Asociatia Kreativ Research, în parteneriat cu Asociatia Nevo Parudimos și Primăria Reșița au implementat un proiect considerat extrem de important la nivelul municipiului Reșița, pentru că se concentrează și pe o zonă mai gri a orașului, respectiv cartierele considerate ghetou ale căror locuitori sunt etnicii romi.
„Proiectul „RomActive – Creșterea capacitării comunităților marginalizate reșițene” se adresează cu precădere cetățenilor Reșiței care locuiesc în trei cartiere marginalizate: Mociur, Dealul Mare și Câlnic. Noutatea față de ce am realizat acum 4 ani, acel studiu de mare profunzime cu metode calitative, cantitative pentru desemnarea foarte clară și conturarea acestor zone urbane marginalizate, a fost faptul că din cerințele constituirii grupului de acțiune locală nu s-a putut cuprinde Câlnicul.
Prin acest proiect noi avem în vedere și comunitatea din Câlnic și încercăm printr-un studiu pe care Asociatia Kreativ Research îl va realiza în perioada următoare, decembrie și ianuarie, să vedem care sunt elementele în comunitățile pe care noi le-am avut în vedere în 2017 și acum în 2021 dacă s-au modificat pozitiv, sau dacă au intervenit alte probleme, dar în același timp să ne putem opri și asupra locuitorilor din Câlnic”, a declarat profesorul universitar dr. Ileana Rotaru, din partea Asociației Kreativ Research.
Grupul țintă al proiectului este de peste 2.200 de persoane de etnie romă pentru care partenerii din proiect își propun facilitarea accesului acestor persoane la servicii publice locale: educație, servicii sociale, sănătate, locuri de muncă, etc.
„Interesul nostru este de a încerca să mobilizăm aceste persoane prin constituirea unor grupuri de inițiativă, unor grupuri de dialog, între reprezentanții municipalității reșițene și reprezentanții acestor comunități, cu întâlniri lunare organizate pe perioada unui an de zile cât este finanțarea acestui proiect.
Practic, 20 de persoane, reprezentanți din fiecare cartier enumerat, vor constitui acest nucleu al comunității, iar prin intermediul acestor persoane se va intermedia relația dintre municipalitate și nevoile persoanelor respective”, a mai spus Ileana Rotaru.
Managerul de proiect din partea Asociației Nevo Parudimos, foarte implicat în comunități prin activitățile organizate, deși foarte tânăr, Adrian Căciulă a adus în discuție câteva aspecte ale proiectului din perspectiva asistentului social.
„Ne concentrăm să diminuăm discrepanțele sociale, economice și educaționale a zonelor cu romi din Reșița. Suntem interesați prin acest proiect de sporire a serviciilor publice în zonele marginalizate și de creștere a gradului de responsabilitate și responsabilizare a comunităților marginalizate”, a spus Adrian Căciulă.
Responsabila cu partea de comunicare din cadrul Asociației Nevo Parudimos, Alexandra Jurca, crede că acest proiect devine important pentru Reșița în contextul în care aceste comunități din cartierele gri ale orașului încă poartă statutul de „dezavantajate” și prin prisma faptului că nu există o înțelegere clară a nevoilor care există la nivelul acestor comunități.
„Considerăm că cel mai important aspect al proiectului este că se va crea o legătură între autoritățile publice locale din Reșița și comunitățile dezavantajate și sperăm ca și după finalizarea acestui proiect această legătură pe care o vom crea să rămână, iar persoanele de etnie romă care locuiesc în aceste cartiere să participe și pe viitor la procesul de luare a deciziilor la nivel local”, a declarat Alexandra Jurca, din partea Asociației Nevo Parudimos.
Lorena POENARU
Pe când un proiect de punere a tzaganilor (nu rromi !!!) la muncă ?
E ușor să stai pe banii contribuabililor și să participi la diverse „proiecte”. Cu munca 8 ore pe zi, la program … e mai greu.