S-a stins din viață cunoscutul lingvist al Banatului de Munte, prof. Vasile C. Ioniță!

ionita

Lumea culturală cărășeană plânge trecerea la cele veșnice a celui care a fost prof.dr. Vasile Ioniță, lingvistul renumit și scriitorul adoptat de Banatul de Munte.

Născut în 24 martie 1932, la Dolhasca (Suceava), Vasile C. Ioniță și-a dedicat întreaga viață cercetării, studiului și scrisului.

A absolvit Facultatea de Filologie din Timișoara (1971), urmând apoi un doctorat la Facultatea de Filologie din Cluj, iar din 1983 devine doctor în filologie.

Debutul editorial se produce în 1972 cu un Glosar toponimic Caraș-Severin, apărut la Reșița, la Casa Corpului Didactic.

în 1976, sub egida Bibliotecii Județene Caraș-Severin, realizează o plachetă în 40 de pagini „Banatul, parte integrantă și individualitate distinctă în contextul istorico-geografic și al spiritualității românești”.

Chiar dacă se pensionează în anul 1990, scriitorul, publicistul, dialectologul, etimologul Vasile C. Ioniță își continuă bogata activitate culturală fiind colaborator al unor publicații, dar și colaborator al unor instituții. Printre acestea se numără Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, având rubrici în două publicații ale instituției de cultură, revistele ,,Reflex” și ,,Nedeia”.

Cea mai mare parte a bibliotecii sale o dăruiește orașului Bocșa în anul 2012, iar  în anul 2013 a fost inaugurată Sala „prof. dr. Vasile C. Ioniță” de la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, sală în care se găsesc volume importante donate de prof. Vasile Ioniță.

Toți cei care l-au cunoscut îi vor purta o veșnică amintire! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Lorena POENARU

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei