Șapca, șapca….ce facem cu șapca – pamflet

a

E binecunoscută șapca prezidențială cu care Iohannis s-a întors din vizita oficială de la Casa Albă. Era un dar de simpatie din partea ex președintelui Donald Trump. La fel de bine putea fi cumpărată cu 2 – 3 dolari de la un butic cu suveniruri pentru turiștii rămași cu gura căscată în fața zgârie-norilor americani, ori de la vreun dealer de amintiri americănești de la colțul străzii. Ori poate i-o fi oferit-o însuși Trump, nu știu. Ce știu e faptul că Donald Trump este de ieri istorie, o istorie vie care asemeni lui Băsescu, nu se va mulțumi cu locul 2 și va mai agita spiritele în minunata Americă la care visează mulți. Să nu uităm și faptul că 75 de milioane de americani l-au votat pe bune. Adică nu cu scrisori mai mult sau mai puțin veridice, ci chiar la urne cu ștampila pe hârtie.

Pe lângă promisiunile militare făcute de fostul președinte american (vezi angajamentul SUA în regiune, suplimentarea efortului în sprijinul securității la Marea Neagră, o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța, din România, și Gdansk, din Polonia) mai trebuie amintită implicarea acestora în industria de apărare din țara noastră. Desigur, toate acestea nu vin gratis, ci la pachet cu o implicare în politica internă, în accesul la resursele de gaze naturale din Marea Neagră și la alte resurse necesare (mai ales dacă sunt moca, sau aproape moca) ale României. Ce va fi de acum înainte? Analiștii de politică externă au început deja să-și dea cu presupusul. Eu nefiind de specialitate, mai bag bățul prin gard și mai lansez o întrebare, o supoziție, o părere. Din astea avem toți; păreri, nu garduri.

Întrebarea și nedumerirea deopotrivă e…Cine va conduce America? Nu săriți să-mi spuneți că Joe Biden, că nu vă cred. Bunicuțul ăsta simpatic, pe care îl văd mai degrabă jucându-se în parc cu strănepoții de-o șchioapă nu va conduce America. Nu pentru că nu vrea, ci pur și simplu pentru că nu mai poate. Atins probabil (și spun asta după o serie de gafe făcute în campania electorală) de boala neamțului ăluia…cum îl cheamă că tot uit, Biden este o marionetă în mâna unui grup de interese. Că sunt financiare, militare, politice, Pharma, ori de altă natură, nu știu, dar sigur sunt. Nu cred în ruptul capului că bunicuțul ăsta, care mai are un pic și face 80 de ani, va fi cel care gestionează valiza atomică; că va trimite trupe în teatrele de război, înțelegând ce se petrece și mai ales de ce se petrece. Eu îl văd mai degrabă făcându-și siesta de două ore după masa de prânz, între o partidă de golf și una de bridge. Dar…americanii au avut de ales dintre două personalități doar una.

Întrebarea mea e…ce se va întâmpla cu România după aceste alegeri în America. Avem vreun avantaj? Putem călătorii fără viză? Crește salariul minim ori investiția americană în rețeaua de drumuri și autostrăzi (vezi ce s-a întâmplat cu Bechtel ). Cred că nimic din toate acestea. În acest caz, ce va face prezidentul nostru? Va călătorii încă o dată în America (acum are voie că și-a făcut vaccinul)? Va veni cu încă o șapcă sau va primi în dar de la întâiul OM al lumii moderne (ups, era să zic bunic), o găletușă și o lopățică pentru nisipul de pe litoralul californian. Și mai ales ce se va întâmpla cu șapca de la Trump? Va trebui să o dea înapoi? O va purta dacă se va întâlni cu Biden? Sunt întrebări esențiale de care atârnă viitorul națiunii noastre.

Deci revin și închei: șapca, șapca…ce facem cu șapca?

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei