14.7 C
Reșița
joi, 11 august 22

S-a stins din viață distinsul om de cultură Costa Roșu

Unul din cei mai cunoscuți oameni de cultură ai Banatului Sârbesc s-a stins din viață astăzi, la Novi Sad, în Serbia.

 

Academicianul Costa Roșu, o personalitate a culturii românești din Banatul Sârbesc s-a stins din viață, astăzi, la Novi Sad.  Costa Roșu (n. 30 martie 1947, Torac – d. 12 iulie 2021, Novi Sad) a fost de-a lungul timpului publicist, jurnalist, folclorist, bibliograf și membru de onoare al Academiei Române, inițiator al multor reuniuni științifice, simpozioane și evenimente culturale, reper în definirea valorilor identitare.

Redactor responsabil al Săptămânalului „Libertatea” din Pancevo în perioada 1987-1989 și 2006-2011, omul de cultură Costa Roșu este binecunoscut cititorilor și ascultătorilor din Banatul de Munte și de Pustă prin transmisiunile pe care le făcea din Banatul de Codru.

spot_img

Cifrele referitoare la lucrările pe care le-a publicat vorbesc singure: circa o mie de articole, comentarii, interviuri și reportaje publicate în presa vremii, peste 50 de studii și cercetări din domeniile literatură, lexicografie, etnografie, folclor și aproximativ 63 de cărţi despre românii din Voivodina, Serbia de Răsărit, Istria (Croaţia) și Muntenegru.

La 27 mai 2020, cu prilejul marcării Jubileului de 75 de ani de existență și activitate neîntreruptă a C.P.E. „Libertatea”, Costa Roșu a declarat următoarele: ,,Libertatea” a fost dintotdeauna – și ar trebui să fie și în viitor – un drept firesc la informare și cultură în limba maternă al românilor. În paginile ei ar trebui să predomine comentariul, textele analitice și articolele tematice, sinteza săptămânală și mai puțin informația, raportul sau știrea.

Biografia mea este legată de acest ziar, de acest săptămânal unde în decursul anilor am parcurs toate treptele, până la conducerea lui (fiind redactor-șef și responsabil). Despre ziar și revistele lui am scris 17 cărți, cu mai multe mii de pagini și, în plus, circa două mii de articole – interviuri și reportaje – despre viața românilor din Voivodina și fosta Iugoslavie.

Datorită ziarului ,,Libertatea” am făcut cercetări de teren în toate localitățile românești și cunosc în detaliu totul, fie că este vorba de oameni sau de evenimente. Intenționam să fac o istorie a acestora, exprimată în dicționare sau bibliografii, în monografii sau proiecte culturale bine gândite, o Istorie a culturii scrise“.

Cărțile lui Costa Roșu, datorită promptitudinii datelor și temeiniciei cu care sunt scrise, rămân viabile în timp și, prin urmare, sunt de neocolit în munca cercetătorilor sau a cititorilor interesați de subiectele pe care le abordează Costa Roșu.

Știm că în acest moment nu există cuvinte care să poată alina durerea și tristețea familiei, rudelor și apropiaților. Noi, colegii lui, împărtășim această mare pierdere, durere și urăm multă putere familiei întru depășirea acestei mari tristeți!

Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în paza Sa, iar noi promitem că îi vom păstră vie amintirea.

Vă anunțăm că ședința comemorativă va avea loc mâine, 13 iulie a.c. la sediul Casei de Presă și Editura ,,Libertatea” din Panciova, începând cu ora 11.

Colectivul C.P.E. „Libertatea”

Sincere condoleanțe familiei îndurerate și prietenilor și colegilor celui care a fost Costa Roșu și din partea colectivului Reper24. Personal am avut plăcerea să-l cunosc, să discut cu domnia sa și recunosc să-i fur un strop din dragostea nețărmurită pe care o avea pentru România, pentru români și românism. Un suflet ales, o minte deschisă și o inimă care mereu a bătut românește, indiferent unde s-ar fi aflat. Odihnă veșnică!

 

Colectivul redacțional Reper24

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei