încercat să-l apeleze, fără succes, pe managerul Grădinii Zoologice. Și asta în condițiile în care Stănucă era singurul care avea cheia sălii de conferințe unde copiii ar fi fost feriți de ploaie. Contactat de Reper24 pentru un punct de vedere, directorul Grădinii Zoologice „prof. Ioan Crișan” Reșița, Gabriel Stănucă, a precizat că regretă incidentul și își cere scuze atât copiilor, cât și părinților, bunicilor și dascălilor. Acesta a afirmat că s-a aflat într-o zonă fără semnal și si-a înaintat demisia, demisie pe care însă primarul Ioan Popa nu a acceptat-o.

modelmic

Moment inedit și emoționant pe data de 14 iunie la Reșița, unde jandarmii cărășeni au adus un omagiu colegului lor Nicolae Marcu, care și-a pierdut viața în urmă cu exact 100 de ani, pe data de 14 iunie 1919, în timpul unei misiuni. Nicolae Marcu a fost împușcat în timp ce încerca să apere de tâlhari o ladă în se aflau salariile minerilor de la Doman. Faptele s-au petrecut în Valea Domanului, din Reșița, la intersecția DN 58 cu strada care duce spre Hanul La Boierul și unde a fost ridicat un monument în cinstea lui Nicolae Marcu. În fața acestui monument s-a derulat și ceremonia de anul acesta, după un moment de reculegere în memoria eroului jandarm, având loc o reconstituire a momentului în care Nicolae Marcu și-a pierdut viața (cu recuzită asemănătoare cu cea din anul 1919), urmată de o slujbă religioasă și alocuțiunile autorităților.

modelmic

Pompierii militari cărășeni au fost solicitați să intervină pe data de 19 iunie la Reșița, unde vântul puternic a provocat pagube la două imobile, pe strada Petru Maior și pe Bulevardul Revoluția din Decembrie. „În ambele cazuri a fost afectată o suprafață de aproximativ 100 mp din acoperiș. Pe strada Petru Maior, elementele de construcție căzute au avariat trei autoturisme“, explică Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic.

modelmic 2

În luna iunie, membrii Biroului Permanent Județean al PNL Caraș-Severin au decis excluderea din partid a primarului de la Moldova Nouă, Adrian Torma. Aceeași decizie a fost luată și în ceea ce ăi privește pe primarii din Grădinari și Forotic, Valentin Firca și Ionel Romînu. „A fost o decizie politică luată pe rezultatele obținute în 26 mai. Dacă rezultatele ar fi fost bune, toate greșelile anterioare în care a fost atacat PNL-ul, în care nu s-a implicat în campania electorală, în care s-a afișat cu lideri ai partidelor concurente, poate ar fi fost tolerate printr-un vot democratic, mai acordând o șansă acestui domn. Din păcate și după 26 mai a fost într-o situație în care a încălcat statutul și inclusiv astăzi în plenul ședinței a avut câteva ieșiri mai puțin civilizate. Cred că votul exprimat a fost foarte clar. Îi dorim multă sănătate domnului Torma, succes în afaceri, în administrație, îl respect ca om, dar ca și politician nu mai putem fi în aceeași echipă”, preciza președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, cu privire la excluderea lui Adrian Torma.

modelmic

 

În luna iunie, reprezentanții Primăriei Reșița anunțau că a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea Grădiniței „Floarea Soarelui”. Valoarea totală a proiectului este de 3.534.827,95 lei, iar principalele lucrări de intervenție sunt de consolidare a elementelor structurale, înlocuire a acoperișului tip șarpantă cu unul tip terasă, dar și crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități – instalarea unui lift și amenajarea toaletelor pentru facilitarea nevoilor acestora. Clădirea va fi dotată cu panouri solare pentru apă caldă menajeră și va fi montată alarmă în caz de incendiu. Și interiorul grădiniței va beneficia de modernizare în urma semnării acestui proiect: dotarea cu mobilier și echipamente specific activităților de funcționare atât în clase cât și în spațiile auxiliare (bucătărie, spălătorie), refacerea pardoselilor, lucrări de recompartimentare. Se va realiza și izolarea termică a pereților exteriori parte opacă și parte vitrată, schimbarea și modernizarea instalațiilor sanitare exterioare și interioare, schimbarea și modernizarea instalațiilor termice, schimbarea și modernizarea instalațiilor electrice.

modelmic

În luna iunie, peste 200 de voluntari au luat cu asalt localitatea Eftimie Murgu din Caraș-Severin mânați de dorința de a da culoare satului, în cadrul proiectului Color the Village. Voluntari din toată țara s-au adunat să dea o mână de ajutor satului, să dea culoare fațadelor gri și deteriorate. Și nu oricum, au reparat, au zugrăvit și au pus chiar și ghivece cu flori. Proiectul Color the Village este unic în România, organizat de Asociația Acasă în Banat în parteneriat cu Primăria Eftimie Murgu. modelmic

O veste importantă pentru orașul Băile Herculane a venit la începutul lunii iulie. Aproape 3 milioane de euro, bani europeni, vor ajunge în stațiunea de pe Valea Cernei pentru reabilitarea unor obiective de interes din oraș. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Cristian Miclău și de președintele ADR Vest, Sorin Maxim. Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear din stațiunea Băile Herculane” cuprinde: reabilitare Teatrului de Vară din parcul Vicol, reabilitarea actualei fântâni publice de apă plată, precum și amenajarea unei noi fântâni publice de apă plată, asfaltarea parcării „Căsuța Piticilor”, reabilitarea spațiilor verzi cuprinse între Pavilion 12 și Vila Elisabeta.

modelmic

Un grav accident de circulație în urma căruia un tânăr de 17 ani din Reșița a decedat, a stârnit vii controverse în municipiul de pe Bârzava. Accidentul a avut loc, pe Bulevardul Muncii, în zona Kaufland, reprezentanții Poliției afirmând la momentul respectiv că tânărul care conducea un motociclu, „pe fondul consumului de băuturi alcoolice, pierde controlul asupra direcției de deplasare, cade pe partea carosabilă și intră în coliziune cu un container metalic”. După câteva zile, reprezentanții IPJ au revenit asupra subiectului, informând prin intermediul unui comunicat de presă, că deși rezultatul alcooltest realizat imediat după accident a fost unul pozitiv, analiza toxicologică ulterioară a arătat că alcoolemia a fost zero. Ulterior, părinții băiatului a ieșit public cu o serie de acuzații extrem de dure, atât la adresa polițiștilor, cât și a medicilor care l-au tratat, susținând practic că aceștia au grăbit sfârșitul tânărului.

modelmic

Pe 6 iulie a debuta la Reșița prima ediție a festivalului Custom, un spectacol de excepție în cadrul căruia s-au perindat pe scena din Poiana Golului nume celebre cum ar fi Doro, The Rasmus,  Massive Wagons, John Newman, U.D.O, Alex Calancea sau Emir Kusturica. Evenimentul considerat de iubitorii de rock ca fiind un adevărat succes, nu a fost lipsit însă de critici, de la cele privind numărul prea mic de participanți, până la cele legate de costurile prea mari. Criticile nu l-au descurajat însă pe primarul Ioan Popa, care a declarat hotărât că Reșița va avea Custom și în 2020, când intenționează să aducă în Poiana Golului nume mai mari decât cele care au ținut afișul festivalului în 2019.

modelmic

Pe data de 10 iulie, edilul Ioan Popa a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1”, practic cel mai amplu proiect pe fonduri europene derulat până în prezent în municipiul de pe Bârzava. Valoarea proiectului de reintroducere a tramvaiului în municipiul de pe Bârzava se ridică la 94.846.694 lei (aproximativ 21 de milioane de euro). Edilul a dat asigurări că proiectul este unul cu care reșițenii se vor mândri, fiind cel mai important și amplu proiect de mobilitate urbană din țară. Partea mai puțin plăcută este că odată cu începerea lucrărilor,municipiul de pe Bârzava se va transforma într-un adevărat șantier.

modelmic

Conducerea companiei Aquacaraș va fi din nou schimbată în vara anului 2019, la doar patru luni de când la cârma operatorului de apă și canal din Caraș-Severin a fost numit Aurel Văduva. La șefia societății a revenit nimeni altul decât Gheorghe Filipescu, cel care a fost înlăturat din funcție atunci când Consiliul de Administraţie al Aquacaraș a decis să meargă pe mâna lui Văduva. Schimbarea a survenit în urma unui concurs pentru ocuparea funcției, la care au participat atât Filipescu, cât și Aurel Văduva.

modelmic

Cetățenii din comuna Măureni s-au adunat pe data de 12 iulie pe platoul din fața căminului cultural pentru a protesta față de modul jignitor în care sunt tratați de furnizorul de energie electrică Enel Distribuție Banat. Întreruperile în cascadă a furnizării de  energie electrică în gospodăriile din Măureni și Șoșdea, vreme de ani și ani de zile, i-a adus pe oamenii care locuiesc în această comună la capătul răbdării, iar primarul obștii, Brian Filimon s-a solidarizat cu comunitatea. Filimon le-a vorbit celor prezenți despre demersurile repetate făcute pentru încurajarea investițiilor Enel în vederea îmbunătățirii rețelei de energie electrică în zona Măureni dar și de faptul că este perceput ca un „dușman” al acestei companii pentru desele apariții în presă care au pus într-o lumină negativă furnizorul care are misiunea de a gestiona și moderniza rețeaua electrică.

Filimon la protest

Zeci de bancnote false au fost descoperite de oamenii legii din vestul țării, în urma unor percheziții domiciliare desfășurate pe data de 15 iulie într-o cauză ce viza destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracţiunii de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori străine falsificate şi înşelăciune. Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş – Severin împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraș-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza județului Hunedoara. Din cercetări a reieșit că, din luna aprilie a acestui an, membrii grupării infracționale ar fi acționat pentru plasarea, pe raza județului, de bancnote contrafăcute, de 50 și 100 de euro, sub pretextul cumpărării, prin intermediul internetului, a unor cabaline, de la diferite persoane din Caraș-Severin.

modelmic

Pe data de 19 iulie, a fost inaugurat un drum agricol în lungime de 6,8 km în comuna Păltiniș, într-un proiect care se împarte pe 4 tronsoane. Valoarea acestui proiect finanțat realizat prin fonduri europene a fost de 27 milioane de lei. La eveniment a participat prefectul județului de la vremea respectivă, Matei Lupu, dar și deputatul Luminița Jivan, primarul Mihai Tantu și constructorul care a realizat lucrările de asfaltare.

modelmic

Un grav accident de circulație în urma căruia o femeie a decedat, iar alte patru persoane au fost rănite, a avut loc pe data de 2o iulie, pe centura municipiului Caransebeș. „Din primele cercetări s-a stabilit că un bărbat de 48 de ani în timp ce conducea un autoturism pe un drum secundar, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui alt autoturism, condus regulamentar de un bărbat de 21 de ani. La testarea cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul șoferului de 48 de ani”, informau reprezentanții IPJ Caraș-Severin. Conducătorul auto de 21 de ani a fost și el testat cu aparatul etilotest. Rezultatul a fost zero, însă ulterior, acesta a fost condus la spital unde i s-au efectuat teste suplimentare în urma cărora a rezultat valoare pozitivă la una dintre substanțele psihoactive.

modelmic

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa a semnat pe 24 iulie contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a unui nou bloc. Valoarea proiectul se ridică la peste un milion de lei. Este cel de-al nouălea bloc din Reșița pentru care s-au obținut fonduri europene și al patrulea proiect de eficientizare energetică destinat zonei rezidențiale contractat de Primăria Reșița în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) ‪2014-2020. „Cele patru proiecte totalizează un număr de nouă blocuri, cu 480 de apartamente, investiții în valoare totală de 12.499.204,38 lei (‪2.624.615,07 euro), cu o valoare a finanțării nerambursabile de 6.864.773,46 lei (1.441.482,78 euro)”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Reșița.

modelmic

Tot pe data de 24 iulie a fost semnat un contract și la Bocșa. Este vorba de contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare pistă de biciclete și infrastructură pietonală. Modernizare autobază și stații de autobuze pentru transportul de călători”, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional. Este cea mai mare finanțare din fonduri europene obținută până în prezent de orașul Bocșa, valoarea proiectului fiind practic de zece ori mai mare decât bugetul de investiții de care dispune administrația locală. Proiectul presupune achiziționarea a patru autobuze electrice cu o capacitate de 70-100 de locuri fiecare (25-30 locuri pe scaune), modernizarea staților de autobuz și construirea unui garaj pentru 6 autobuze. În plus, vor fi modernizați aproximativ opt kilometri de trotuare pe strada principală, acolo unde vor fi realizate și piste pentru bicicliști.  Traseul pe care se vor realiza pistele de biciclete și se va moderniza infrastructura pietonală este: Str. 1 Decembrie 1918 – Str. Daciei – Str. Funicular – Str. Iosif Renoiu – Str. Mihail Gașpar – Str. Republicii – Str. Tudor Vladimirescu.

modelmic

În iulie a devenit public și faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit o singură ofertă la licitaţia pentru achiziţia celor 13 tramvaie destinate municipiului Reşiţa. Oferta a fost depusă de compania DURMAZLAR MAKINE din Turcia. Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 25 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – POR.

modelmic

O femeie a decedat în seara zilei de 25 iulie în urma unui accident de circulație produs în zona restaurantului „Casa cu tei”, de la ieșirea din municipiul Reșița. După producerea accidentului, rudele victimei au sărit să îl lovească pe conducătorul mașinii, precum și pe pasagerul din autoturism. Cei doi au fost transportați la spital. „Din primele cercetări rezultă că o femeie de 64 de ani, din Bocșa, în calitate de pieton, ar fi traversat strada prin loc nepermis și fără să se asigure, moment în care ar fi fost accidentată mortal de un autoturism care circula regulamentar, pe DN 58 , dinspre Caransebeș spre Reșița, condus de un bărbat de 68 de ani din județul Arad. După producerea accidentului, conducătorul auto și pasagerul dreapta față din autoturism ar fi fost agresați fizic de rudele victimei de 64 de ani, care i-ar fi distrus autoturismul”, informează Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

modelmic

Daniel-Petru Toma a fost ales președinte al organizației PLUS Caraș-Severin. Prima convenție județeană PLUS Caraș-Severin a avut loc în luna iulie 2019, ocazie cu care a fost aleasă conducerea județeană a partidului, precum și delegații ce vor participa la convenția națională. Președintele ales, Daniel Toma, este licențiat în Științe Administrative și lucrează în sectorul privat, având o experiență de peste 12 ani în management. Conducerea filialei își va ghida activitatea după 12 principii esențiale, se arata în comunicatul de presă transmis de PLUS Caraș-Severin: colaborare, inovare, educație, evoluție continuă, asumarea responsabilității, respect, competență, încredere, diversitate, rezultate, receptivitate și, cel mai important, integritate.

modelmic

În luna august, Ionuț Gârtoi a fost numit inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Caraș-Severin. Gârtoi a fost numit prin detașare în interesul învățământului pe funcția ocupată atunci de Codruța Cristescu. Echipă de conducere a ISJ Caraș-Severin era completată de inspectorul școlar general Marius Cornici și de adjunctul Constantin Nicolăescu.

modelmic

Consiliul de Etică și Management Universitar a adoptat în această vară o hotărâre prin care propune revocarea rectorului Universității Eftimie Murgu din Reșița, Andrade Bichescu. Hotărârea celor de la CEMU a fost luată în urma analizei a două sesizări făcute anul trecut de un grup de cadre didactice din cadrul UEM. În hotărârea adoptată de CEMU se arată că în cadrul universității reșițene ar exista disfuncționalități în ceea ce privește organizarea Senatului, existând prevederi vagi cu privire la definirea cvorumului și a membrilor supleanți, motiv pentru care mai multe hotărâri ale Senatului din anul 2016. Consiliul de Etică și Management Universitar a mai constatat: încheierea în mod eronat a raporturilor contractuale cu două cadre didactice condamnate printr-o sentință definitivă pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată, fapt care a permis acestora să poată reveni în comunitatea academică, adoptarea unei decizii cu un impact semnificativ asupra salarizării personalului didactic de către Senatul Universității, în lipsa consultării comunității academice, respectiv în baza unei analize ample cu privire la situația financiară a instituției. Andrade Bichescu a declarat că va contesta hotărârea de revocare și că va urma toate căile legale pentru anularea acesteia.

modelmic

Societatea Aquacaraș a majorat în luna august prețul apei potabile și al canalizării pentru consumatorii cărășeni. Creșterea prețului la apa curentă este pusă de directorul general Aquacaraş, Gheorghe Filipescu, pe seama evoluției indicelui prețurilor de consum care a înregistrat o creștere de 6,37%. Mai exact, prețurile s-au majorat de la 4,25 de lei la 4,63 de lei la metrul cub de apă, iar pentru canalizare de la 2,84 de lei la 3,10 lei metrul cub, la care se adaugă o taxă pe valoare adăugată de 9%.

modelmic

Campania „O viață cât un centenar” demarată anul trecut de Ministerul Afacerilor Interne pentru a-i sărbătorii pe românii care s-au născut odată cu Marea Unire, a continuat și anul acesta în județul Caraș-Severin. Dacă în vara anului trecut a fost sărbătorit Iosif Vidu din comuna Lăpuşnicu Mare la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, în vara acestui an a fost felicitată Maria Mezin din comuna Zorlenţu Mare. Aceasta a împlinit o vârstă formată din trei cifre pe data de 10 august. Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, împreună cu inspectorii şefi ai structurilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, primarul comunei Zorlențu Mare, Martin Cornea, copii, nepoţi, strănepoţi, stră-strănepoţi, dar şi o parte semnificativă din comunitatea în care Maria Mezin trăieşte de un secol, i-au fost alături pentru a-i spune împreună „La mulţi ani!”.

modelmic

Un morman de fiare contorsionate este tot ce a rămas dintr-o mașină implicată în luna august într-un accident ce a avut loc în zona CSR din Reșița. Șoferul era mire și se afla singur în mașină! „Din primele cercetări a rezultat faptul că un conducător auto de 29 de ani, care circula cu auto din direcția Muncitoresc către Centrul Civic, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de mers, pierzând controlul asupra direcției de mers și intrând în coliziune cu un stâlp de susținere al stației mijloacelor de transport în comun”, anunța IPJ Caraș-Severin. Tânărul a fost transportat la spital unde a rămas pentru câteva ore după care s-a întors la nuntă în cârje şi cu bandaje la cap.

 

modelmic (1)

Un grav accident de circulație în urma căruia o femeie în vârstă de 74 de ani a decedat a avut loc în luna august pe strada Rândul Trei din municipiul Reșița. Conducătorul autoturismului responsabil de producerea accidentului a fugit de la locul faptei, fiind găsit și reținut la puțin timp de polițiști. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv. În plus, se pare că bărbatul nu poseda nici permis de conducere. „Din primele cercetări, o femeie care circula pe stradă în calitate de pieton ar fi fost lovită de un autoturism care s-ar fi răsturnat într-o râpă de pe marginea drumului, iar la sosirea echipajului de poliție nu se afla nicio persoană în mașina respectivă sau la locul producerii evenimentului”, informau reprezentanții IPJ. În urma investigațiilor, în scurt timp, polițiștii au identificat un bărbat bănuit că ar fi condus autoturismul în momentul producerii accidentului.

modelmic

Inginerul Dan Perianu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei industriale și a culturii tehnice din zona Banatului Montan, s-a stins din viață în dimineața zilei de 27 august. Cetățean de onoare al municipiului Reșița, inginerul Dan Perianu a fost autorul mai multor volume dedicate trecutului industrial al Reșiței și al Banatului Montan.

69307412_384317192285917_5898894936878612480_n

Pompierii militari cărășeni au intrat în alertă pe data de 28 august, după ce la apelul 112 a fost anunțat un incendiu la Piața Agroalimentară Reșița Nord. Intervenția celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic a județului Caraș-Severin a împiedicat propagarea incendiului la întreaga clădire, flăcările distrugând însă o parte a acoperișului și a meselor folosite de comercianți.

modelmic

Un reșițean în vârstă de 49 de ani a fost reținut pentru 24 de ore la finalul lunii august după ce amenințat și agresat fizic mai mulți tineri și a distrus ușa unui imobil. Se pare că bărbatul i-ar fi amenințat pe tineri cu un cuțit, iar când aceștia au fugit, a plecat în urmărirea lor. „Din verificările efectuate s-a stabilit că un bărbat de 49 de ani, din Reșița, aflându-se pe o stradă din municipiu, în stare de ebrietate, ar fi amenințat cu un obiect tăietor-înțepător și lovit o minoră de 15 ani. Totodată, acesta ar fi amenințat și agresat fizic încă trei tineri, unul de 18 ani și un minor de 15 ani și distrus ușa de acces într-un imobil în care se aflau tinerii. De asemenea, bărbatul ar fi proferat acte și gesturi obscene în public, producând indignarea trecătorilor”, informau reprezentanții IPJ. Bărbatul în cauză a fost identificat de polițiști pe o stradă din zona Parcului Siderurgistului, pe numele acestuia fiind întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.

modelmic

 

Citește și Retrospectivă 2019! Județul Caraș-Severin în ultimele 12 luni! (I) 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. imoGen

    Partea a II-a și nici o “realizare” a primarului Luca Muiescu ?
    Nu pot să cred!
    A turnat câte un strat de asflat în loc de două, a dat miliarde pe 4 semafoare …

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei