fbpx
22.6 C
Reșița
sâmbătă, 23 septembrie 23

Secțiile de nou născuți, ATI și Oncologie fără încălzire de luni? Tensiuni cu disensiuni la Spitalul Județean!

 

Motivul? Întârzierea plății arieratelor de către conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin, o spune răspicat Adina Miloș, director financiar al Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

La Spitalul Județean de Urgență din Reșița, situația arieratelor, care atârnă la gâtul greu încercat al celei mai importante instituții sanitare din județ, continuă să treneze, în ciuda faptului că suma dedicată plății acestora se regăsește în conturile Consiliului Județean Caraș-Severin.

Conducerea spitalului, prin vocea directorului economic SJUR, ec. Adina Miloș, îl acuză în mod vădit pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, de lipsa celerității achitării arieratelor în valoare de puțin peste 14 milioane de lei, ba mai mult, îl face responsabil pentru abandonarea spitalului în fața facturilor la utilități și iminenta debranșare a unităților sanitare de la gaz, fapt care s-ar putea produce începând de luni, 20 martie.

Această sumă, de 14.625,64 mii lei a fost aprobată pentru achitarea arieratelor Spitalului Județean de Urgență reșița, autorul proiectului fiind Silviu Hurduzeu, deputat PSD de Caraș-Severin. În data de 15.02.2023 am făcut solicitare către Consiliul Județean Caraș-Severin prin care ne cerem transferul acestei sume pentru a ne plăti arieratele. În data de 16.02.2023, primim o adresă de la Consiliul Județean prin care ni se cere să facem copii după facturile reprezentând arieratele, precum și copii ale facturilor respective pe care să menționăm conform cu originalul și să semnez pentru conformitate, Lucru pe care l-am făcut și le-am dus la Consiliul Județean, o muncă de robi. După ce a văzut că nu se poate lua de asta, atunci ne-a trimis domnul președinte o altă adresă prin care ne spune că nu ne va da acești bani, pentru că vrea să știe cât sunt penalitățile, pentru că unii ar putea renunța la ele. Da, am penalități câștigate de furnizorul Titan Edilitar prin sentință judecătorească, spre exemplu. Dacă Titan Edilitar renunță la plata penalităților, într-adevăr se poate scoate doar acel ordin de plată, dar restul sumei de ce nu mi-i dă domnul Dunca? Acum, domnul președinte îmi cere toți furnizorii defalcați, să vadă cât este pe factură penalitate și cât medicamente sau alte lucruri. Eu nu am la acești furnizori mari penalități mari, pentru că m-am ținut cu ei de eșalonări! Acești oameni ne așteaptă banii să le dăm, pentru ca, la rândul lor, ei să ne poată da medicamente pentru bolnavii internați pe secțiile noastre“, sună explicația Adinei Miloș, director economic SJUR Reșița.

Secțiile de nou născuți, ATI și Oncologie în pericol din cauza decuplării E-on de la rețeaua de gaz!

Situația capătă cu fiecare ceas care trece proporțiile unei drame, după cum afirmă directorul Miloș în legătură cu ceea ce ar putea urma de săptămâna viitoare. „În acest moment sunt blocată. Luni ne va fi tăiat gazul la spital! O să rămână nou născuții, ATI-ul și ceilalți pacienți fără căldură! Va fi răspunzător domnul președinte! Am făcut tot ce s-a putut pentru acest spital. Am adus arieratele din 15 mai 2021 de la 18 milioane lei, la 12 milioane lei, la finalul anului 2022. Domnul președinte nu recunoaște chiar nimic? Ar trebui să fim împreună în această luptă, să tragem toți pentru interesul acestui spital, nu să facem lucrurile în acest mod. Vă dați seama că m-au blocat furnizorii, nu pot lua medicamente pentru pacienți nici prin Programul Național de Sănătate, pentru că nu achit banii. Acești bani au fost destinați Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu pentru altceva!

Finanțele mi-au verificat fiecare factură în parte, toate OP-urile au fost verificate, toate anexele, inclusiv anexa 30 B, nu există nimic neverificat! Arieratele despre care dumneavoastră, domnule Dunca,  aveți cunoștință lunar, lunar, lunar și chiar știți despre ce este vorba. Pe această cale, vă rog să dați drumul la bani pentru că acest județ va suferi din această cauză! Luni, 20 martie 2023, vă aduc la cunoștință că E-on Gaz va sista furnizarea gazului la Spitalul Județean Reșița. Nu voi fi eu răspunzătoare pentru situația acestor pacienți și a acestor bolnavi“, a declarat cu vehemență și supărare în glas același director economic al Spitalulului Județean de Urgență din Reșița Adina Miloș.

Dunca spune că mai este timp pentru negocieri cu furnizorii!

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca încearcă să diminueze semnificativ valoarea penalităților, prin negocierile pe care le va purta în următoarele zile cu furnizorii SJUR, care-și așteaptă de ani de zile banii pentru serviciile prestate.

În nota obișnuită, Dunca acuză conducerea spitalului de o adevărată risipă a banului public și de lipsa unei strategii de negociere cu furnizorii, grație unei perioade premergătoare achitării arieratelor. Atâta doar că, unul dintre cei mai importanți furnizori afirmă contrariul celor expuse de alesul județului. În sensul că diriguitorii Spitalului Județean din Reșița, aceleași hulite Miloș și Stancovici, au purtat aceste discuții și au cerut scăderea penalităților, cel puțin cu furnizorul în cauză. Nu vom dezvălui identitatea acestuia, pentru a nu pune în pericol viitoarele negocieri purtate între părțile stat – privat pentru stingerea sau diminuarea penalităților ce au decurs din anii de neplată ale acestor arierate.

Eu am cerut prin 20 februarie documentele contabile cu sumele datorate, știind că până la jumătate lunii martie vom avea de făcut aceste plăți. Ei mi-au aruncat la grămadă toate facturile, vreo 200 de ordine de plată. M-am interesat dacă mai putem amâna o zi, două plata arieratelor și am aflat că noi putem plăti până la data de 31 martie 2023. Această facilitate o putem folosi pentru negocierea penalităților. Adică mai putem salva 2 sau 3 milioane de lei. Așa după cum, acum vreo doi ani discutasem cu domnul Fusea de la Titan Edilitara a spus că dacă îi vom plăti datoria la acest furnizor, ne va șterge din penalități. Dar ei (n.r. conducerea spitalului) n-au niciun interes, nicio gândire, nicio logică, ei au dat tot pentur co parte din penalități poate li se întoarce înapoi, cine știe? Sau își fac niște excursii de pe la furnizorii de medicamente, dracu știe, nu acuz, dar zic că este o posibilitate, altfel cum să nu te intereseze să discuți cu clientul și să-i spui: uite, eu îți achit toate datoriile și lucrez cu tine și pe viitor dacă îmi ștergi penalitățile sau jumătate dintre ele. Sau dacă nu vrea, îi dai tot banul și îl ștergi de pe listă. Păi nu e bătaie de joc la banul public, păi nu e bătaie de joc că mi-au dat răspuns la 27 de zile, cînd puteau să o facă în 4 zile să vedem cum putem să valorificăm mai bine pentru noi și pentru spital și pentru ceilalți furnizori care vor rămâne neplătiți. Pentru că noi n-o să rezolvăm toate datoriile spitalului care sunt mult mai mari decât 14 milioane de lei.

Plătim gazul, pentru că acolo nu avem ce negocia și declanșăm începând de luni ample negocieri cu furnizorii pentru că este important să scădem la jumătate, poate cu 60 sau de ce nu, cu 70% aceste penalități. În unele cazuri suntem la 500.000 lei soldul și 900.000 lei penalitățile. Suntem nebuni? Am greșit eu cu ceva în logica mea pentru că vreau să eficientizez acest spital?“, se întreabă retoric președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Sergiu TABAN

 

 

1 COMENTARIU

  1. Mergeți la Bistrița să vedeți cum arată un spital județean modernizat și adus la standarde europene. Oare oamenii cu putere de decizie de acolo cum au reușit? CJCS a dovedit în decursul a peste 30 de ani ca este o instituție inutilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei