18.7 C
Reșița
miercuri, 06 iulie 22

„Sacii” lui Nicolae Comănescu au pus Reșița „pe harta artei contemporane”

După o lună de muncă la umplut sacii cu nisip, artistul vizual Nicolae Comănescu și-a încheiat astăzi misiunea lăsând în mod voit o asimetrie în împrejmuirea Monumentului Eroilor din Parcul Tricolorului, cu intenția de a preda orașului Reșița o „creație” vie.

Printre saci și lopeți, Nicolae Comănescu s-a arătat mulțumit de finalitatea proiectului de solidaritate cu războiul din Ucraina, „Mai rău ca moartea”, și în ultima sa zi la Reșița a vorbit cu seninătate despre reacțiile nu tocmai favorabile ale unor reșițeni care i-au dezaprobat inițiativa.

Oamenii au avut tot felul de întrebări, au fost agresivi, au fost sinceri, la modul onest, curioși – am răspuns la toată lumea. Câțiva m-au certat în continuare și m-au înjurat, alții au răspuns pașnic, chiar dacă au spus că nu le place ce am făcut, au plecat cu zâmbetul pe buze. Au fost și o parte care au înțeles și au fost fericiți când au văzut care e ținta”, a susținut Nicolae Comănescu.

spot_img

De la galeristul Dan Popescu am aflat că protagonistul a mai avut o intervenție similară în București, cu 8 ani în urmă, în jurul soclului lui Lenin, care însă a fost un gest ironic ce făcea referire la o știre: undeva prin Craiova niște reprezentanți ai primăriei au termoizolat un zid al cimitirului. La Reșița gestul este însă „pe bune”!

Toată lumea știe despre nenorocirea care s-a abătut peste Ucraina, ucrainenii în disperarea lor de a proteja monumente valoroase făceau exact acest tip de intervenție. Mai precis, înconjurau monumentele cu saci, în încercarea de a proteja monumentul.

Într-un mod simbolic, același lucru îl facem și noi fiind aproape de suferința poporului ucrainean. Aceasta este prima trimitere a gestului pe care l-a făcut Nicolae Comănescu”, a afirmat Dan Popescu.

Pentru Dumitru Gorzo, cunoscut deja reșițenilor, artistul muncitor la lopată care a contribuit la umplerea ultimilor saci cu nisip din ziua inaugurării, acest proiect atinge toate punctele pe care trebuie să le atingă un proiect de artă contemporană.

E puternic, e vizibil, angajează comunitatea într-un fel constructiv pentru că e foarte importantă opinia divergentă! Din punctul meu de vedere ce a făcut aici e excelent! Partea cea mai importantă este că a fost o provocare căreia am fost foarte curios să văd dacă artistul îi face față. Sunt oameni care ar fi plecat acasă dacă ar fi primit un sfert din injuriile pe care le-a primit Comănescu de la reșițeni”, a declarat Dumitru Gorzo.

Curatorul Lina Țărmure a încercat să „contextualizeze” inițiativa lui Nicolae Comănescu într-un mod cât mai ușor de înțeles pentru publicul neavizat, exprimându-și totodată bucuria că un oraș mic precum Reșița ajunge în acest fel pe harta culturală a țării.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

Articolul precedentAnunț Primăria Prigor
Articolul următorAnunț primăria Prigor 2

5 COMENTARII

  1. V-ați ,, scrântit de tot la cap ” şi voi ,, pseudoartiştii ” , orice tâmpenie şi KITSCH ( chici ) vă trece prin cap…GATA , este ,, operă de artă ” în mintea voastră tulburată ! Şi mai grav , este faptul că se găsesc destui indioți care să vă aplaude ! Dacă spuneați că ceea ce ați făcut acolo reprezintă un simplu simbol ( simbolistică ) aş fi înțeles ; dar ca să clădeşti saci din rafie ( 2 – 3 lei bucata , cumpărați din comerț…de la magazine cu specific în vânzarea materialelor de constructii sau a produselor agricole ) plini cu nisip , şi să pretinzi faptul că ,, ai creat o operă de artă ” astfel , înseamnă că eşti la rândul tău ,, un monument de prostie ” ! Mai era de înțeles dacă ai fi împletit tu sacii în ,, te miri ce modele şi combinații de culori nemaivăzute / nemaiântâlnite „…dar aşa = 0. Tot astfel pot să vin şi eu să vărs câteva roabe de bălegar ,, în fața operei tale de artă ” , balegă pe care scriu cu var clişeul ,, STOP THE WAR „, balegă căreia îi pun în vârf un tanc şi un avion din lemn ( machete )… şi ,, ți-am luat fața ” ( ,, te-am băgat în buzunar ” ) cu ,, opera mea de artă ” !
    P.S. Vedeți să nu uitați să plătiți din buzunarul vostru propriu eventualele stricăciuni provocate pavajului , datorită zecilor de tone ( poate chiar peste 100 tone ) cu care l-ați solicitat.Dacă te-a ajutat şi GONZO de la Muppets Show ( creatorul ,, hipercriptei / hipercavoului ” de la Universalul Vechi ) alături de lady ,, GAGA” , cu siguranță a ieşit o adevărată ,, operă de artă trisomatică ” !

  2. Această grămadă de saci cu nisip care e considerată operă de avangardă 😅🥱🤞,îmi aduce aminte de o nuvelă în care eroul principal era profund nedumerit cum că oamenii considerau răgetul măgarului drept ,,triluri” de maestru tenor al Operei de Stat al Republicii Doreilor 🤪😅

  3. Băi nu fiți răi cu omul taman în prostul ,ptiu drace, Postul Paștelui. 🤣🤣🤣🤣🤣Grămada de saci cu nisip poate fi reciclată 😅🤪🤞 și refolosită ca așternut pentru pisici, căței de companie, iepurași de Paște și de ce nu pentru cei cu capul de struț să îl bage în nisip, preferând să nu vadă adevărata însemnatate și de ce nu valoarea acestei capodopere pe care dacă vrei să îi simți vibrația Universului Contemporan, îți dai seama că momentul real al valori acestei opere de artă ți-a scăpat ca nisipul printre degete. Uite drace c-am comis o și pe asta. 😜😅🤞🤞Militia, să vină miliția 🤣🤣🤣🤣🤣🤣!!!!😅😅😅Răutăți de-ale urbei!

  4. Câți bani publici s-au cheltuit pentru „arta” îndoielnică a maestrului?
    Nisipul va fi folosit la reabilitarea liniei de tramvai sau pentru linia trenului urban?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei