fbpx
10.7 C
Reșița
luni, 04 martie 24

S-a muncit la Vrani pentru salvarea morii Concordia! „Rămâne un reper pentru toată zona Oraviței”

Construită pe râul Caraș în urmă cu aproape 100 de ani cu banii și prin efortul locuitorilor din Vrani, moara Concordia a fost salvată de la dispariție prin intervenția comunității. Mobilizați de asociația Acasă în Banat, zeci de voluntari și-au dat întâlnire la finalul săptămânii trecute la Vrani și au muncit pe rupte, în ciuda căldurii sufocante, pentru a salva de la degradare unul din monumentele reper din zona Oraviței.

„Fiind o clădire de mari dimensiuni, cu un acoperiș pe măsură, a trebuit să căutăm soluții pentru a finaliza ceea ce ne-am propus în numai trei zile. Am început prin a da jos toată țigla de pe acoperiș, apoi am selectat doar țigla în stare bună și am curățat-o manual una câte una. Meșterii au reparat șarpanta acolo unde a fost cel mai grav afectată. Ne-a ajutat foarte mult utilajul pus la dispoziție de Bardeau Holding, fără de care efortul ar fi fost mult mai mare.

Zeci de voluntari au fost ocupați pe interior de curățenia generală, vopsit și văruit. Câțiva meșteri din sat, ajutați de voluntari, s-au oferit să refacă o parte din tencuiala degradată. Cel mai urgent a fost frontonul clădirii dinspre stăvilar care era grav afectat.

Ne-am ocupat și pe exterior de curățenie, ecologizare, amenajarea spațiului din jurul morii care la fiecare sfârșit de săptămână se umple de oameni veniți la scăldat.

Încă din prima zi pe șantier au fost 50 de persoane, iar vineri, pe la prânz, am numărat nu mai puțin de 80 de voluntari. Au venit să dea o mână de ajutor oameni de toate vârstele și din toate domeniile de activitate, iar pentru Asociația noastră este una din acțiunile cu cea mai mare implicare a oamenilor din sat. Așa că sâmbătă după amiază am putut răsufla ușurați: acoperișul a fost terminat”, povestesc cei de la Acasă în Banat, care au ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acțiune: sponsori, săteni care au pus umărul la muncă, elevi, voluntari, cei care au contribuit cu donații, precum și administrației locale.

 

 

Nu ne rămâne decât să ne bucurăm că Moara Concordia de la Vrani este salvată de la degradare și că va rămâne un reper pentru toată zona Oraviței, atât ca monument industrial deosebit cât și ca unul din cele mai frumoase locuri de scăldat. Îi îndemnăm pe toți cei care nu au vizitat-o să o facă! Împreună, cu toții, să învățăm să avem grijă de ea pe mai departe”, mai precizează cei de la Acasă în Banat.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei