Aproape cinci milioane de lei vor fi investiți în restaurarea Școlii Pittner, una din clădirile de patrimoniu din municipiul Reșița. Aflată într-o stare avansată de degradare, construcția sub al cărui acoperiș au învățat generații întregi de reșițeni își va recăpăta strălucirea de altădată, odată cu demararea lucrărilor de restaurare, precizează primarul Reșiței, Ioan Popa, care anunță că a fost stabilit câștigătorul licitației pentru executarea lucrărilor.
„Suntem bucuroși să anunțăm că a fost stabilit câștigătorul procedurii de achiziție pentru lucrările de restaurare și revitalizare a patrimoniului cultural – centru expozițional și de evenimente «Școala Pittner». Contractul a fost încheiat cu S.C. EURO BUSINESS CONCEPT SRL în calitate de reprezentant al Asocierii EURO BUSINESS CONCEPT SRL (Lider de asociere) si TOP LINE CONSTRUCT SRL (Asociat), companii cu experiență în restaurarea clădirilor monument istoric.
Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar valoarea contractului este de 4.789.623,94 lei fără TVA.
Acest proiect este finanțat prin Programul RO-CULTURA”, precizează edilul reșițean.
Conform proiectului, monumentul istoric de clasă B va fi readus la starea inițială, din punct de vedere arhitectural și cromatic, și va fi dotat cu sisteme informatice şi didactice moderne, urmând să fie transformat într-un centru dedicat activităților culturale și educaționale
ISTORIC ȘCOALA PITTNER
Pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică şi socială a municipiului nostru, școala privată primară „Pittner Schule”, chiar în casa familiei Pittner.
Generații întregi de copii au învățat sub îndrumarea blândă și destoinică a lui August Pittner, începând cu anul 1912, prima datare oficială a școlii care îi poartă numele și astăzi. Aceasta a fost închisă în 1929.
Îndrăgitul învățător a locuit în casă până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965, moment în care intelectuali și oameni de rând deopotrivă i-au adus un ultim omagiu, el fiind o personalitate emblematică și foarte cunoscută a Reșiței din acea perioadă.
Karina TINCUL
”Conform proiectului, monumentul istoric de clasă B va fi readus la starea inițială …”
–
Adică cu ceasul solar rămas din vremuri pe unul dintre pereți sau cu termopane chinezești?