Schimbări majore la SMURD, anunțate chiar de ministrul Marcel Vela!

vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în această dimineață, schimbări importante la SMURD, chiar de față cu șeful DSU, Raed Arafat. Cazul fetiței din Vâlcea care se afla în comă, dar nu a fost preluată la timp de elicopterul SMURD, pentru că, după explicațiile lui Raed Arafat, nu sunt suficienți piloți pentru astfel de aeronave, l-a determinat pe reprezentantul Guvernului să ia măsuri.

Avem o veste bună pentru toți românii din zona Moldova, zona Banat, Oltenia și Dobrogea. Am luat legătura cu piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului de Aviație și au acceptat să revină în sistem. Doresc să le mulțumesc. Sunt eroi, sunt patrioți care au răspuns la chemarea ministrului, pentru a-și face datoria față de  țară.

Respectul meu trebuie adus, în faţa opiniei publice, domnului general Ioan Cristinel, domnului comandor Neculai Chiriţă, domnului comandor Emil Bucurescu şi domnului Puiu Ștefan. Toți patru au peste 1000 de ore de zbor şi pot îndeplini condiţia de comandant de aeronavă SMURD, astfel încât elicopterele SMURD din Iaşi, Arad, Craiova şi Constanța să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienţilor sau a celor accidentați.

Elicopterele SMURD din Iași, Arad, Craiova și Constanța vor putea executa misiuni de noapte. Putem anunța cetățenii că din acest semestru vor putea opera și cele patru elicoptere. La Iași și Joibou nu există încă condiții tehnice.

Voi propune o inițiativă normativă ca toate orașele să-și poată amenaja locuri de aterizare și decolare autorizate de Autoritatea Aeronautică, pentru zi și noapte, astfel încât tot ce ține de SMURD să fie cât mai aproape de cetățean.

Am discutat cu dl. ministru Nicolae Ciucă și vom prezenta Guvernului un memorandum pentru complementaritatea celor două ministere. Aeronave militare și piloți militari vor veni în sprijinul medicilor, pentru transportul pacienților!”, sunt principalele puncte ale conferinței susținute de ministrul Vela.

În timpul ședinței cu prefecții din ultima zi a anului 2019, Marcel Vela a cerut explicații șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ceea ce a dus la un schimb de replici între cei doi.

Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață. Și dacă salvezi viața unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situație, când un copil a suferit. Să ne înțelegem! Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor și sâmbătă era să moară un copil. Din neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus Vela.

Raed Arafat a răspuns atunci că este nevoie de piloți, iar după ce ministrul Vela a întrebat tăios: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentați care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”, în replică Arafat a răspuns: „Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greșesc”.

foto: inquamphoto.com

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Gigi Against

  Pai dom’menistru guvernul se straduie sa inlature cumulul pensie salariu in domeniul bugetar…iar excelenta dvs.face pe dos!
  Deci una spunem alta fumam! Nea Sica stie?

  Raspunde
 2. zero

  „Nu mai doresc să întâlnesc … neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus Vela.

  Poţi să zici şi pe ţigăneşte.
  Problema este la cele (fix) 1.000 ore de zbor, condiţie îndeplinită integral de toţi cei cu Parkinson. Nu şi de cei cu 998 de ore de zbor.
  Zboară-i pe ăia care au făcut “dreptul” la f.f. (ca tine) când au învăţat numerele până la 1.000, iar acum pretind norme d’astea care nu se potrivesc nicicum cu realitatea.
  Decât cu cea din “capul” lor.
  Dereglat de legi şi decrete (comuniste).

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei