1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

Se vor finaliza lucrările la proiectul tramvai până în decembrie 2023? „Eu spun că nu. Și nu sunt Mafalda”

Și totuși, la ce sumă se ridică lucrările derulate în cadrul proiectului de reintroducere al tramvaiului în municipiul Reșița? Și cât din această sumă va plăti Primăria reșițeană? Și când vor fi finalizate până la urmă lucrările? Sunt doar câteva din întrebările la care a dorit răspuns astăzi consilierul local Gabriel Dinu, care pare convins că proiectul administrației locale nu va fi finalizat la termen sau fără costuri suplimentare pentru municipiul de pe Bârzava. Întrebările au fost adresate la finalul ședinței Consiliului Local de astăzi, la punctul diverse, iar în lipsa primarului Ioan Popa, care nu a fost prezent la întâlnire, a încercat să răspundă Adelin Tuță, directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Reșița.

„Toată această activitate de înfrumusețare și modernizare a Reșiței, nu presupune doar disconfort pentru reșițeni, ci și tragedii economice. De aceea vă întreb de ce PORR a luat piciorul de pe accelerație în Govândari? De ce trebuie să dărâmăm toată Reșița ca să scoatem șina aceea de tramvai? Îmi lăsați impresia că doar asta vă interesează. Să scoateți repede șina de tramvai și să o valorificați. De ce a trebuit să ne întindem cu scosul șinei până în Muncitoresc în condițiile în care nu am reușit să ducem cât mai aproape de finisare tehnică restul?

Gabriel Dinu

spot_img

Și până la urmă care este valoarea totală a proiectului? La cât se estimează că va ajunge? Care este contribuția UE și cât va trebui să suporte Primăria?

Ultimul termen limită avansat a fost decembrie 2023. Se va atinge acest termen? Eu vă spun că nu și nu sunt nici Mafalda”, au fost o parte dintre întrebările și reproșurile adresate de consilierul PRO România, Gabriel Dinu.

70 de milioane de euro, aceasta este valoarea totală a celor trei faze ale proiectului tramvai, a fost răspunsul prompt oferit de Adelin Tuță, sumă în care nu este inclusă și valoarea celor 13 tramvaie bidirecționale, de a căror licitație și achiziție s-a ocupat direct Ministerul Dezvoltării. Aproximativ 10 milioane de euro au sosit deja la Reșița, fiind vorba de două pre-finanțări primite prin intermediul ADR Vest, bani care au fost deja folosiți pentru plata lucrărilor derulate de PORR.

„Contribuția noastră pe cele trei faze este până la acest moment de 2%. Diferențele cauzate de măririle de prețuri, de inflație, apărute de la momentul scrierii proiectului până acum sunt și ele în sarcina UAT-ului, dar colegii de la proiecte europene au solicitat la Minister alocarea de fonduri pentru aceste diferențe.

AdelinTuță

În ceea ce privește lucrările derulate de PORR, nu a fost luat niciun picior de pe accelerație. Dar nimic nu se poate face peste noapte. Cum spunea și dl primar, ca să faci omletă trebuie să spargi ouăle. Există un grafic de execuție al lucrărilor pe care l-am agreat împreună cu cei de la PORR, iar ei îl respectă întocmai.

Termenul limită din contractul semnat este aprilie 2024, dar constructorul, conform graficului, la solicitările dlui primar și la insistențele noastre, a garantat că va termina până în decembrie 2023. Vă informez că a ajuns trenul cu șina de cale de rulare în TMK , astăzi descărcau șina la Intim. În decembrie anul acesta, Govândariul va fi funcțional până în Triaj”, a dat asigurări Adelin Tuță.

Care din cele două părți are dreptate sau dacă avem o „Mafalda” sau nu în Consiliul Local Reșița vom afla cel târziu la sfârșitul anului 2023.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

6 COMENTARII

  1. ”… Cum spunea și dl primar, ca să faci omletă trebuie să spargi ouăle” … a dat asigurări Adelin Tuță.

    Se zice că nebunul nu sparge numai geamurile (ouăle) altora.

  2. Mai exista pabarama asta de partid proponta – psd?

    Resita va arata frumos dupa finalizarea lucrarilor si va fi unul din cele mai civilizate orase din Romania.

    Educatia si cizelarea cetateanului vine si cu investitia autoritatilor.

  3. De ce nu mai putem sa ne bucuram de nimic? Cate orase din Romania nu ar fi bucuroase sa aiba un asa primar, care pana in acest moment si-a respectat toate promisiunile. Sper din suflet ca mai candideaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei