România – țară de tranzit spre o lume mai bună

a

Zi de zi suntem asaltați de informații venite de la Poliția de Frontieră Timiș, prin care suntem informați că au fost prinse grupuri de cetățeni străini care au vrut fie să intre în România dinspre Serbia, fie să părăsească țara spre Europa de Vest. Pe jos, în mașini mici, în microbuze ori cu tirurile, aceștia încearcă până reușesc. Nu-i împiedica nici arestul în centrele de imigranți, nici amenzile, nu sunt intimidați de polițiști și au un singur gând: să ajungă…dincolo. Acolo unde pot câștiga un salariu care să le permită să trimită și acasă la familii. Ei fac exact același lucru pe care noi îl făceam înainte de 89. Vă mai amintiți poveștile (și sigur nu sunt povești) de români înecați în Dunăre, de dispăruți după ce au încercat să o „taie“ peste fâșie, de bătăile crunte primite când erau prinși, de scrisorile celor care au reușit?

Aceste tentative de trecere a frontierei au ajuns atât de uzuale astăzi, încât nu mai surprinde pe nimeni că ele există. La fel s-a întâmplat și zilele trecute când, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat, șase cetățeni din Afganistan și Pakistan, cu vârste cuprinse între 22 și 46 de ani, care au încercat să treacă ilegal frontiera cu statul vecin ascunși într-un auto-mărfar. În urma efectuării controlului amănunțit al mijlocului de transport, s-a constatat că sigiliul de fabrică era rupt, iar în interiorul autovehiculului au fost descoperiți, ascunși în compartimentul marfă, printre încărcătură, șase cetățeni străini.

Bărbații au declarat că intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge ilegal în vestul Europei. Au mai relatat că într-o parcare de TIR, pe autostrada A1 după localitatea Orăștie, au rupt sigiliul și s-au urcat în mijlocul de transport fără știrea șoferului.  În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei