Scrisoare deschisă către primarul Popa! „Locuitorii Reșiței vor aprecia gestul dumneavoastră de normalitate”!

modelmic

Președintele Asociației Euroland Banat, Andrei Szabo, adresează o scrisoare deschisă Primăriei Reșița și primarului Ioan Popa, scrisoare care are ca temă protejarea pădurilor municipiului Reșița și încadrarea lor ca păduri de protecție sau păduri parc.

Szabo atrage atenția că mediul natural sau seminatural care înconjoară municipiul Reșița este vital pentru sănătatea și confortul de zi cu zi al reșițenilor. „Am asistat în ultimii ani la numeroase exploatări forestiere ce au afectat, pentru zeci de ani, pădurile din jurul orașului. Aceste practici trebuie să înceteze! Am susținut Primăria în demersurile de retragere a administrării pădurilor de către Ocolul Silvic Reșița aflat în subordinea Direcției silvice Caraș-Severin, din cadrul RNP Romsilva și constituirea Ocolului Silvic Banatul Montan. Acum aveți posibilitatea și obligația de a demonstra că dumneavoastră aplicați un alt tip de management forestier: acela prin care păstrăm anumite păduri în beneficiul locuitorilor”, susține președintele Asociației Euroland Banat.

În scrisoarea deschisă adresată administrației locale, Szabo are două solicitări punctuale. Prima este ca în noul amenajament silvic al pădurilor municipiului Reșița ce urmează a fi recepționat, să fie prevăzută non-intervenția silvică pentru parcelele de pădure incluse în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și situl Natura 2000. „Aceste parcele trebuie să fie încadrate în Grupa Funcțională T1 Păduri de protecție”, este de părere Szabo, decizia fiind justificată prin faptul că Parcul Național are ca scop protecția ecosistemelor și are un important rol de recreere, exploatările forestiere nefiind compatibile cu statutul de parc național, cu nevoile reșițenilor și cu solicitările societății civile.

Cea de-a doua solicitare este ca parcelele de pădure din imediata vecinătate a intravilanului municipiului Reșița, să fie încadrate în Grupa Funcțională T1 Păduri de protecție sau pădure parc, decizia fiind justificată de nevoia cetățenilor de a beneficia de aer curat și de a avea un spațiu natural pentru recreere. De asemenea, aceasta se va dovedi utilă și pe termen mediu și lung pentru viitoare proiecte ale primăriei, pentru eventuale amenajări ulterioare în scop public (trasee de drumeție, de mountainbike, de alergare etc.), este de părere Szabo.

Domnule Ioan Popa, declarându-vă, în repetate rânduri, ca iubitor de natură și susținător al protecției pădurilor, aveți ACUM posibilitatea reală de a fi primul primar de municipiu din România care să protejeze în mod voluntar toate pădurile din Parcul și situl Natura 2000 limitrof Reșiței. Suprafețele nu sunt foarte mari, dar gestul și decizia sunt cu adevărat importante!

Vă reamintim faptul că foarte mulți reșițeni s-au declarat revoltați și au protestat față de exploatările forestiere ce au avut și încă au loc în pădurile din jurul orașului (tăierile de pe Dealul Cioara, deasupra Campusului UEM din Centrul civic, tăierile din zona Margina-ISU/Pompieri, exploatările de pe Dealul Golu’ și din zona Doman, tăierile dinspre Secul și Cuptoare samd).

Suntem convinși că o astfel de decizie pentru protejarea Parcului, a pădurilor municipiului Reșița și încadrarea lor ca păduri de protecție sau pădure parc este pentru binele și sănătatea locuitorilor municipiului, ea reprezintă o dovadă de viziune coerentă (alături de reintroducerea tramvaiului, reabilitarea funicularului, pistele de biciclete etc.) spre o dezvoltare durabilă, verde, rezilientă, culturală și turistică a Reșiței, hotărâre ce nu va trece neobservată de către opinia publică.

Considerăm că o astfel de decizie de a proteja pădurile din jurul orașului este una firească, iar locuitorii Reșiței vor aprecia gestul dumneavoastră de normalitate!

Susținem o dezvoltare durabilă, verde, rezilientă, culturală și turistică a Reșiței și contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru punerea ei în practică”, mai arată președintele Euroland Banat în scrisoarea deschisă adresată Primăriei Reșița și edilului Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. DANI

  Cu proprietari ..pardon care au cf -uri și nu sunt puși în posesie, de păduri care plătesc impozite pe ele ce faceți? Acești oameni plătesc impozitele pe rezervația în care nu au voie sa taie în consecință cumpără lemne e corect?
  În schimb se taie în voie și proștii plătesc lemnele.
  Poate aveți un răspuns de la Direcția Silvică s-au la un parlamentar se știe el cine este acre este din sistem.

  Raspunde
 2. LELI

  Din pacate dealurile limitrofe orasului sunt vaduvite in mod organizat de arbori si de orice forma de vegetatie.Oameni cu bani isi fac vile si nu tin cont de o protectie minima a habitatului pasarilor sau diferitelor animale care traiesc acolo.Nu ne pasa de natura si doar taiem ca sa construim.Acele zone impadurite au fost create special pt a tine dealurile in loc si de abia dupa distrugerea lor vom vedea adevarata prostie pe care au facut-o unii.Multi uita ca suntem de fapt intr-un fel de oala inconjurata de dealuri.

  Raspunde
 3. Iosif Morac

  Salut si inbratisez initiativa d-lui Andrei Szabo cu ocazia expedierii Scrisorii deschise catre primaria Resita si expres domnului primar Ioan Popa si voi sustine acest demers. Cu toti cred ca vrem sa schimbam fata municipiului si in acelas timp sa protejam padurile si intreg arealul natural.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei