„Să facă primăria curat, că d-aia-i plătim“

a
De câte ori nu ați auzit această expresie, sau altele asemănătoare: să facă primăria, să facă gunoierii, să facă femeia de servici, să facă…. Să facă oricine, numai noi nu. Și pe lângă faptul că nu ne place deloc să facem curat, nici nu vrem sau nu știm să o păstrăm.
Mergi prin oraș și constați că e plin de gunoaie: peturi aruncate alandala, hârtii, sticle, haine, resturi de tot felul. Prin parcuri, pe alei, prin garduri prin zonele care teoretic ar trebui să fie verzi, în fața ori în spatele blocului, ce mai, peste tot. Sunt atât de multe și atât de urâte încât pur și simplu ți-e scârbă de faptul că cineva este într-atât de …., nici nu găsesc cuvântul potrivit fără a jigni prea tare, deși merită.

b
Silviu Brucan spunea că ne vor trebui 20 de ani să ne vină mintea la cap. Era optimist, prea optimist. Au trecut mai bine de 30 de atunci și tot degeaba. Clamăm în gura mare că vrem o țară ca afară. Desigur e un ideal și mulți dintre noi au văzut cu ochii lor cum se păstrează curățenia afară; cum există acel spirit civic care nu permite unei localități să arate precum o cocină de porci. Cu toate acestea noi, fiecare dintre noi, iertată-mi fie generalizarea, nu facem nimic, sau aproape nimic, pentru a păstra ce avem.
Norocul nostru e că din când în când, mai vine un ONG, o grupă de copii, ori cine știe ce asociație de mediu și face câte o acțiune de colectare a gunoaielor de peste tot. Zeci, sute de saci, zeci, sute de Kg de mizerie, de nesimțire, de umilință până la urmă pentru cei care chiar vor o țară ca afară. Prea arată localitățile noastre, indiferent dacă vorbim de sate ori de orașe, precum o groapă de gunoi.

Poate că au dreptate să se comporte așa, din moment ce mai marii localităților permit importul de gunoaie, multe dintre ele toxice; poate că au dreptate să nu păstreze mediul curat când mai marii țării permit tăierea ilegală a pădurilor într-un ritm infernal, fără să schițeze un control, o amendă, un zăngănit de cătușe; poate e normal să ne comportăm așa când mai marii instituțiilor abilitate să verifice, se fac că plouă când e vorba de degradarea mediului.
Dar noi, noi ce facem? Dacă spuneți nimic, ar fi un răspuns ideal. Pentru că nimic, înseamnă să nu facem nici mizerie; să nu degradăm mediul înconjurător. Din păcate nu facem nimic din a respecta ceea ce mama natură ne-a dat, nu mișcăm un deget în păstrarea unui mediu curat, civilizat, pentru a ne bucura tot noi de el; nu facem nimic atunci când tovarășul nostru aruncă mizeria pe jos. Adevărul e că ți-e și puțin teamă când dai de un grup de tineri, frumoși și liberi, adunați ciorchine pe lângă o bancă, pe care desigur s-au urcat cu picioarele să nu-și murdărească blugii de firmă și să li se observe mai bine converșii, care sparg semințe. Tradiționalele bomboane țărănești se transformă rapid într-un covor de resturi, peste care vor călca agale și ei și noi.
Ce fac organele abilitate? Unde sunt polițiștii locali? Unde sunt chitanțierele cu amenzi care au introdus și păstrează democrația în țările civilizate? Îmi amintesc de pe vremea când eram elev de liceu și mai treceam strada prin loc nepermis, călcând vrând, nevrând pe spațiul verde. După colț, ori după pom, mă aștepta un nenea milițian, cu un târnăcop în mână, care mă întorcea din drum și-mi dădea o condamnare de 10 minute la săpat. Scurt și fără comentarii. Acum lezezi drepturile tânărului; îi afectezi psihicul, îl umilești punându-l să facă activități denigratoare personalității sale…mă lași. Mulți dintre ei nu știu să se șteargă bine la dorsal și vin cu aere emancipate, de parcă ei sunt cei care au inventat mersul pe jos și apa de ploaie, dar nu sunt în stare să folosească un coș de gunoi.

c
Mai vrem colectare selectivă; mai vrem un mediu sănătos și prietenos cu omul, mai vrem o țară ca afară? Mai vrem, dar nu vom avea. Nu vom avea atâta timp cât organele abilitate nu-și vor face treaba, de la aplicarea unei amenzi până la stoparea defrișărilor ilegale și stoparea importurilor de deșeuri, nu vom avea până când fiecare dintre noi nu va înțelege explicit că nimeni nu e dator să facă curat în urma noastră, dacă noi suntem nesimțiți.
Aș vrea să văd mai multe persoane condamnate la muncă în folosul comunității. Să dea cu mătura, cu grebla, cu târnăcopul pentru abateri care se pot pedepsi cu așa ceva. Nu mă încălzește cu nimic dacă fură, statul nu recuperează nimic, sau mai nimic din hoția lor și-i condamnă la câțiva ani de închisoare în care va sta tot pe banii mei, ai tăi, ai noștri.

M-am săturat să trebuiască să vină să strângă cineva după noi, când am putea să fim puțin mai civilizați și să păstrăm ceea ce avem. Dar nu avem din păcate. Nu avem respect față de muncă, nu avem educație, nu avem bun simț. Și ne place la nebunie să spunem, cu voce tare sau mai șoptit, „Să vină primăria să facă, că d-aia-i plătim“. Ar trebui să ne fie rușine, dar nici din asta nu avem. Păcat.

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Mitu

  Degeaba te aprinzi domnule,în marea majoritate suntem un popor de nesimțiți, nu ne pasa de mediul înconjurător nici macar un pic,nu ne respectăm nici intre noi.
  Romanul nu stie sa respecte decât dacă este avertizat,….la noi nu prea are cine să se ocupe de asta,cei îndreptățiți să o facă,întorc capul,stii..Nu am vazut…Atatea gunoaie aruncate aiurea,din mașina,din casa,pe strada…nu intervine nimeni.
  Spunea cineva ca avem o tara frumoasă, dar păcat ca este locuită….O zi bună

  Raspunde
 2. Un resitean

  Nu doar oamenii sunt vinovati,ci si autoritatile locale…
  In zona Muncitoresc,va dau doar cateva strazi pe care nu exista nici macar un singur tomberon de gunoi : str.Carpati,str.Tiglariei,str.Randunica,str.Romul Ladea,str.Vanatorilor,str.Vlahuta,str.Semenic.
  Si nu majoritatea arunca gunoaie ci minoritarii de culoare si plozii acestora.
  M-am saturat sa strang gunoaiele dupa altii si sa le pun la mine in tomberon !
  Plus ca si Politia Locala doarme in post si nu viziteaza aceste strazi decat atunci cand au loc spargeri.
  Si lumea isi plateste taxele si impozitele dar vede lucrari doar in Centru si in zonele”bune”,periferia fiind uitata cu desavarsire !

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei